Dostupni linkovi

'Raskorak' u podacima o doniranju Vojsci Srbije


Vojna parada povodom oslobođenja Beograda kojoj je prisustvovao i ruski predsednik Vladimir Putin, 16. oktobar 2014.
Vojna parada povodom oslobođenja Beograda kojoj je prisustvovao i ruski predsednik Vladimir Putin, 16. oktobar 2014.

Ministarstvo odbrane Srbije ažuriralo je 28. juna ove godine svoj Informator o radu koji obuhvata sve aktivnosti tog resora u periodu od 2008. do 2019. godine.

U ovom dokumentu, na 148 strana, taksativno su navedene i sve strane donacije Ministarstvu odbrane za period od 2007. do 2018. godine.

Sabirajući brojke, podaci govore da su Sjedinjene Američke Države (SAD) najveći donatori ovom resoru Vlade Srbije sa iznosom od 24.860.943 evra.

Iza njih sledi Kina sa 9.992.431 evra, Norveška sa 4.312.150, Danska 2.299.403 i Velika Britanija sa 539.223 evra. Iako je lista država i organizacija - donatora duga, iznosi za te države znatno su manji od prvih pet na listi.

Ministarstvo odbrane Srbije ažuriralo je 28. juna ove godine svoj Informator o radu koji obuhvata sve aktivnosti tog resora u periodu od 2008. do 2019. godine.
Ministarstvo odbrane Srbije ažuriralo je 28. juna ove godine svoj Informator o radu koji obuhvata sve aktivnosti tog resora u periodu od 2008. do 2019. godine.

Ministarstvo demantuje svoje podatke?

Na osnovu podataka Ministarstva, mediji su u ponedeljak, 30. jula objavili informaciju o SAD kao najvećem donatoru. Međutim, istog dana, Ministarstvo odbrane objavilo je saopštenje u kome praktično demantuje podatke koje ima u svom Informatoru o radu.

"Vojska Srbije najveće donacije dobila je od Rusije, jer je donirala šest aviona MiG-29, a u toku je realizacija donacije 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2MS i 30 tenkova T-72MS sa pratećim elementima logističke podrške", poručilo je Ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo objašnjava da je do "raskoraka" u iznosima donacija pojedinih država iz "Informatora o radu Ministarstva odbrane" i stvarnog stanja, došlo zato što u njemu "nisu prikazane one donacije koje su u toku ili još uvek ne postoji saglasnost obe strane za obelodanjivanjem podataka o iznosima tih donacija".

Šta govore podaci iz Informatora?

"Informator o radu Ministarstva odbrane", dokument objavljen na sajtu Ministarstva, taksativno po godinama i državama navodi iznose donacija. U tim podacima se Rusija navodi samo na dva mesta, u okviru donacija za 2014. godinu a u ukupnoj vrednosti od 44.515 evra.

Prva donacija je u iznosu od 23.000 evra, a Ugovorom potpisanim 30. avgusta 2014. novac je bio namenjen pomoći u otklanjanju posledica elementarnih nepogoda.

Druga donacija bilo je "deset kompleta padobrana" a procenjena vrednost pomoći objavljena je u rubljama – milion i po, što je oko 21.515 evra.

U toj 2014. godini najveći donator su bile Sjedinjene Američke Države sa 4.432.903 dolara, što je oko četiri miliona evra. Te godine Ministarstvo odbrane potpisalo je deset različitih dokumenata o donacijama sa SAD, a najveća među njima iznosila je 1,4 milion dolara i odnosila se na trenažne stanice, simulatore za obuku izvođenja vojnih operacija.

Inače, SAD su na osnovu podataka u Informatoru u periodu od 2007. do 2018. potpisale ukupno 56 različitih dokumenata kojima se predviđaju nepovratna sredstva resoru odbrane Srbije.

Za Rusiju, vrednost poklona - tajna

Radio Slobodna Evropa (RSE) do sada je više puta pokušavao da od Ministarstva odbrane dobije informaciju koliko vredi šest polovnih aviona MiG-29, koje je Rusija donirala Srbiji u poslednje dve i po godine, a od kojih je i poslednji avion stigao u Srbiju u novembru 2018. godine.

U maju 2018. godine, nakon pola godine čekanja, u RSE je stigao odgovor Ministarstva koji je redakciji dostavljen tek nakon zahteva za pristup informacijama od javnog značaja i rešenja Poverenika.

Ipak, konkretan odgovor o vrednosti donacije je i ovog puta izostao.

"Pošto je u pitanju donacija, ona se ne može izraziti u materijalnoj vrednosti, budući da u ugovoru o donaciji nije navedena vrednost", odgovorili su iz Ministarstva.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane dostavilo je RSE vrednost donacija zemalja članica NATO koja je, prema tim podacima, za 2017. godinu iznosila 4,6 miliona evra.

U pogledu odgovora da se ne može materijalno proceniti vrednost, treba dodati da je upravo u Informatoru Ministarstva odbrane većina donacija izražena u novcu iako je vrlo često pomoć bila u robi i opremi.

MiG-ovi ni na nebu, ni na zemlji

Polovni MiG-ovi 29 predstavljeni su javnosti na vojnom aerodromu Batajnica u Beogradu. Zvanično ih je Srbiji predao ministar odbrane Rusije, Sergej Šojgu, na vojnoj manifestaciji "Sloboda 2017" održanoj povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu 20. oktobra 2017. godine

Međutim, pet od ukupno šest MiG-ova 29, posetioci su mogli da vide samo na kratko i na zemlji, jer su odmah posle manifestacije vraćeni u Rusiju na remont koji plaća Srbija. Kao i vrednost poklonjenih aviona, i troškovi remonta ostali su tajna.

Ruski MiG-ovi poleću sledeće godine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Zašto je tajna?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom isporuke MiG-ova rekao je da ništa ne krije. Međutim, ni tada nije dao informacije o vrednosti poklona i ujedno saopštio samo okviran iznos koliko će iz budžeta Srbije, otići novca za remont.

"Ukupno ćemo da damo oko 180 miliona a reč je o tome da ne želimo da svi znaju koju mi specifičnu tehniku kupujemo. Što biste vi znali kakve ćemo sve rakete da kupujemo za naše avione i kakve ćemo sve radarske sisteme da kupimo. Ako nešto treba da bude poverljivo, onda to mora da bude poverljivo", rekao je tada Vučić.

Vučić o tajnosti ugovora sa ruskom stranom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00

​Nisu samo MiG-ovi

Početkom nedelje, 29. jula, u Nišu je, kao i kod MiG-ova, svečano, obavljena primopredaja nove pošiljke iz Rusije – deset izviđačkih oklopnih vozila. Poklon, ali opet bez jasno iskazane vrednosti.

"To smo dobili na poklon, potpuno modernizovano vozilo od Ruske Federacije. Znači, nismo mi plaćali modernizaciju. Sve su Rusi platili. Hvala im na tome. To nama drastično povećava naše operativne, manevarske sposobnosti, kao i vatrenu moć. Mi očekujemo još nešto da stigne od donacije od Ruske Federacije, a očekujemo i da stigne i ono što smo naručili i platili od helikoptera", bilo je sve što je rekao predsednik Srbije.

Vučić o ruskim oklopnim vozilima BRDM-2
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

Ovde je reč o delu donacije koju je Rusija najavila pre više od dve i po godine a koja predviđa šest aviona Mig-29, 30 oklopnih izviđačkih automobila BRDM-2 i 30 tenkova T-72.

Osim Rusije, za još jednu državu ne postoje podaci o vrednosti donacije. Ni u Informatoru Ministarstva odbrane, ali ni u javnosti do sada nije objavljena vrednost poklona iz Belorusije koja je takođe donirala četiri MiG-a 29.

Nije retka situacija da državne institucije kriju vrednosti ugovorenih poslova, ali ne za poklone već se tajnost uglavnom primenjivala na investicione projekte.

Institut za evropske poslove u aprilu 2019. godine objavio je informacije o najvećim donatorima koje je na zahtev Poverenika ta institucija dobila od Ministarstva odbrane.

I tu je Ministarstvo navelo da je u 2018. najviše donacija odbrambenom sistemu Srbije, 94 odsto, došlo iz Sjedinjenih Američkih Država – 2,3 miliona evra. Tada Ministarstvo takvu informaciju nije demantovalo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG