Dostupni linkovi

Medvedev u Beogradu: Rusija otvorena za dijalog sa EU, odnosi sa Srbijom kao primer


Medvedev u Skupštini Srbije: Otvoreni za dijalog sa EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Medvedev u Skupštini Srbije: Otvoreni za dijalog sa EU

"Rusija je zainteresovana za partnerske odnose sa Evropskom unijom. Želimo da imamo stabilan i predvidljiv ekonomski odnos", rekao je premijer Rusije Dmitrij Medvedev u Skupštini Srbije.

On je poručio da je Rusija otvorena za ravnopravan dijalog sa EU, ali zasnovan na obostranom poštovanju.

"Odnosi između Rusije i Srbije mogu da budu kao primer", rekao je Medvedev.

Govoreći pred poslanicima Skupštine Srbije o Evropskoj uniji, on je rekao da ne treba zemljama nametati izbor između Istoka i Zapada, već im prepustiti da postupaju u skladu sa svojim sopstvenim interesima.

Premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev u subotu je boravio u jednodnevnoj poseti Srbiji, gde je učestvovao u obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja Beograda od nacističke okupacije.

Medvedev je zahvalio Srbiji na principijelnosti što se nije priključila sankcijama zapadnih zemalja protiv Rusije uprkos, kako je rekao, velikim pritiscima.

Ruski premijer je naveo da se 25. oktobra očekuje poseta srpske premijerke Ane Brnabić Moskvi kada bi trebalo, kako je rekao, da bude potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije.

"To će olakšati pristup srpskih proizvoda na evroazijsko tržište. Sigurni smo da planovi vaše zemlje o zbližavanju sa EU neće uticati na našu bilateralnu saradnju", naveo je Medvedev.

Medvedev je izjavio da Rusija podržava Srbiju i da je spremna da joj pruži svaku pomoć u očuvanju njenog teritorijalnog suverentita i integriteta, napominući da je Rusija samo za mirno rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta Bezednosti.

"Želimo stabilan Balkan i saradnju sa svim zemljama na Balkanu", poručio je Medvedev.

On je u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije čestitao 75. godišnjicu oslobođenja Beograda.

"Želim vam prosperitet, slobodu u blagostanje", rekao je Medvedev.

Govoreći o savezništvu u dva svetska rata, Medvedev je rekao da je Rusija zahvalna Srbiji što čuva uspomenu na njene heroje koji su ginuli u beogradskoj operaciji.

On je rekao da se na nekim drugim prostorima mogu videti pokušaji revizije istorije, gde se ruše spomenici sovjetskim vojnicima palim u borbi protiv fašista navodeći da se tako podriva i međunarodni poredak uspostavljen posle Drugog svetskog rata.

Kraj govora ruskog premijera propraćen je burnim aplauzom poslanika Skupštine Srbije.

Deo opozicije, koji bojkotuje rad parlamenta, nije bio prisutan u sali.

Vučić: Hvala vama i Putinu za podršku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na početku sastanka sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim u Palati "Srbija" zahvalio njemu i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu i nezavisnosti Srbije.

"Mi to veoma cenimo", rekao je Vučić.

Vučić se sve vreme, tokom dela razgovora otvorenog za medije, obraćao Medvedevu na ruskom jeziku.

Posle razgovora, tokom zajedničkog obraćanja medijima, Vučić je zahvalio Medvedevu što je došao u Beograd na 75. godišnjicu oslobođenja Beograda.

"Osećamo čast jer zajedno s nama obeležavate oslobođenje Beograda, kada su partizani i Crvena armija ušli u grad i oslobodili ga od fašista. S ponosom kažem da kao narodi danas predstavljamo snagu koja se bori protiv falsifikovanja istorije i drugačijeg tumačenja svega iz Drugog svetskog rata", izjavio je Vučić.

On je rekao da Rusija i Srbija imaju izuzetne odnose.

"Naši odnosi su možda na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, što je od ključnog značaja za nas koji smo manji partner i koji možemo da računamo na pomoć i podršku Rusije posebno kada je reč o političkim odnosima", poručio je Vučić.

Vučić je takođe zahvalio Medvedevu što će 25. oktobra biti potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom rekavši da će to značiti puno za proizvođače iz Srbije.

Srbija je, naveo je Vučić, zainteresovana za nastavak saradnje u svim oblastima.

On je zahvalio Medvedevu na pomoći Rusije u opremanju Vojske Srbije savremenijom i kvalitetnijom opremom.

"Hvala što Srbiju tretirate kao ravnopravnog partnera i prijatelja, baš onako kako mi vas doživljavamo", rekao je Vučić uputivši pozdrave za ruskog predsednika Vladimira Putina.

Medvedev je uzvratio da nema puno zemalja za koje Rusija može da kaže da su prijatelji koji na isti način ocenjuju istoriju.

"Kada sam polagao vence danas na groblju došlo je mnogo mladih ljudi, važno je da mladi ljudi razmeju koliko su naši preci dali da bismo imali mir", rekao je Medvedev.

Osvrnuo se i na evropske integracije Srbije.

"Mirno gledamo na odluke koje naši prijatelji donose oko evropskih integracija", rekao je Medvedev.

On je naveo da Rusija ima mnogo investicija u Srbiji, među kojima i gasovod "Turski tok" za koji je izrazio uverenje da će uskoro proraditi.

Gradnja 'Turskog toka' u tišini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Posebno je izdvojio infrastrukturne projekte, kao i sporazum o stvaranju centra za nuklearne nauke u Srbiji. Taj centar je, kako je rekao, "znak da verujemo jedni drugima".

Ruski premijer je preneo da su razgovarali i o energetskim projektima rekavši da je očigledno da će se oni i dalje razvijati. Takođe je rekao da je Srbija povećala obim isporuke poljoprivrednih proizvoda u Rusiju.

Nakon obraćanja dvojice lidera i potpisivanja sporazuma ispred Palate "Srbija" izvšena je počasna paljba i priređen vatromet.

Srbija i Rusija potpisale više sporazuma

Nakon razgovora Aleksandra Vučića i Dmitrija Medvedeva razmenjeno je više bilateralnih sporazuma i memoranduma o saradnji iz različitih oblasti, nauke, privrede, saobraćajne infrastrukture, poljoprivrede, inovacija.

Među njima je i Sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevog jevandjelja, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, kao i sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha, s kraja 19. i početka 20. veka, koje čuva Narodni muzej u Beogradu.

Razmenjeni su i Sporazum Srbije i otvorenog akcionarskog društva "Ruske železnice" o zajedničkoj realizaciji projekta modernizacije železničke pruge Beograd-Vrbnica-granica sa Crnom Gorom (Bar), deonica Valjevo-granica sa Crnom Gorom.

Razmenjen je i aneks ugovora "Infrastruktura Železnice Srbije" i RŽD Internacional za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture i jedinstvenog Dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji.

Srpski i ruski zvaničnici razmenili su i sporazume o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije, kao i o saradnji u izgradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije na teritoriji Srbije.

Razmenjeni su i memorandumi o uzajamnom razumevanju ministarstava privrede Srbije i industrije i trgovine Rusije o lokalizaciji ruske industrijske proizvodnje na teritoriji Srbije.

Vojna vežba 'Sloboda 2019'

Medvedev je u podne sleteo na aerodrom “Nikola Tesla”, gde ga je dočekala Ana Brnabić.

Potom je na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović”, u beogradskom naselju Batajnica, sa predsednikom Srbije prisustvovao vojnoj vežbi “Sloboda 2019” u izvođenju pripadnika Vojske Srbije, a povodom Dana oslobođenja Beograda.

Svečani doček za Medvedeva ispred Palate 'Srbija'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Vojnoj vežbi prisustvovali su i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u Vladi i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković. Na aerodromu u Batajnici bio je i spski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik koji će se, prema najavama, sastati sa ruskim premijerom pre večerašnje svečane akademije u centru "Sava".

Vojna vežba "Sloboda 2019" bila je otvorena za građane, a u njoj je učestvovalo više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije sa preko 100 vozila i 25 različitih letelica. Kako je saopštila Vlada Srbije, uključujući i sredstva koja je donirala Ruska federacija.

Na batajničkom aerodromu je nastupilo 13 pešadijskih podešalona, među kojima su bili podešeloni kadeta Vojne akademije, vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i vojnih veterana, dok su u sastavu motorizovanog ešelona nastupila modernizovana oklopno-izviđačka vozila BRDM-2MS iz donacije Rusije, borbena vozila "Lazar 3", samohodne top-haubice "Nora" i vojno-policijska borbena vozila, navelo je Ministarstvo odbrane Srbije.

U letačkom delu programa učestvovali su avioni "Mig-29", "Orao" i "Super galeb", helikopteri "Mi-8" i "Mi-17", "H-145 M", "Gama i "Gazela" kao i Mi-35 iz sastava ruskih oružanih snaga.


Predstavljena su i sredstva iz razvoja Odbrambene industrije Srbije "miloš", "Oganj modularni", "Oganj digitalni", artiljerijski sistemi "šumadija", "PASARS", bespilotne letelice i druga sredstva.

Vojna vežba završena je čestitkom predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je prikaz ocenio ocenom "vrlo dobro".

"Srbija će nastaviti da štiti svoje slobodarske tradicije i umeti sama da čuva svoje nebo, zemlju i ljude", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je izrazio zahvalnost pripadnicima Vojske Srbije "za sve što čine za Srbiju" a posebno je zahvalio veteranima koji su kako je rekao, "pre 20 godina branili Srbiju" od NATO intervencije.

"Hvala vam dragi prijatelji za ovo oružje i oruđe kojeg svakog dana imamo sve više i sve modernije", rekao je Vučić.

Medvedev i Vučić na vojnoj vežbi 'Sloboda 2019'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Svečani doček Medvedevu priređen je ispred Palate "Srbija" na Novom Beogradu gde ga je dočekala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Ispred Palate "Srbija" intonirane su srpska i ruska himna.

"Dobro došli i hvala što ste odvojili vreme da obeležimo naše savezništvo u Drugom svetskom ratu", rekla je premijerka Srbije svom ruskom kolegi uoči razgovora u četiri oka

Brnabić: Vaša poseta potvrđuje nivo državnih odnosa

"Nama je velika čast što smo u ovoj godini ugostili i predsednika Rusije Vladimira Putina i vaša poseta samo potvrđuje nivo odnosa koje imaju Ruska federcija i Republika Srbija", navela je Brnabić.

Ona je potom na ruskom jeziku Medvedevu poželela dobrodošlicu.

Premijeri Rusije i Srbije Dmitrij Medvedev i Ana Brnabić razgovarali su o daljem jačanju političkih odnosa i strateškog partnerstva dve zemlje, kao i o produbljivanju saradnje u svim oblastima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Zahvalni smo Ruskoj Federaciji na čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na podršci protiv članstva tzv. Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama", rekla je Ana Brnabić i dodala da je Srbija posvećena nastavku dijaloga u cilju kompromisnog rešenja.

Premijeri su, prema saopštenju iz Vlade Srbije, razgovarali i o projektima saradnje u oblasti energetike i infrastrukture. Navedeno je da je započeta izgradnja gasovoda na teritoriji Srbije od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom koji zajednički sprovode JP Srbijagas i Gazprom, a u toku je i projekat rekonstrukcije i modernizacije otvorene pruge na deonici Stara Pazova-Novi Sad.

Razgovarali su i o realizaciji Ugovora za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture Srbije, kao i jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji vrednosti 230 miliona evra.

Tokom popodneva Ana Brnabić i Dmitrij Medvedev su položili vence na spomenike oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu. Tim povodom ruski premijer je na Tviteru objavio da ceni posvećenost Srbije da sačuva istinu o Drugom svetskom ratu.

"Ovo je posebno važno danas, kada se spomenici skrnave, a dželati slave kao heroji u nekim zemljama. Takva ignorancija podriva ključne principe međunarodnih odnosa razvijenih nakon rata", napisao je Medvedev.

Svečana akademija

Svečana akademija u Sava Centru
Svečana akademija u Sava Centru

Svečanom akademijom u centru “Sava” završena je poseta premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Srbiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda.

Na akademiji su prisustvovali i veterani, oslobodioci Beograda.

Zdenko Duplančić, borac Prve proleterske brigade rekao je da je 15-ti rođendan dočekao 18. oktobra 1944. godine dva dana pre oslobođenja Beograda, u uličnim borbama. Bio je pomoćnik na teškom mitraljezu.

"Najžešće borbe vodile su se oko Skadarlije i Narodnog pozorišta koje je tri puta padalo u ruke Nemaca. Posle višečasovnih teških borbi neprijatelj je uveče savladan. Stižemo kod spomenika Pobedniku na Kalemgdanu oko 20 časova i Beograd je oslobođen", prisetio se Duplančić oslobođenja Beograda.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da je jako emotivno to što se nalazi na sceni sa oslobodiocima Beograda.

"Želeo bih da izrazim najiskrenije reči zahvalnosti onima koji su doneli pobedu i da srdačno čestitiam ovaj praznik koji zajedno slavimo", rekao je Medvedev praćen aplauzom.

Izrazio je zahvalnost za brigu o spomenicima oslobodiocima Beogradu.

Medevedv je rekao da će u nedelju u Moskvi biti priređen vatromet povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda.

Beograd je u Drugom svetskom ratu oslobođen 20.oktobra 1944. godine. Beogradska operacija trajala je od 14. do 20. oktobra.

Na početku obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića Sava centrom su odzvanjali pokliči "Aco Srbine".

"Hvala svima koji su nam pomagali u oslobođanju Beograda. Hvala i Britancima. Ali tu operaciju nikada ne bismo mogli da izvedemo bez pomoći Crvene armije i naših sovjetskih prijatelja", poručio je Vučić.

Nakon 75 godina od oslobođenja Srbija bolje ceni slobodu, poručio je Vučić.

"Čuvaćemo i sačuvati našu Srbiju, čuvaćemo i odbraniti naše interese, čuvaćemo i štititi naš narod i na Kosovu i Metohiji i na svakom mestu gde su prava našeg naroda ugrožena", poručio je Vučić.

"Želimo Balkan koji sarađuje, radi, razmenjuje robu, novac. Želimo prijatelje i spremni smo da ih čuvamo kao što čuvamo prijateljstvo sa Ruskom federacijom", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je na ruskom jeziku zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za sve što je, kako je rekao, učinio za prijateljske odnose Srbije i Rusije.

"Zahvalan sam ruskim prijateljima što nikada nisu dovodili u pitanje da budemo slobodni i nezavisni", zaključio je Vučić.

Akademiji su prisustvovali srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica bh. entiteta Republike Srpske Željka Cvijanović, patrijarh SPC-a Irinej i mnogi drugi.

Medevedv je rekao da će u nedelju u Moskvi biti priređen vatromet povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda
Medevedv je rekao da će u nedelju u Moskvi biti priređen vatromet povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda

Medvedev u Srbiji posle 10 godina

Ruski zvaničnik dolazi u Srbiju prvi put nakon 2009. godine, kada je ovde boravio kao predsednik Rusije.

Medvedev je uoči posete Srbiji za beogradski list "Večernje novosti" rekao da je Rusija protiv jednostranog prekrajanja mape Balkana i ponovio stav Rusije o Kosovu da je osnov za rešenje tog pitanja Rezolucija Sveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

"Ni u kom slučaju ne smemo dopustiti ponavljanje bilo kojih manifestacija nasilja, pokušaja da se jednostrano prekroji mapa Balkana ili bilo koje druge akcije koje mogu da rezultiraju humanitarnom katastrofom", rekao je Medvedev.

Govoreći o odnosu dve zemlje, on je rekao da su dobri i u sferi ekonomije i politike i dodao je Rusija "cenila i ceniće to što je Srbija izabrala izbalansirani stav u periodu kada su Evropska unija i SAD uvodile sankcije Ruskoj Federaciji“.

Ovoga puta Medvedev dolazi dve sedmice nakon što je američki predsednik Donald Tramp imenovao Ričarda Grenela za svog specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, što se tumači kao aktivnije uključivanje Vašingtona u rešavanje statusa Kosova.

Podsetimo, kada je januara ove godine Beograd posetio aktuelni ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik Srbije je izjavio da bez Rusije neće biti rešenja za Kosovo.

Za Putina je tom prilikom vladajuća Srpska napredna stranka organizovala miting pristalica iz cele zemlje ispred Hrama svetog Save u Beogradu. Prema proceni policije, bilo je okupljeno oko 100.000 ljudi, a Putin im se tada obratio jednom kratkom rečenicom: “Hvala na prijateljstvu.”

Pozdrav Putinu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG