Dostupni linkovi

'Konstantina Velikog' ne puštaju iz Niša


Građani Niša protiv poklanjanja aerodroma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Više od hiljadu ljudi okupilo se u utorak ujutro ispred Skupštine grada Niša, gde su na građanskom zboru izglasali da ne žele da Grad pokloni niški aerodrom "Konstantin Veliki" Republici Srbiji na upravljanje.

Iako su odbornici lokalnog parlamenta odlučili da odlože sednicu, prvobitnu zakazanu za utorak prepodne, na kojoj bi trebalo da se izjasne o ovoj temi, Nišlije su izašle na ulice da bi, kako kažu, pokazale da se protive otuđivanju imovine njihovog grada.

Nišlijka Biljana Miladinović u razgovoru sa dopisnicom Radija Slobodna Evropa (RSE) Draganom Cvetković kaže: "Ovde sam zbog toga što želim da mi deca i unučići žive u slobodnom gradu. Da mogu da putuju, da se osećaju kao kod svoje kuće. I da oni upravljaju svojim gradom, a ne neko drugi".

Sednica niške Skupštine je trebalo da bude održana u utorak ujutro, ali je posle sastanka Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu, na kojem je učestvovao i prvi čovek niških naprednjaka Zvezdan Milovanović, otkazana.

Od odbornika očekujemo da glasaju protiv poklanjanja aerodroma, rekao je inicijator protesta u Nišu Miloš Bošković.

"O aerodromu se odlučuje u Nišu. Odbornici treba da predstavljaju volju građana. Niko drugi osim nas se ne pita o tome, ni predsednik ni premijerka. Nećemo da damo aerodrom", rekao je Bošković medijima.

Građani su na proteste izašli krajem marta, čim je objavljena informacija da je Gradsko veće usvojilo "preporuku" Vlade Srbije da Niš prenese Republici imovinu, osnivačka prava, sertifikate i ugovore aerodroma koji poslednjih godina beleži izuzetno uspešno poslovanje.

Niški aerodrom je prošlu godinu završio sa više od 330.000 putnika, čime je zabeležio rekordan rast broja putnika u Evropi.

Sa juga Srbije putnici mogu da lete low-cost aviokompanijama "Viz Er" (Wizz Air) i "Rajan Er" (Ryanair), ali redovnom linijom kompanije Svis (SWISS) iz Švajcarske.

Aerodrom, kome je ime dato po rimskom vladaru za koga se veruje da je rođen na prostoru današnjeg Niša pre 2.000 godina, obezbeđuje letove do Bratislave, Ciriha, Dortmunda, Malmea, Bazela, Milana, Stokholma, Ajndhovena, Memingena, Berlina i Dizeldorfa.

Komparativna prednost niškog aerodroma krije se u subvencijama Grada koje su omogućile nisku cenu aerodromskih usluga aviokompanijama od samo tri evra po putniku. Poređenja radi, takse na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" iznose blizu 20 evra.

Više od 330.000 putnika u 2017. godini (ilustrativna fotografija)
Više od 330.000 putnika u 2017. godini (ilustrativna fotografija)

Portal "Tango six" koji je specijalizovan za temu vazduhoplovstva, uradio je analizu o rastu broja putnika na aerodromu u Nišu poslednjih godina i da njihov zaključak jeste da stoje ocene o tome da je u pitanju vazuhoplovno-aerodromsko čudo.

"Ovo što se dogodilo je, prema mom mišljenju, nedostatak koordinacije, loša komunikacija od strane države i mogući razlog je, zapravo, ograničenje koje je uspostavio budući operater aerodroma Beograd, odnosno koncesionar 'Vansi' ", ocenjuje Petar Vojinović, urednik portala 'Tango six'.

Francuskoj kompaniji "Vansi" (Vinci) aerodrom Beograd je nedavno dat na upravljanje na period od 25 godina, a da li su spekulacije o uslovima koncesionara opravdane teško je reći, s obzirom da ugovor o koncesiji nije dostupan javnosti.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je demantovala da su potezi države u Nišu u bilo kakvoj vezi sa poslom u Beogradu, dok je predsednik Aleksandar Vučić naveo da Srbija "nema obavezu da se konsultuje sa koncesionarom beogradskog aerodroma dok broj putnika na niškom aerodromu ne dostigne milion".

Vojinović navodi i da je prema analizi portala "Tango six" procenat putnika iz Beograda koji koriste Niš između osam i dvanaest odsto, što je, kako navodi, zanemarljiv broj koji i da ograničenje ne bi trebalo da postoji čak ni iz ugla koncesionara.

Jedan od ulaza aerodroma "Nikola Tesla"
Jedan od ulaza aerodroma "Nikola Tesla"

Petar Vojinović ističe i da ne veruje da je cela akcija preuzimanja aerodroma u Nišu, bila koordinisana, o čemu, kako smatra, govore i različite izjave predsednika države i ministarke saobraćaja.

"Čudi jako, hronološki, da je srednjoročni plan razvoja aerodroma Niš usvojen početkom marta i da je sve bilo zaista u redu, gde je menadžment rekao – mi smo na operativnoj nuli, dakle od 2018. godine sami imamo para za operativne troškove i plate, mislimo da će toliko i toliko putnika biti te i te godine... Ali sve je to bilo bez informacije da država treba da se umeša. Samo nekoliko nedelja kasnije, iznose se izjave da aerodrom mora da ispuni neke obaveze prema Ministarstvu odbrane, pa da aerodrom ne može dugoročno da investira... Smenjivali su se razlozi, a pre samo dve nedelje kada je usvojen zvanični dokument, gradonačelnik nije ništa rekao po tom pitanju", riječi su Petra Vojinovića.

Istina je, dodaje Vojinović, da aerodrom ne može da finansira druge troškove osim plata i operativnih troškova, ali, ističe i da aktuelni menadžment to nije ni negirao.

"Ostaje glavno pitanje – da li ulaganje države u te mnogo veće radove, koji možda i nisu tolikog iznosa koliko Ministarstvo kaže, da li to mora da znači da država za to ulaganje mora da konvertuje ekvivalent u vlasništvu. To ne mora da znači, to jest to u ovom slučaju sada jednostavno politički iritira građane Niša u kontekstu centralizacije", ocenjuje urednik portala 'Tango six'.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon prvih protesta podignutim glasom izjavio da aerodrom može da ostane u nadležnosti Niša, ali da lokalna vlast posle ne traži novac za investicije.

Predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović rekao je na protestu u Nišu da nigde u svetu uspešan regionalni aerodrom nije u isključivom vlasništvu Republike.

"U Evropi su modeli lokalnih aerodroma uglavnom u vezi sa lokalnim samoupravama i administrativnim regionima, zato što je potrebno da budu vezani za lokalni ekonomski razvoj. Republika jednostavno nema kapaciteta ljudskog, niti može da prati dešavanja u lokalnim zajednicama da bi mogla da donosi rešenja koja su zdrava za ekonomiju lokala", rekao je Jovanović.

Sa protesta građana
Sa protesta građana

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović izjavio je da Grad odlukom da prenese u državno vlasništvo imovinu i osnivačka prava aerodroma "Konstantin Veliki" nije "nikome ništa poklonio" već je ispunio ugovornu obavezu prema državi i Ministarstvu odbrane za zemljište preuzeto od vojske još 2009. godine.

Bulatović je objasnio da se tadašnja gradska vlast obavezala da za 157 hektara zemljišta na aerodromu koje je preneto u vlasništvo grada, ustupi Ministarstvu odbrane zemljište u vrednosti 1,5 milijardi evra i 21.000 kvadrata stambenog prostora u kompleksu nekadašnje kasarne "Bubanjski heroji".

"Grad Niš je još 2012. godine trebalo da pokrene postupak ustupanja zemljišta vojsci, ali do danas to nije urađeno. Nije izmirena obaveza ni za stambeni prostor", naglasio je Bulatović.

Da je pitanje niškog aerodroma na listi prioriteta pokazuje i najava prvog čoveka države Aleksandra Vučića da će uskoro zbog ovog pitanja doći u Niš. Kada je ovaj grad prošle sedmice posetila ministarka Zorana Mihajlović, dočekana je demonstracijama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG