Dostupni linkovi

Grenel sa Vučićem i Tačijem: U petak Sporazum o železničkoj liniji Beograd-Priština


Grenel u odvojenim susretima sa Vučićem i Tačijem u Minhenu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Grenel sa Vučićem u Minhenu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se 13. februara u Minhenu sa specijalnim izaslanikom predsednika Sjedinjenih Država za pregovore Srbije i Kosova Ričardom Grenelom (Richard Grenell).

Vučić je nakon sastanka izjavio da će u petak (14. februar) biti potpisan okvirni sporazum o uspostavljanju železničke linije između Beograda i Prištine, javio je Glas Amerike (VOA).

"Sporazum će sa srpske strane potpisati (direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo) Marko Đurić. To je za nas od izuzetnog značaja, jer ako uspostavimo i avio i železničku liniju i saobraćaj autoputem, to znači slobodni protok ljudi, roba i usluga", rekao je Vučić.

Nakon nedavnog dogovora o otvaranju avio-linije Priština-Beograd, najavljeno je da će se veoma brzo postići i dogovor o uspostavljanju železničkog saobraćaja između Kosova i Srbije. Ta železnička linija je funkcionisala ranijih godina, ali je prekinuta 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

'Vaskrsavanje Akropolisa'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00

Prije sastanka Vučić je na Instagramu napisao: "Imali smo otvoren i iskren razgovor koji za nas nikada nije lak, ali zadovoljan sam što je Ričard Grenel ovako čvrsto za ukidanje taksi".

Dodaje da "kada se ukinu takse mi smo spremni da sednemo za sto."

Grenel i Vučić će učestvovati na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji koja počinje sutra, a najavljeno je da će biti prisutan i novoizabrani premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin).

Da će 14. februara doći do potpisivanja pisma namere o železničkom saobraćaju između Srbije i Kosova, najavili su izvori i iz kosovske delegacije koja se nalazi u Minhenu. Takvu mogućnost je nagovestio i predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci).

"Biće i ostalih novih sporazuma nakon dogovora o direktnoj avionskoj liniji između Prištine i Beograda. Angažujemo se oko železničkog saobraćaja između Kosova i Srbije", izjavio je predsednik Kosova nakon susreta sa Ričardom Grenelom u Minhenu.

Predsednik Kosova je podvukao da se pod vođstvom SAD dešavaju stvari koje niko nije mogao da zamisli jer se "investira u mir i napredak, na dobrobit građana".

"Kosovo potpuno veruje u lidersku ulogu Sjedinjenih Država, dinamično angažovanje sekretara Pompeo, kao i odlučnu ulogu ambasadora Grenela", izjavio je Tači.

Upitan da li će Kosovo ukinuti tarife na uvoznu robu iz Srbije i BiH, što je preduslov za nastavak dijaloga i konstantan zahtev kako iz Vašingtona, tako i Brisela, Tači je naglasio da veruje da će u narednim danima i nedeljama Kosovo doneti odgovorne odluke "koje će olakšati, a ne otežati dijalog".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i američki izaslanik Ričard Grenel su razgovarali i u Beogradu 24. januara kada je Grenel posetio i Kosovo i Srbiju.

Američki diplomata je tada rekao da Kosovo mora da ukine takse na uvoz srpske robe, ali da istovremeno Srbija mora da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Kosovo je uvelo takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine pre šesnaest meseci kao odgovor na poteze Srbije kojima je onemogućavala prijem Kosova u međunarodne institucije.

Grenel i Vučić o taksama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

XS
SM
MD
LG