Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Matis u Skoplju: Referendum je vaša istorijska šansa


Američki ministar odbrane u Skoplju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Američki ministar odbrane u Skoplju

Američki ministar odbrane Džejms Matis (James Mattis) u Skoplju je u ponedjeljak izjavio da je prestojeći makedonski referendum o Dogovoru sa Grčkom o imenu države demokratska istorijska šansa, mogućnost da se uđe u EU i NATO, ali postigne i unutrašnje jedinstvo.

"Vaša zemlja je nedavno proslavila godišnjicu nezavisnosti od Jugoslavije, kada su se građani u ogromnom broju od oko 95 procenata izjasnili da žive u slobodi, kao što kaže i vaša himna. Sada se treba iskoristiti istorijska mogućnost i glasati na referendumu da bi se išlo ka članstvu u NATO-u", poručio je američki ministar odbrane Makedoncima, u prvoj njegovoj posjeti toj državi kao ministra odbrane, te prvoj posjeti jednog američkog ministra odbrane u posljednjih 14 godina.

Matis je u prvoj posjeti Makedoniji kao ministar odbrane
Matis je u prvoj posjeti Makedoniji kao ministar odbrane

Matis je na konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim i ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom, rekao kako je Dogovor Makedonije i Grčke o imenu rezultat strpljive diplomatije i kompromisa obje strane. Citirajući njemačku kancelarku Angelu Merkel, ukazao je na to da je "glasanje za referendum najvažniji glas u istoriji Makedonije".​

"Jasan nam je kompleksan politički proces koji predstoji pred vašim narodom i podržavamo vas, naši makedonski prijatelji, u ostvarivanju vašeg demokratskog glasa i odgovornosti da glasate. Kao što generalni sekretar NATO-a Stoltenberg reče prošle sedmice – pridruživanjem NATO-u dobićete ravnopravno mjesto u najuspješnijoj vojnoj alijansi i savezu u istoriji, zajedno sa ostalih 29 država, koje se obavezuju da štite vas i vašu sigurnost", rekao je Matis.

On je naveo da se Makedonija pokazala kao odgovoran partner i dala važan doprinos globalnom miru i stabilnosti, kroz inicijative poput Jadranske povelje, te misije NATO-a i EU u svijetu, a posebno međunarodnoj misiji u Afganistanu. Matis je konstatovao i da su odnosi Makedonije i SAD u oblasti odbrane "izrazito jaki i postaju još jači".

'Podržavamo vas, naši makedonski prijatelji, u ostvarivanju vašeg demokratskog glasa i odgovornosti da glasate' rekao je Matis na konferenciji za novinare sa Zaevim i Šekerinskom.
'Podržavamo vas, naši makedonski prijatelji, u ostvarivanju vašeg demokratskog glasa i odgovornosti da glasate' rekao je Matis na konferenciji za novinare sa Zaevim i Šekerinskom.

Makedonski premijer je rekao kako Matisova posjeta dolazi u važnom vremenu, kada će građani Makedonije na predstojećem referendumu dati svoj glas za prihvatanje Dogovora sa Grčkom.

"Posjeta je još jedna potvrda za ohrabrivanje i afirmisanje našeg strateškog partnerstva i snažan poticaj za ispravnost politike Republike Makedonije", rekao je Zaev.

Ministarka odbrane Šekerinska posjetu Matisa ocijenila je kao snažnu potvrdu strateškog partnerstva Makedonije i SAD.

(Konferencija za novinare Matisa, Zaeva i Šekerinske, snimak Vlade Makedonije)

Matis, koji se u petak sreo i sa predsjednikom Makedonije Đorđom Ivanovim, na putu za Skoplje, osudio ruske napore da koristi svoj novac i uticaj da ojača protivljenje predstojećem referendumu u Makedoniji koji bi mogao da otvori put zemlje da uđe u NATO, prenosi agencija AP.

Matis je novinarima je tokom leta rekao da "nema sumnje" da je Moskva finansirala proruske grupe da ne bi uspeo referendum o promjeni imena koji se održava ovog mjeseca.

Zaev je, međutim, u ponedjeljak izjavio kako nema dokaza o ruskom miješanju u Makedoniji.

"Ruska Federacija je prijatelj Republike Makedonije i nema ništa protiv integracija Makedonije u Evropsku uniju, ali je otvoreno protiv NATO-a", rekao je Zaev, odgovarajući na novinarsko pitanje na konferenciji posvećenoj slobodi medija u regionu.

Zaev je podsjetio da nema alternative za Makedoniju osim EU i NATO-a, te da Makedonija "želi prijateljstvo sa svim zemljama".

Matis je treći visoki američki zvaničnik, nakon državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Vesa Mičela i američkog senatora Rona Džonsona, koji u razmaku od dvije sedmice dolazi u Makedoniju da bi izrazio podršku SAD-a referendumu na kojem će građani 30. septembra odlučivati o promjeni imena države u Sjeverna Makedonija, što je osnovni uslov za evroatlantske integracije.

Uz američke zvaničnike, proteklih deseta dana u Makedoniji su bili visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU Federika Mogerini, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, kancelari Austrije i Njemačke Sebastijan Kurc i Angela Merkel, te nekoliko ministara vanjskih poslova evropskih zemalja, među kojim i šef albanske diplomatije Ditmir Bušati.

Svi oni su pozvali Makedonce da zaokruže "Da" na referendumu na kojem će 30. septembra odgovoriti na pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO-u, sa prihvatanjem Dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke?"

Dogovor o imenu koji su potpisali u junu ministri vanjskih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kodžijas, između ostalog, predviđa da naziv države bude Republika Sjeverna Makedonija i za vanjsku i za domaću upotrebu.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG