Dostupni linkovi

Ruski 'specijalni tretman' za Vučića


Aleksandar Vučić i Vladimir Putin u Moskvi 9. maja, sa porodicama učesnika Drugog svjetskog rata
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin u Moskvi 9. maja, sa porodicama učesnika Drugog svjetskog rata

Tokom dvodnevnog boravka predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi (8. i 9. maja) mediji i analitičari naklonjeni vladajućoj politici u Beogradu govore o izuzetnom tretmanu koji ima predsednik Srbije, čak, "sprektakularno uspešnoj poseti".

Najpre zato što je Vučić bio prvi strani državnik koga je primio Putin dan posle inauguracije za četvrti predsednički mandat, a onda i zato što je stajao dva mesta od predsednika Rusije na tribini na vojnoj paradi povodom Dana pobede 9. maja i što u šetnji "Besmrtnog puka" nosi sliku svoga dede koga su ubile ustaše tokom Drugog svetskog rata u Bosni i Hercegovini.

Vojni analitičar i poslanik Vučićeve Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Miroslav Lazanski za Radio televiziju Srbije (RTS) je rekao da "tu vrstu privilegije da se stoji pored Putina na svečanoj bini prilikom velike vojne parade nije imao svako niti može da ima svako".

"Koliko ja znam ni jedan strani državnik nije učestvovao u 'Besmrtnom puku' (tradicionalnoj internacionalnoj manifestaciji u znak sećanja na sve koji su se borili protiv fašizma, prim. aut.). Ja ne znam ni jednog stranca, ni jednog stranog državnika koji je išao sa slikom, a predsednik Vučić će ići sa slikom svoga dede koga su ubile ustaše. Tako da je to zaista spektakularno uspešna poseta", ocenjuje Lazanski.

Jelica Kurjak, bivša ambasadorka u Rusiji, za Radio Slobodna Evropa dovodi u pitanje ocenu o specijalnom tretmanu i spektakularno uspešnoj Vučićevoj poseti.

"Ne znam na osnovu čega bi se zaključilo da je predsednik Srbije imao specijalni tretman. Jedino činjenica da je primljen prvi posle inauguracije ruskog predsednika može da bude bude izvesna dobra poruka za naše odnose, prijateljstvo...itd, dakle naglasak na tome. Ali, iz onoga što imamo na raspolaganju kao informacije, ja ne bih zaključila da je specijalni tretman", kaže Kurjak.

Putin, Vučić i Netanyahu na Crvenom trgu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Rusija, inače, samo na jubilarne godišnjice poziva veći broj stranih državljana, kao što je to bilo sve do zatezanja odnosa Zapada sa Rusijom 2014. godine, nakon aneksije Krima. Na 70-toj godišnjici pobede nad fašizmom 2015. godine bilo je dosta predsednika i drugih zvaničnika ali ni jedan iz zapadnih zemalja. Prošle godine je na tribini bio samo moldavski predsednik Igor Dodon.

Tokom razgovora predsednika Srbije i Rusije, koji je Kremlj u zvaničnom saopštenju nazvao neformalnim sastankom uoči parade pobede, ruski predsednik je potvrdio da će Moskva pažljivo pratiti proces pregovora o Kosovu, rekao je medijima iz Srbije Aleksandar Vučić.

"Mi smo i ovde predsednika Putina zamolili da nam, kao jedna od najvažnijih, najmoćnijih svetskih sila i u Ujedinjenim nacijama (UN) i u drugim organizacijama, pomogne po pitanju rešavanja kosovsko-metohijskog problema. Bez Rusije, bez ruske saglasnosti u UN nemoguće je da se dobije bilo kakvo rešenje. U tom smislu Rusija će veoma aktivno pratiti i sadržaje naših razgovora i sve što se bude zbivalo i mislim da će uvek pravovremeno reagovati i na određen način, koji ne znači direktne pregovore, pošto ih vodimo pod okriljem Evropske unije, ali će na veoma aktivan i suštinski način učestvovati u praćenju kompletnog procesa", rekao je Vučić.

Predsednik nevladinog Evropskog pokreta u Srbiji Mihajlo Crnobrnja ne tumači posetu predsednika Srbije Moskvi i prethodnu Turskoj kao prst u oku Briselu i ne veruje da će Brisel reagovati na ono što se tom prilikom čulo.

"Ja ne verujem da je namera predsednika da antagonizira Evropsku uniju, više mi liči na potvrdu da je nama rusko mišljenje veoma važno. Mislim da je samo namera predsednika da pokaže samostalnost Srbije u vođenju spoljne politike i pokušaj da se sa svim jakim partnerima, kao što su EU, Turska, Rusija ima jedan korektan i što je moguće prisniji i dublji odnos", mišljenje je Crnobrnje.

Jelica Kurjak kaže da je Rusija zapravo potvrdila svoj stav u odnosu na Balkan - "pratimo šta se događa, ali nismo spremni da se potpuno angažujemo".

"To je, posle duže vremena, eksplicitno izneta ruska pozicija koja sadrži dva elementa. Jedan je da Rusija neće učestvovati u razgovorima - stavljeno je do znanja da Rusija u ovom momentu nije zainteresovana da učestvuje u tome. I druga poruka, koja je potpunosti u skladu sa političkom orijentacijom vizavi Zapadnog Balkana, posebno Kosova i Srbije - a to je da će Rusija pratiti i reagovati. To Rusija radi u situacijama kada nije spremna da se potpuno angažuje", ocenjuje bivša ambasadorka Srbije u Rusiji.

Posetu Vučića Turskoj i Moskvi Jelica Kurjak tumači kao slanje poruke da Srbija ima uticajne partnere na koje može da računa i koji joj mogu omogućiti bolju poziciju u budućim pregovorima. Ipak, ne treba zaboraviti da je predsednik Srbije pre Ankare gde je boravio 7. i 8. maja i Moskve, posetio Berlin 13. aprila i razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG