Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Povučena izjava da 'Rusija pozitivno gleda na evrointegracije Srbije'


Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Beogradu

Ministarstvo evropskih integracija Srbije saopštilo je da je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin ministarki Jadranki Joksimović preneo da Rusija ima pozitivan stav prema evropskim integracijama Srbije, da bi potom to saopštenje bilo povučeno i izdato novo bez te rečenice ruskog diplomate.

Prethodno je izdato saopštenje u kojem je navdeno "ruski ambasador Aleksandar Čepurin rekao je a Rusija ima pozitivan stav prema evropskim integracijama Srbije i da ceni nastojanja Beograda da sačuva dobre odnose sa Moskvom, u kontekstu složenih međunarodnih odnosa".

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Čepurin je to rekao u susretu sa ministarkom evropskih integracija Jadrankom Joksimović.

Ovo je drugi nesporazum u komunikaciji na relaciji Srbija-Rusija-EU u kratkom vremenskom razmaku. Naime, prethodni nesporazum je izazvan kada je premijerka Srbije, Ana Brnabić za Bloomberg izjavila, kako je prenesno, da će se Srbija, ukoliko bude primorana da bira između bliskih veza sa Rusijom i članstva u EU, odlučiti za Uniju.

Posle intervjua, premijerka Brnabić je odnela ambasadoru Čepurinu stenogram razgovora za američku agenciju, kako bi se videlo šta je tačno rekla o evropskim integracijama Srbije.

Nekoliko sedmica kasnije ruski ambasador je takođe bio "pogrešno interpretiran", i to na istom polju - evropskim integracijama Srbije.

Joksimović je nakon povlačnja navedene rečenice za N1 saopštila, da nema šumova u komunikaciji Rusija -Srbija i objasnila:

"Nema nikakvih šumova, ambasador Rusije mi je preneo stav da se Ruska Federacija ne meša u unutrašnja pitanja Srbije, a da su evropske integracije odluka koja je u domenu unutrašnjih pitanja Srbije. Nisam primetila nikakav negativan stav, naprotiv, vrlo otvoren i dobar razgovor", navela je ministarka Joksimović.

"Nekada su delovi saopštenja tipski, pošto uglavnom imam sastanke sa predstavnicima članica EU, pa smo ipak smatrali da je korektnije načiniti ispravku. Ništa posebno dramatično, preuranjeno ste reagovali", navela je ministarka u saopštenju za N1 pojašnjavajuću ispravku saopštenja.

U današnjem saopštenju ranije je navodeno i da je Joksimović je rekla da je članstvo u EU strateško opredeljenje Srbije i da nije dobro kreirati atmosferu u kojoj je Srbija stalno pod nekim pritiscima da se odredi.

Ona je, kako je saopšteno, i isto vreme naglasila da je u interesu Srbije da zadrži i očuva dobre političke i ekonomske odnose sa Rusijom, kao i sa svim drugim važnim globalnim silama i ponovila da Srbija visoko ceni principijelnu podršku Rusije po pitanju Kosova.

Govoreći o situaciji u regionu, Jadranka Joksimović i Aleksandar Čepurin saglasili su se da je saradnja uslov njegove stabilnosti i razvoja i da bi svi trebalo da pokažu iskrenu posvećenost tom cilju, navodi se u saopštenju.

Srbija je nedvosmisleno pokazala da je promoter regionalne saradnje čime aktivno doprinosi stabilnosti – što je važno za EU, ali i šire, rekla je Joksimović.

XS
SM
MD
LG