Dostupni linkovi

Iranu ističe vreme


Obama, Medvedev, Klinton, Lavrov u Singapuru, 15. novembar 2009.
Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da Iranu ističe vreme za dogovor o isporuci svog obogaćenog uranijuma stranim zemljama radi proizvodnje goriva za civilne svrhe.

"Vreme ističe", rekao je Obama novinarima posle sastanka sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevim u Singapuru, gde se održava Azijsko-pacifički forum za ekonomsku saradnju (APEC).

Medvedev je rekao da se nada da će moći da ubedi Iran da pošalje obogaćeni uranijum Rusiji za prozivodnju goriva za reaktor koji Iran koristi za civilne svrhe, a ukoliko taj plan propande, Medvedev je upozorio da su i "druge opcije na stolu".

Medvedev je rekao da je moguće uvođenje dodatnih sankcija Iranu ukoliko Teheran ne dozvoli Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) inspekcije nuklearnih postrojenja, kako bi se dokazalo da zemlja ne pokušava da proizvede atomsko oružje.

Na sastanku u Beču 21. oktobra, na kojem su učestvovali predstavnici Irana, Francuske, Rusije i SAD, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je predložila sporazum koji bi Teheranu obezbedio nuklearno gorivo za reaktor koji zemlja koristi za istraživanja.
XS
SM
MD
LG