Dostupni linkovi

Predreferendumska ofanziva u Makedoniji


Nastavlja se serija poseta visokih međunarodnih i regionalnih političkih predstavnika Makedoniji, uoči referenduma koji će se održati 30 septembra. U četvrtak u zemlji borave šef albanske diplomatije Ditmir Bušati, visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini i pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Ves Mičel. Oni se u toku dana susreću sa predstavnicima državnog vrha i opozicije.

Albanski ministar Bušati je zatražio od makedonskih građana, bez obzira na njihovu etničku, ideološku, političku ili kulturnu pripadnost, da podrže referendum i Dogovor sa Grčkom i čitav ovaj proces.

"Proces je istorijski značajan ne samo za Skoplje i Atinu, nego i za stabilnost, bezbednost i demokratiju u našem regionu. Na taj način će se potvrditi i evroatlantsko opredeljenje vaše zemlje", rekao je Bušati.

Mogerini je pre dolaska podsetila da pozdravlja "istorijski dogovor" postignut sa Grčkom o imenu zemlje, kao i da EU podržava zemlju u skladu sa "pojačanim zalaganjem EU na Zapadnom Balkanu".

Američki diplomata Mičel je potvrdio snažnu podršku SAD-a o punopravnom članstvu Makedonije u EU i NATO-u. On je pozdravio napore države na tom putu, naročito konstruktivnu politiku prema susedima, kao i postizanje rešenja za spor oko imena sa Grčkom. On je ponovio očekivanja o uspešnom referendumu i implementaciji Dogovora sa Grčkom, sa ciljem zaokruženje procesa učlanjivanja u NATO-u i EU.

U međuvremenu, iz američkog Stejt Departmenta su izrazili nadu da će referendum biti uspešan i ponovo su ukazali na istorijsku važnost Dogovora sa Grčkom. U saopštenju se ističe da će sprovođenje Dogovora omogućiti Makedoniji da postane članica NATO-a kao Severna Makedonija. "To će olakšati otvaranje pregovora za članstvo u EU, od čega će koristi imati obe zemlje, a to je jačanje regionalne bezbednosti i podsticaj razvoja", kaže se u saopštenju Stejt Departmenta.

Referendumsko pitanje će biti "Da li ste za članstvo u EU i NATO-u, sa prihvatanjem Dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke?"
Referendumsko pitanje će biti "Da li ste za članstvo u EU i NATO-u, sa prihvatanjem Dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke?"

U Makedoniji će 30. septembra biti održan referendum na kome će građani odgovoriti na pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO-u, sa prihvatanjem Dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke?"

Dogovor o imenu koji su potpisali u junu ministara spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kodžijas između ostalog predviđa da naziv države bude Republika Severna Makedonija i za spoljnu i za domaću upotrebu.

U poslednjih nekoliko dana Makedoniju su posetili i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, kancelari Austrije i Nemačke Sebastijan Kurc i Angela Merkel, američki senator Ron Džonson, predsednik Kosova Hašim Tači i nekoliko ministara spoljnih poslova evropskih zemalja.

Stoltenberg u Skopju: 'Izađite na referendum'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Ministarka odbrane Makedonije Radmila Sekerinska je najavila da će početkom iduće nedelje doći i američki sekretar odbrane Džejms Matis.

Svi oni dolaze sa sličnom porukom, da građani izađu na referendumu i da se Dogovor sa Grčkom implementira da bi se otvorila vrata evroatlantskih integracija za Makedoniju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG