Dostupni linkovi

Taktičke razlike oko 'bezzapadnjaštva'


Konferencija o sigurnosti u Minhenu, 14. februar 2020.
Konferencija o sigurnosti u Minhenu, 14. februar 2020.

Transatlantska veza nije ono što je nekad bila, nemogućnost Evrope da oblikuje svijet oko sebe je upravo ono što je uvijek bila, ali ohrabrujući znakovi su primjetni na Zapadnom Balkanu i Kavkazu. To je ono što je Minhenska konferencija o sigurnosti donijela ove godine.

Organizatori su odlučili da će tema ovogodišnje konferencije u bavarskoj prijestolnici biti "Bezzapadnjaštvo" ("Westlessness") – odnoseći se na ono što oni vide kao "podijeljen i u nekim dijelovima sve više neliberalni Zapad koji se, čini se, povlači sa globalne pozornice".

"Američka strana, predvođena samouvjerenim Mike Pompeom, američkim državnim sekretarom, odbacila je tu ideju, tvrdeći da Zapad pobjeđuje i da postoje samo "taktičke razlike" između Washingtona i njegovih evropskih saveznika u odnosu na Iran.

Ipak, u evropskom kutku bilo je nelagode. Ne samo da se činilo da je njihov pogled na Iran ustvari dijametralno suprotan američkom, s nekoliko evropskih prijestolnica koje se još muče da spase nuklearni dogovor iz kojeg su se Amerikanci povukli, nego je postojala i ljutnja zbog toga što su SAD napustile pariški dogovor o klimi i načina na koji Trumpova administracija tjera druge članice NATO-a da troše više na odbranu.

Ipak, činilo se da je pitanje Kine Evropljane učinilo posebno nervoznim.

Iako je većina Amerikanaca isticala Peking kao pravi geopolitički izazov izdajući upozorenja o Huaweiju i širenju kineskih 5G mreža, malo je Evropljana glasno izrazilo podršku iako su tu i tamo klimali glavom. Ali, čini se da će sve više njih rado dočekati kineska ulaganja - i to ne samo u telekomunikacijsku infrastrukturu.

Tu je, naravno bilo i poznatog jadikovanja da Evropska unija nije geopolitički igrač i još gore, da za većinu stvari ne postoji jedinstvo među članicama.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron uputio je još jednu elegantnu molbu za više evropskog strateškog razmišljanja i činilo se da se nekoliko njemačkih političara na pozornici slaže, ali Angela Merkel nije bila prisutna i nema naznaka da je zainteresovana za Macronove ideje o većoj evropskoj političkoj integraciji.

Čak što je još simboličnije, na sjednicama u Minhenu nije bilo visokih britanskih političara, samo su bivša šefica vanjske politike Catherine Ashton i bivši sekretar za vanjsku politiku David Miliband bili u publici. Izvan EU i, naizgled, izvan visokih krugova evropske političke rasprave.

Koncept Evrope kao da se smanjuje, umjesto da samopouzdano raste.

I dok se Evropa žalila zbog svoje nemoći, SAD su zakoračile u njeno dvorište i ispregovarale ugovore na marginama konferencije između Srbije i Kosova o povezivanju dvije države autožutem i vozom. EU se nigdje nije vidjela, iako je šef vanjske politike EU Joseph Borrell proveo cijeli vikend u Minhenu, kao i slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak, koga mnogi vide kao izaslanika bloka za Zapadni Balkan.

Lajčak: Sve osim zelenog svetla za S. Makedoniju i Albaniju bi bila velika greška EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Ali sama činjenica da ta pozicija neće biti popunjena najranije do marta, samo pokazuje da je inicijativa sada čvrsto u rukama Amerikanaca i njihovog energičnog specijalnog izaslanika za Kosovo i Srbiju, Richarda Grenella.

Bar je Macron rekao da je spreman dati i Sjevernoj Makedoniji i Albaniji zeleno svjetlo za početak pregovora o pridruživanju Uniji kasnije ovog proljeća. Ali s obzirom na to da je Pariz u proteklih 20 mjeseci tri puta blokirao ovaj potez, moglo bi se pokazati da će EU i dalje oklijevati o svakom koraku da prihvati zapadni Balkan u godinama koje dolaze.

Napokon, bilo je osvježavajuće vidjeti i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kao i armenske i azerbejdžanske čelnike Nikolu Pashinyana i Ilhama Aliyeva da dobiju pozornicu, iako ne glavnu. Zelenskiy je održao kratak govor, a zatim je učestvovao u intervjuu sa Christiane Amanpour za CNN.

Iako se činilo da je zabrinut zbog njenih upornih pitanja o njegovom sada čuvenom telefonskom pozivu s Trumpom, također je, u svom komičnom maniru i šalama na engleskom jeziku oduševio svoju publiku. Njegov optimizam oko budućnosti Ukrajine i sam on učiniće mnogo da izmijene imidž svoje zemlje kao post-sovjetske neuspješne države koju muči korupcija, iako porota i dalje vijeća da li on može nešto promijeniti.

Minhenska gomila je bila iza njega. Za sada. Također su uživali u sparingu između Pashinyana i Aliyeva. Njih dvojica su se oko malo čega slagali i sve dublje i dublje iznosili historijske činjenice i tumačenja za svaki krug pitanja, ali postojao je nagovještaj da su čak i uživali u konverzaciji. Vidio sam osmijeh ili dva na njihovim licima.

Sa Zapadom ili ne, svijet ide dalje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG