Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Očekuje se odgovor Irana na prijedlog IAEA


Sjedište IAEA u Beču
Iran će danas odgovoriti na prijedlog IAEA koji predviđa da se dio iranskog slabije obogaćenog uranijuma prebaci u inostranstvo kako bi dobio gorivo za reaktor u Teheranu, ali će tražiti promjene predloženog sporazuma, navodi agencija Mehr.

Iranski pregovarač za nuklearna pitanja Ali Asgar Sultanija sastaće se danas u Beču sa direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamedom Elbaradejom i tada će dati odgovor Irana, prenosi agencija Mehr.

Pozivajući se na nezvanične izvore, agencija precizira da će Teheran prihvatiti okvirno sporazum, ali da će predložiti neke promjene u tekstu prijedloga sporazuma.

Ovu informaciju objavila je i iranska televizijska stanica na arapskom jeziku Al Alam.

Direktor IAEA Mohamed Elbaradej predstavio je 21. oktobra na pregovorima u Beču predstavnicima Rusije, SAD, Francuske i Irana prijedlog sporazuma koji su odobrili Vašington, Moskva i Pariz dok je Teheran zatražio dodatnih nekoliko dana kako bi odgovorio.

Prema prijedlogu sporazuma, Iran bi do kraja 2009. godine trebalo da u inostranstvo pošalje 1200 kilograma uranijuma obogaćenog manje od pet odsto koji bi u Rusiji bio obogaćen do 19,75 odsto a u Francuskoj prerađen za potrebe reaktora u Teheranu.

Više iranskih zvaničnika odbacilo je mogućnost da se ta količina uranijuma šalje u inostranstvo. Iran trenutno ima u skladištu 1 500 kilograma slabije obogaćenog uranijuma.
XS
SM
MD
LG