Dostupni linkovi

Molebani u Podgorici i Nikšiću


Nikšić 14. maja
Nikšić 14. maja

Vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori okupili su se večeras ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, kao i crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, gdje su održani molebani za Episkopa budimljansko nikšićkog Joanikija i osam sveštenika SPC koji se nalaze u pritvoru.

Skupovi su protekli mirno, a ispred podgoričkog hrama bilo je pojačano prisustvo pripadnika crnogorske policije.

Obraćajući se okupljenim građanima ispred hrama u Podgorici, rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović je kazao da će oni čekati do sjutra (do petka, 15. maja).

"Obratili smo se sa zahtjevom da ih sjutra ujutru puste, ako tako ne bude, eto nas opet na ovome mjestu. Sjutra, kad nas vide, neka hapse jednog po jednog. Mitropolit Amfilohije je rekao da prvo uhapse njega. Nećemo dati da njega hapse prije nego nas sve uhapse", kazao je Perović.

Kako javlja reporter RSE u Nikšiću, nekoliko stotina građana su se nakon molebana okupili ispred zgrade nikšićke policije, gdje su skandirali “Ne damo vladiku, ne damo sveštenike” i “Ne damo svetinje”, “ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora”, a pjevali su pjesme o Kosovu.

Mirna okupljanja građana održana su i u Bijelom Polju, Beranama, Pljevljima i Budvi. Dio crnogorskih medija je objavio da su građani večeras blokirali magistralni put Bijelo Polje - Mojkovac, na sjeveru Crne Gore, ali je RSE iz policije saopšteno da blokade saobraćaja nije bilo.

Nikšić 14. maja
Nikšić 14. maja

U srijedu 13. maja u nekoliko crnogorskih gradova, došlo je do okupljanja pristalica Srpske pravoslavne crkve (SPC), u znak protesta zbog držanja u pritvoru episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i još nekoliko sveštenika.

Sveštenicima i episkopu Joanikiju je prethodno određeno zadržavanje do 72 sata u pritvoru zbog litije u Nikšiću, koja je održana 12. maja, uprkos zabrani javnih okupljanja koja je, u Crnoj Gori, na snazi zbog epidemije korona virusa.

Rok od 72 sata ističe u petak 15. maja u ponoć.

XS
SM
MD
LG