Dostupni linkovi

Čovića ispred zagrade HDZ-a BiH dočekali ljutiti radnici Aluminija


Radnici Aluminija i brojni građani Mostara nalaze se ispred sjedišta HDZ-a
Radnici Aluminija i brojni građani Mostara nalaze se ispred sjedišta HDZ-a

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović vratio se u središte stranke oko 13:45 sati, gdje su ga okupljeni radnici Aluminija dočekali pogrdnim povicima. Očekuje se da će Čović u sjedištu stranke primiti predstavnike Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija.

Prije njega pred HDZ BiH došao je i direktor Aluminija Dražen Pandža, koji se pokušao obratiti okupljenim radnicima, ali su ga oni u tome spriječili.

Radnici su zamjerili direktoru što nije ispoštovao dogovor po kojem je sastanak s predsjednikom HDZ-a BiH trebao biti održan u podne u zgradi te stranke u središtu grada, a ne u zgradi Uprave Aluminija, smatrajući da ih je na taj način izdao.

Pandža je stao pred okupljene radnike, zaplakao, a potom se sklonio u stranu. Medijima se nije htio obratiti.

Preko hiljadu ljudi, radnika Aluminija i građana, okupilo se prije podneva ispred središnjice Hrvatske narodne zajednice (HDZ BiH) u Mostaru. Okupljeni, predvođeni čelnicima sindikata Aluminija tražili su sastanak sa predsjednikom HDZ-a BiH, Draganom Čovićem.

Povremeno se čulo skanidranje „Dragane, lopove“, te „Lopovi, lopovi“.

Policijske snage čuvaju središte HDZ-a
Policijske snage čuvaju središte HDZ-a

Do okupljanja je došlo nakon što je u noći između srijede i utorka definitivno ugašena proizvodnja u mostarskom Aluminiju, zbog čega bez posla ostaje oko 900 ljudi. Predstavnici sindikata Aluminija, koji su organizirali okupljanje pred sjedištem HDZ-a BiH, u više navrata su istakli da i politiku smatraju odgovornom za krah firme, čiji su se dugovi popeli na oko 200 miliona eura, od čega je dugovanje samo za struju više od pola tog iznosa.

U isto vrijeme, uprkos jučerašnjim najavama da će se sa predstavnicima radnika sastati u zgradi HDZ-a, Čović je otišao u Aluminij, gdje se sastao sa predstavnicima kompanije. Saznaje se da je tražio da radnici dođu u Aluminij, što su radnici odbili.

U vrijeme protesta radnika, zgradu HDZ-a BiH osiguravale su pojačane snage policije.

Jovičić: Stečaj je rješenje za Aluminij, a razotkrio bi sve
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

HDZ-ov saborski zastupnik u Hrvatskoj i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora u BiH Božo Ljubić u četvrtak je izrazio nadu da gašenje Aluminija u Mostaru ne znači kraj toga najvećeg izvoznika BiH.

Svatko može biti samo razočaran gašenjem Aluminija i trenutno je teško reći bilo što pametno oko toga jer Aluminij je bio jako važan za BiH, najveći izvoznik BiH, na neki način je bio planiran kao centar klastera aluminijske industrije za BiH, posebice za Hercegovinu, kazao je Ljubić.

Na pitanje tko je kriv za propast Aluminija, Ljubić kaže da je tvrtka pokrenuta investicijom hrvatske Vlade, koja ima i 12 posto vlasništva, a u međuvremenu se izmijenilo osam garnitura uprava u Aluminiju koje je imenovala federalna Vlada.

„S druge strane, federalna Vlada je vlasnik 44 posto, prema tome, najveći pojedinačni dioničar, i sigurno je najodgovornija da se prati poslovanje i da se uključi u proces spašavanja kada je to bilo vrijeme", rekao je.

Istaknuo je kako je već rekao da je problem Aluminija refleksija bosansko-hercegovačkog apsurda, nesređenih političkih, administrativno pravnih i ustavnih odnosa u BiH jer je paradoks da je federalna Vlada koja je vlasnik i Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZ Herceg-Bosne i skoro 50-postotni vlasnik Aluminija u Mostaru isporučivala struju daleko jeftinije jednoj privatnoj kompaniji u Zenici, 49 eura za megavatsatu, dok je Aluminij u pojedinim fazama nabavljao struju prosječno za 78 eura po megavatsatu, što je, kako je kazao, paradoksalno.

Ljubić je ocijenio da se federalna Vlada nije angažirala na vrijeme kada je bilo moguće napraviti aranžmane i naći strateškog partnera.

XS
SM
MD
LG