Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Britanski parlament odbacio svih osam opcija za izlazak iz EU


Britanski parlament

Niti jedan od osam predloženih opcija za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije nije prošao u večerašnjem glasanju britanskog parlamenta.

Opcija carinske unije sa EU odbijena je sa 272 prema 264 glasa, opcija stavljanja bilo kog sporazuma o razlazu na referendum odbijena je sa 295 prema 268 glasova.

Brexitov sekretar Steven Barclay rekao je da su razmatrane razne opcije i da je jasno da nema "jednostavnog puta naprijed". Prema pisanju Guardiana, Barclay je rekao da je u nacionalnom interesu da zastupnici podrže sporazum premijerke May.

Kako prenosi BBC alternativni plan za Brexit Laburističke stranke koji je je bio povezan sa jedinstvenim tržištem i zaštitom prava radnika, odbijen je sa 307 prema 237 glasova.

Pet drugih opcija, uključujući podršku za izlazak bez sporazuma, prijedlog za ostanak u Evropskom ekonomskom prostoru kao i prijedlog o zaustavljanju procesa izlaska ukidanjem Člana 50, nisu uspjeli da osvoje većinu u parlamentu.

Predsjedavajući Doma John Bercow da je proces na koji su se složili u Domu omogućio narednu fazu debata u ponedjeljak i da nema razloga zbog kojeg se taj proces ne bi mogao nastaviti, piše BBC.

XS
SM
MD
LG