Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mogućnost novog referenduma o Brexitu?


Pristalice ostanka Velike Britanije u EU na protestu u Londonu, ilustrativna fotografija

Theresa May najavila je novi sporazum o Brexitu koji će, po četvrti, uputiti parlamentarcima na glasanje. Prethodni neuspjesi nisu je omeli da ponovno pokuša sa planom u kojem obećava da je moguć i drugi referendum. Desno krilo njenih konzervativaca sve je oštrije u zahtjevima za premijerkinim odlaskom, dok laburisti ponavljaju da ono što ona nudi nije dovoljno da bi dobila njihove glasove.

Ministar za okoliš Michael Gove branio je plan premijerke, pozivajući poslanike da "uzmu malo vremena kako bi"razmislili" o detaljima zakona koji će biti objavljen kasnije danas.

Zastupnici su već tri puta odbacili sporazum May o povlačenju Velike Britanije iz EU, a pokušaji pronalaženja formalnog kompromisa s laburistima nisu uspjeli.

May je u utorak poslanicima poručila da imaju "posljednju šansu" da postignu pregovarački izlazak - ili rizikuju da se Brexit uopće ne dogodi.

No, i nekoliko konzervativnih poslanika kritiziralo je njezin plan. Među njima, Nigel Evans, koji će u četvrtak pozvati na promjenu pravila stranke kako bi se omogućilo trenutačno glasanje o povjerenju May.

May je "preživjela" glasanje o povjerenju u decembru i prema sadašnjim pravilima stranke, u idućih 12 mjeseca nije moguće glasanje o povjerenju.

Laburistički poslanici se također protive njenom planu, a njihov ministar u sjeni za Brexit Keir Starmer je istaknuo da je ponudila samo glasanje o carinskom ugovoru i novom referendumu što bi se, u svakom slučaju, moglo dobiti usvajanjem amandmana o izlasku iz Unije.

Da li pristalice Bregzita žele Bregzit?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

On je za BBC Radio 4's Today rekao: "Ovo nije politički kompromis, samo riječi da možete glasati o tim stvarima. U stvarnosti, premijerka bi sada trebala priznati poraz. Mislim da bi bilo dobro kad bi odustala od novog glasanja, jer to ne vodi nigdje".

Lider Liberalnih demokrata sličnog je mišljenja. "To što je May rekla da postoji mogućnost novog referenduma, nije njen dar, niti ustupak", ocjenjuje Vince Cable.

Više istaknutih torijevaca pozvalo je Theresu May da odustane od novog sporazuma o povlačenju iz Unije kako bi izbjegla poraz i poniženje.

Boris Johnson koji želi May naslijediti na mjestu premijera reagirao je Twitteru i poručio: "Zatraženo je da glasamo za carinsku uniju i drugi referendum. Taj zakon je u suprotnosti sa našim manifestom i ja neću glasati za njega".

"Mi možemo i moramo bolje dati građanima ono za što su glasali", zaključio je Johnson.

Theresa May je najavila da je spremna na novi referendum, iako se tome osobno protivi. Corbinovim laburistima je poručila da će predložiti i novi zakon koji bi trebao osigurati da prava radnika u Velikoj Britaniji "ne budu manja" od onih u EU-u, kao i jamstva da neće doći do smanjivanja standarda zaštite okoliša.

Pokušavajući pridobiti tvrde zagovornike Brexita u svojoj Konzervativnoj stranci, premijerka je istaknula kako će vlada imati zakonsku obvezu da nađe alternativna rješenja kako bi granica između Irske i Sjeverne Irske ostala otvorena do 2020.

Sjeverna Irska bi tako nakon Brexita ostala spojena s ostatkom Velike Britanije i ne bi bila dio drugog carinskog područja.

Apelirajući na zastupnike da podupru njezin plan, May je istaknula da je "sama učinila kompromise, sada očekuje od drugih da učine isto".

U međuvremenu, Sammy Wilson, glasnogovornik Demokratske unionističke stranke Sjeverne Irske, na čiju se podršku oslanja May, je izjavio da njegova stranka "neće prihvatiti ovaj manjkavi sporazum" za koji vjeruju da će odijeliti Sjevernu Irsku od ostatka Velike Britanije.

Analitičar BBC Chris Mason proces glasanja u parlamentu opisuje kao bolan ritual: premijerka nudi svoju viziju za Brexit, a zastupnici njen plan nastoje oboriti. Teško da će drugačije biti danas. Ako je govor Therese May u ponedjeljak nastojao privući neopredijeljene - i pretvoriti skeptike u one koji je podržavaju - to joj nije uspjelo.

Još gore za Downing Street je i to što su neki konzervativci koji su je ranije podupirali, sada tvrde da će je odbiti, ističe Mason.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG