Dostupni linkovi

Propali pregovori sa Glencoreom o preuzimanju Aluminija


Aluminij

Pregovori Vlade Federacije BiH i konzorcija koji predvodi švicarska kompanija Glencore o preuzimanju mostarskog Aluminija su propali, potvrđeno je danas na u Vladi Federacije BiH.

Resorni ministar Nermin Džindić rekao je da ih je Glencore 5. jula pismeno obavijestio o promjeni stajališta što je danas na sastanku potvrđeno.

"Po mom mišljenju oni su se povukli iz pregovora i krajnje neprofesionalno su iznijeli svoje stavove kojim se vraćaju korak unazad", rekao je Džindić, prenosi Fena.

Jovičić: Stečaj je rješenje za Aluminij, a razotkrio bi sve
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

Ministar je istakao da će Vlada FBiH i dalje pružati podršku radnicima Aluminija u skladu sa svojim udjelom u vlasništvu od 44 posto.

"Vlada nastavlja pregovore sa svim potencijalnim investitorima a jutros smo dobili i pismo namjere od kompanije Manna World Holding Trust u kojem traže sastanak s delegacijom Vlade FBiH", naveo je Džindić i dodao da ako ne pronađu strateškog partnera Aluminiju slijedi stečaj.

Generalni direktor Aluminija d.d. Mostar Dražen Pandža kazao je da ne zna šta će se sutra desiti s tom kompanijom i pozvao zainteresovane predstavnike medija da dođu u Aluminij i direktno svjedoče razvoju situacije.

"Kontrolisano gašenje Aluminija traje najmanje dva mjeseca i koštalo bi 42 miliona KM, što nema ko da finansira. Po scenariju koji je jedino moguć doći će do naglog isključenja električne energije kada nastupi prvi minut srijede, 10. jula",precizirao je Pandža.

Ključni problem Aluminija je cijena električne energije koja je toj kompaniji najvažnija sirovina, a koju Aluminij mora nabavljati po tržišnim cijenama, te firma već godinama samo proizvodi gubitke.

Samo za električnu energiju Aluminij do sada duguje preko 150 miliona eura, a u ovoj kompaniji zaposleno je oko 900 radnika.

XS
SM
MD
LG