Dostupni linkovi

SAD – Rusija: Napredak uz razlike


Sergej Lavrov i Hilari Klinton, 13. oktobar 2009.
Sergej Lavrov i Hilari Klinton, 13. oktobar 2009.
Američka državna sekretarka Hilari Klinton u utorak je u zvaničnoj poseti Moskvi gde se susrela sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim. Jedan od ciljeva posete je traženje pomoći Moskve za pritiske koje međunarodna zajednica primenjuje prema Iranu.

“Veoma smo zainteresovni za unapređenje odnosa sa Rusijom”, poručila je amrička državna sekreterka Hilari Klinton nakon razgovora Lavrovim.

Ona je podvukla kako postoji značajan napredak na polju smanjenja nuklearnog naoružanja.

Sličnu ocenu je izneo i Lavrov. Kazao je kako “postoji značajan napredak povodom sporazuma o smanjenju ofanzivnog strateškog naroužanja START”.

“Razmotrili smo pitanja koja još treba da se usaglase i dodatno razrade”, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare u Moskvi.

Klinton je takođe dodala kako razlike koje postoje u američkim i ruskim stavovima neće dovesti u pitanje unapređenje odnosa dve države.

“Mi, na primer, ne gledamo istim očima pitanje Gruzije. Mi naprosto imamo različita mišljenja. Želimo da svima bude jasno da mi nećemo priznati Južnu Osetiju i Abhaziju, ali ćemo da nastavimo zajednički rad u svim drugim oblastima u kojima se slažemo.”

Amrička državna sekretarka je podvukla kako će se nastaviti razgovori o “ulozi nevladinih organizacija u Rusiji”.

Podsećamo pred dolazak u Moskvu Klintonova je oštro kritikovala Rusiju zbog toga što još uvek nije razrešeno ubistvo novinarke i aktivistkinje Ane Politkovskaje.

Na drugoj strani Lavrov je pozdravio nameru SAD da odbace plan izgradnje novoe faze antiraketnog štita u Evrop, ali je dodao da novi plan Vašingtona nije urađen zajedničkim naporima.

“Želimo da znamo pojedinosti tih planova, šta konkretno predviđaju, kako će se razvijati nova koncepcija koja podrazumeva četiri etape”.

Kada je o Iranu reč, čiji je nuklearni program najvljivan kao glavna tema rusko-američkog samita, obe strane su se saglasile da “još nije došlo vreme za uvođenje novih sankcija toj zemlji”, ali ih nisu isključile.

Kremlj se do sada uglavnom opirao pridruživanju pritisku na Iran, ali kada je ta država nedavno priznala postajanje, do tada skrivanog, programa obogaćenog uranijuma i to u svetom gradu Kuamu, zvanična Moskva nije skrivala iznenađenje.

Predsednik Medvedev je ipak ponovio kako ne veruje da su sankcije najbolje rešenje.

Klintonova posetom Moskvi završava turneju koju je počela u petak kada je u Cirihu prisustvoala ceromoniji potpisivanja istorijskog sporazuma pomirenja između Turske i Jermenije. Potom je u Londonu zatražila podršku britanskog premijera Brauna za politku prema Avganistanu, Pakistanu i Iranu.

Osim sa Lavrovim predviđeno je da se Hilari Klinton sastane i sa predsednikom Medvedevim, dok po svemu sudeći, susreta sa premijerom Putinom neće biti.

On boravi u poseti Kini gde danas u ime Gasproma potpisuje sporazum o isporuci 70 milijardi kubnih metara prirodnog gasa najmnogoljudnijoj zemlji sveta.
XS
SM
MD
LG