Dostupni linkovi

Još jedan poraz premijerke Therese May


Premijerka Theresa May
Premijerka Theresa May

Još do prije nekoliko tjedana, 29. mart je predstavljan kao prekretnica u povijesti Velike Britanije, dan na koji će pobornici Brexita slaviti, a ostali koji žele ostati u Europskoj uniji (EU) tugovati za članstvom. No, radost i tuga ustupili su mjesto političkom kaosu.

Parlamentarci su ponovno "opalili šamar" premijerki Theresi May. Jutros su se uoči rasprave pred parlamentom okupili prosvjednici, uglavnom oni koji su za izlazak iz Unije i koji premijerku Theresu May nazivaju izdajnicom.

Britanske novine osvanule su sa dramatičnim naslovnicima, od toga da se radi o "najcrnijem trenutku povijesti, do toga da je je riječ o posljednjoj šansi da se Britanija dokaže kao suverena nacija" ili "ovo je dan obračuna ili možda još godinu dana u EU".

Bez obzira na medijske spekulacije, Theresa May je pokušala potaknuti zastupnike da podupru dio sporazuma, Ugovor o izlasku, iz kojeg će izuzeti Političku izjavu o budućim vezama s EU.

Prihvaćanje teksta u parlamentu omogućilo bi Londonu odgodu Brexita do 22. maja, dan uoči europskih izbora.

Igrajući na svoju zadnju kartu Theresa May je u srijedu uvečer ponudila ostavku, ne bi li pridobila najžešće kritičare da prihvate dogovor.

Oporba je osudila taj manevar kao očajnički čin premijerke. Laburisti su već rekli da će biti protiv takvog sporazuma.

Pravni savjetnik Vlade Geoffrey Cox je upozorio da je današnja odluka posljednja šansa da se iskoriste pravna sredstva koja stoje Britaniji na raspolaganju.

Jutros je sir Keir Stramer, tajnik za Brexit u sjeni, laburistički zastupnik, u razgovoru za BBC upozorio da se isključivanjem deklaracije neće znati za što se zapravo glasa.

London bi idući tjedan mogao zatražiti i novu odgodu. U protivnom, dogodit će se "tvrdi" Brexit, bez dogovora.

Istodobno, članice Europske unije nastavljaju pripreme za izbore za Europski parlament i nagađa se da je moguć i izvanredni samit o Brexitu tokom idućega tjedna. Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk sazvao je sjednicu Vijeća za 10. april.

Države EU ranije su najavile određene mjere čiji je cilj izbjeći najgore moguće poremećaje u odnosima sa Londonom, ali i dalje je nejasno kako će se riješiti neki problemi, poput toga da li će Britanci moći putovati Europom bez viza i, naravno, obratno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG