Dostupni linkovi

Vučić: Konsultovaću se sa Putinom pre rešenja za Kosovo


Doček za Putina ispred Palate Srbija u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Doček za Putina ispred Palate Srbija u Beogradu

"Rusija se zalaže da Beograd i Priština postignu uzajamno prihvatljivo rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN", izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u Beogradu.

On je naveo da su vlasti u Prištini preduzele neke korake, poput formiranja Vojske Kosova, što, kako je ocenio, predstavlja kršenje pomenute rezolucije.

"Rusija deli zabrinutost srpskog rukovodstva i naroda jer ovakvi neodgovorni koraci mogu da destabilizuju Balkan", naveo je Putin.

Ponavljajući da ne vidi na vidiku rešenje za dogovor Beograda i Prištine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će se o svakom rešenju konsultovati sa Putinom.

„Bez Rusije i zbog snage Rusije u Savetu bezbednosti UN je jasno da nikakvog rešenja neće biti bez Rusije. Pre svakog rešenja posavetovaću se sa predsednikom Putinom", rekao je Vučić.

Pozdrav Putinu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Pregovori Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije vođeni su dok prištinska strana nije uvela takse na robu iz Srbije od sto odsto.

Na pitanje novinara o uključivanju Rusije u pregovarački proces, Putin je rekao da je Moskva oduvek aktivno učestovala, a da što se tiče direktnog posredovanja, to radi EU, ali, po njegvoom mišljenju, loše. Naveo je primer neformiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Putin je kazao da Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 predviđa mogućnost prisustva srpskih policajca i graničara na teritoriji Kosova.

"Potrebno je više poštovati međunarodno pravo i tada je moguće pravedno rešenje", rekao je ruski predsednik.

Vučić je rekao da je Putina upoznao sa svim što se dešava na Kosovu, kako je rekao, "o protivpravnim taksama na robu iz Srbije koje je uvela Priština, kao i o osnivanju Vojske Kosova suprotno Rezoluciji 1244."

"Čini mi se da smo dobili značajnu podršku od Putina", ocenio je Vučić.

Putin: Turski tok ne zavisi od nas

Upitan o Turskom toku Putin je rekao da će sve zavisitit od zemalja Evropske unije.

"Gradimo tranzitnu infrastukturu zajedno sa Srbijom, ali će sve zavisiti od zemalja EU, koliko će one uspeti da ga realizuju. Sada Bugarska pokazuje interesovanje, da ide preko Bugarske, Srbije, Mađarske i tako dalje. Mi smo spremni za investiranje, ali od nas malo šta zavisi", rekao je Putin.

Vučić je izjavio da Srbija očekuje mnogo od gasovoda Turski tok, kojim gas iz Rusije preko Turske i Bugarske treba da stigne u Srbiju, jer je "ruski gas najbolji i najeftiniji".

"Ne znam kakvi su pritisci vršeni na druge, ali sa Srbijom Rusija nije imala tu vrstu problema, mi smo na tu vrstu pritiska otporni", rekao je Vučić.

"Zavisimo od ruskog gasa i postigli smo mnoge dogovore oko gasovoda u budućnosti i povećanja skladišta gasa u Banatskom dvoru, gasnim elektranama i gasifikaciji Srbije u potpunosti. To znači da više nikada nećemo imati pitanje zašto investitori koji dolaze u Vladičin Han nemaju gas. To će omogućiti i dodatnu industrijalizaciju Srbije", dodao je predsednik Srbije.

Tri reči umesto govora

"Hvala na prijateljstvu. Spasiba za družbu", jedine su reči koje je ruski predsednik Vladimir Putin izgovorio okupljenima pred Hramom Svetog Save u centru Beograda, najpre na srpskom, a potom i na ruskom jeziku.

Domaćini su očito želeli da se Putin obrati okupljenima jer su kamere prethodno zabeležile kako predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom razgledanja hrama, obraćajući se tišim tonom patrijarhu Iriniju kaže: "Vaša svetosti još da zamolite predsednika da kaže dve-tri rečenice narodu bilo bi divno."

Doček Putina ispred Hrama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00

Okupljeni na platou Hrama Svetog Save, kojih je prema proceni policije bilo više od 100.000, došli su na poziv Srpske napredne stranke, partije predsednika države Aleksandra Vučića, u znak podrške ruskom predsedniku.

Prethodno je, na konferenciji za medije u Palati Srbija, Putin na pitanje novinara šta će reći okupljenim građanima ispred hrama rekao da je to okupljanje za njega iznenađenje i neočekivano, ali da mu je drago što je došlo toliko ljudi.

„Moje posete ne predviđaju učešće na mitinzima“, rekao je predsednik Rusije.

"Ali ovde mogu da kažem da se veoma toplo odnosimo prema ovakvim potezima prijateljstva. Odnosi između Rusije i Srbije nisu od danas i juče, oni su se stvarali tokom vekova, imaju jake i duboke korene i povezani smo duhovnom bliskošću. Možda neću dobro citirati, ali - kad smo zajedno očekuje nas pobeda", zaključio je Putin.

Na čelu kolone građana koji su pozvani da pozdrave Putina bio je razvučen transparent sa porukom “1 od 300 miliona”. To je jasna aluzija na antivaldine građanske proteste koji se poslednjih mesec i po dana jednom nedeljno organizuju u glavnom gradu Srbije, pod nazivom “1 od 5 mliona”.

Putin je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i srpskim partijarhom Irinejem obišao najveću pravoslavnu crkvu na Balkanu, čiju izgradnju je podržala i država Rusija. Njih trojica utisnuli su simbolično komadiće u jedan od mozaika u hramu.

Vučić je prethodno, na konferenciji za novinare sa Putinom u Palati Srbija, izjavio da će Rusija za dalje radove na hramu izdvojiti još pet miliona evra.

Vučić orden Aleksandra Nevskog posvetio ocu

Ruski predsednik Vladimir Putin uručio je Orden Aleksandra Nevskog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Drago mi je da odlikujem predsednika Srbije ordenom Aleksandra Nevskog", rekao je Putin.

"Dobijam ovaj orden od predsednika Ruske federacije Vladimira Vladimiroviča Putina. Vladimir Vladimirovič je podigao Rusiju, zaštitio njeno dostojanstvo, ali je zaštitio i vitalne interese srpskog naroda. Naš srpski narod nikada neće zaboraviti šta je Vladimir Vladimirovič uradio 2015. godine", rekao je Vučić obraćajući se Putinu na ruskom jeziku.

Dodao je da je 2015. godine, po naredbi Putina, Rusija stavila veto na britansku rezoluciju u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija prema kojoj bi, kako je rekao, "Srbi trebalo da budu proglašeni za genocidni narod".

"I zato imamo veliku odgovornost za sve što ćemo raditi u budućnosti", izjavio je Vučić.

Vučić je nagradu posvetio svom ocu i porodici Vučić iz sela Čipuljući u Bosni i Hercegovini (opština Bugojno).

Putin uručio Vučiću orden
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Tokom susreta u Beogradu Vučić je navodeći da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, zahvalio Putinu na tome što je uložio mnogo „truda, vremena, poštovanja i ljubavi u razvijanje srpsko-ruskih odnosa“. Vučić se Putinu zahvalio i na podršci za očuvanje nezavisnosti Srbije i očuvanju teritorijalnog integriteta.

„Rusija je uvek mogla da računa da ima saveznika u Srbiji“, rekao je Vučić.

„Hoću da zahvalim stanovnicima Beograda i bratskom srpskom narodu za topli doček što je očigledno na licima ljudi na ulicama“, uzvratio je Putin na Vučićeve reči dobrodošlice.

„Jako mi je drago što imam mogućnost da posetim prijateljsku, bratsku Srbiju i da razgovaramo o saradnji“, rekao je Putin.

Potpisano više od 20 sporazuma

Govoreći o privredno-ekonomskoj saradnji Vučić je naveo da su svi dogovori i sporazumi u oblastima infrastrukture i energetike na najvišem mogućem nivou.

„Molimo vas da nam pomognete u razvoju projekta kakav je ’tačka ključanja’ koji je pod vašom direktnom kontrolom u Rusiji jer verujem da i mi jedan takav hab ovde u Beogradu zajedničkim sngama možemo da napravimo“, rekao je Vučić.

Dolazak predsednika Rusije u Beograd
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Predsednik Srbije je izrazio zadovoljstvo i vojno-tehničkom saradnjom.

„Kada smo se upoznali pre šest godina u Sočiju uglavnom smo razgovarali o tome kako da Srbija vraća dugove. Danas Srbija nema problema sa tim, Srbija sve svoje obaveze plaća na vreme i Srbija je postala pouzdan partner Ruskoj federaciji“, rekao je Vučić.

On je naveo da je uvoz iz Rusije veći za 30 posto nego ranijih godina, a da je izvoz iz Srbije veći za 4,1 posto.

Putin je ukazao da je u porastu robna razmena i da sada iznosi skoro 2 milijarde dolara.

Tokom radne posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji potpisano je više od 20 sporazuma i memoranduma o saradnji u raznim oblastima, a trećina je u oblasti inovacija i novih tehnologija.

Potpisan je, između ostalih, sporazum koji se odnosi na korišćenje atomske energije u mirnodopske svrhe, memorandum o srpsko-ruskoj saradnji o razvoju inovacija u sektoru elektroenergetike, memorandum o razumevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe.

Potpisan je i sporazum o saradnji u renoviranju s povećanjem kapaciteta hidroelektrane "Đerdap 2", između kompanija "Silovije mašini" i "Elektroprivrede Srbije", kao i memorandum o rusko-srpskoj saradnji u sektoru električne energije, zatim memorandum o saradnji u zajedničkim projektima u oblasti razvoja infrastrukture za proizvodnju i prodaju tečnog prirodnog gasa.

Memorandum o razumevanju za razvoj projekta proširenja kapaciteta podzemnog skladišta gasa Banatski dvor predviđa proširenje tog skladišta za 60 odsto, sa 450 na 750 miliona kubika.

U oblasti infrastrukture potpisan je ugovor između "Infrastrukture železnice Srbije" i ruske kompanije "RŽD internešenel" za nove projekte na železnici, u vrednosti 230 miliona evra.

„Na ovom ugovoru radimo dve godine, krećemo u nove projekte, izgradnju novog dispečerskog centra iz kojeg će se upravljati saobraćajem u celoj Srbiji, uključujući i brzu prugu Beograd-Budimpešta", rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

​Polaganje venaca na Groblju oslobodilaca Beograda i Crvenoarmejcu

Dvojica predsednika su tokom dana, uz intoniranje himni dveju država, položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda, kao i na spomenik Crvenoarmejcu.

Putin na Groblju oslobodilaca Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Putin, koji je poznat kao ljubitelj pasa, dobio je od Vučića na poklon štene šarplaninca.

Vladimir Putin sa štenetom šarplaninca koje je dobio na poklon od Vučića
Vladimir Putin sa štenetom šarplaninca koje je dobio na poklon od Vučića

Ruski interesi

Ova Putinova poseta Srbiji se u Beogradu, ali i u međunarodnim krugovima, tumači kao jedan od najznačajnijih političkih susreta u trenutku kada je sve bliža mogućnost direktnog angažmana vodećih svetskih sila u rešavanju pitanja odnosa Kosova i Srbije.

Vodeći svetski mediji pišu da Putin učvršćuje veze u Beogradu.

Čekajući Putina
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

U kontekstu pristupanja Srbije Evropskoj uniji poseta Putina šalje poruku koja se tiče bliskosti Beograda sa Moskvom i usaglašavanja srpske sa spoljnom politikom Evropske unije, ocenjuje za RSE Igor Novaković, direktor istraživanja ISAK fonda.

Konkretno, kaže naš sagovornik, Beograd Briselu šalje poruku „da se to neće u skorije vreme desiti. Takođe se šalje i poruka da Srbija kad je reč o Kosovu i dalje ima podršku Rusije u međunarodnim forumima“, kaže Novaković.

Upitan kakav bi mogao biti Putinov stav prema Vučićevom zalaganju za razgraničenje s Albancima, naš sagovornik kaže da je Rusija zainteresovana da aktuelno stanje stvari ostane zamrznuto:

„Ono što očigledno Moskva najviše želi da podrži jeste status quo, odnosno, da se status Kosova ne reši na takav način, ali, na drugoj strani, Srbija pokušava da iskoristi rusku podršku da progura neko kompromisno rešenje i vrlo je moguće da sama Moskva ima neki plan B, ukoliko se to i dogodi“, kaže Novaković.

Srbi na jugu, Albanci na severu: Čekajući 'razgraničenje'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:49 0:00

A kakvi ruski interesi se mogu detektovati iza Putinove posete Srbiji?

„Rusija je značajna, ako ništa drugo, regionalna sila, koja je u određenoj vrsti sukoba sa Zapadom, i u tom smislu, pre svega za unutrašnje-političke prilike u Rusiji vrlo je značajno da se pokaže da postoje partneri u Evropi koji su voljni da sarađuju sa Rusijom. Druga stvar je to što Putin hoće da održi partnerstvo sa Srbijom u smislu da Srbija ne ulazi u NATO, da pitanje Kosova verovatno ostane što duže otvoreno, a postoji i čitav niz praktičnih interesa koje Rusija želi da ostvari u Srbiji i koji su pre svega vezani za energetiku. Imamo već najavljenu izgradnju balkanske rute gasovoda ’Turski tok’, pri čemu će jedan deo ići u Tursku, a drugi treba da ide na Balkan“, kaže Igor Novaković.

On dodaje da je Srbija već podnela zahtev Evropskoj energetskoj zajednici da se trasa "Turskog toka" kroz Srbiju izuzme iz drugog i trećeg energetskog pakata EU, što bi praktično značilo da bi Rusija bila i vlasnik gasa koji će se transportovati i većinski vlasnik nad gasovodom preko zajedničkog preduzeća koje je osnovano sa "Srbijagasom".

Vladimir Putin je poslednji put posetio Srbiju u oktobru 2014. godine, kada su ga dočekali tadašnji predsednik i premijer zemlje Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Prva poseta Putina Beogradu bila je juna 2001. goodine, kada je Vojislav Koštunica bio predsednik tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, a ta poseta upamćena je po skandalu jer ga predsednik Jugoslavije nije dočekao na aerodromu, već u zgradi SIV-a (Palata Srbija).

Kao premijer Rusije 2011. godine Vladimir Putin ponovo je došao u posetu Srbiji, a tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić ugostio ga je u zgradi Palata Srbija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG