Dostupni linkovi

Borrell: Ne možemo poreći evropsku perspektivu Balkana


Šef evropske diplomatije Joseph Borrell
Šef evropske diplomatije Joseph Borrell

Šef evropske diplomatije Joseph Borrell je priznao da su nejasnoće oko budućeg proširenja Evropske unije prema zemljama Zapadnog Balkana, izazvale veliko razočarenje u regionu, ali je poručio da se “srednoročno i dugoročno ništa neće promeniti”.

“Mi ne možemo poreći evropsku perspektivu Balkana. Čvrsto verujem da ne može biti dovedena u pitanje politika Evropske unije prema Zapadnom Balkanu”, istakao je Joseph Borrell.

On se danas obratio spoljnopolitčkom komitetu u Evropskom parlamentu, prvi ove vrste od preuzimanja funkcije šefa evropske diplomatije.
On je pred evropskim zastupnicima i poslanicima nacionalnih parlamenata iz zemalja članica EU i regiona, istakao da Zapadni Balkan treba da stoji visoko na evropskoj agendi.

Šef evropske diplomatije se zalaže za snažno angažovanje svih aktera kako bi se omogućio uspešan samit u Zagrebu najavljen za maj naredne godine. Ovo je, prema njemu, kritično kako bi se našli odgovori na sva pitanja.

“U međuvremenu, mi moramo zadržati momentum kako bi svi shvatili da mi ne možemo otkazati evropsku perspektivu za zemlje regiona”, podvukao je Joseph Borrell.

Vioski predstavnik zajedničke evropske spoljne politike je priznao da se ne može kriti činjenica da nema jedinstva među zemljama članicama oko spoljne politike. On se zalaže za prevazilaženje svih podela u nastojanjima da se suprostave spoljni elementi.

“Živimo u svetu gde Rusija, Kina i Turska deluju na politčki način. Oni koriste sve vrste moći, kako snažnu tako i meku silu”, upozorio je Borrell.

Joseph Borrell je u Evropskom parlamentu rekao da neće moći da održi obećanje dato na početku da će njegovo prvo putovanje u svojstvu šefa evropske diplomatije biti u Prištini kako bi potvrdio posvećenost procesu dijaloga između Srbije i Kosova. Razlog za ovo, jeste nedostatak efektivne vlade na Kosovu.

On je pred evropskim zastupnicima istakao da je nameravao da prvo poseti Prištinu a potom i Beograd ali da to “za sada nije korisno”, pre nego što se formira kosovska vlada.

Borrell: Priština prvi grad koji ću posetiti kao zvaničnik EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

XS
SM
MD
LG