Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tači u Skoplju: Optimista sam oko sporazuma sa Srbijom


Predsednik Kosova i premijer Makedonije u Skoplju, 12. septembra

Vi samo što ste završili proces oko Dogovora sa Grčkom, sada ostaje da Kosovo i Srbija zatvore svoj dijalog i postignu istorijski sporazum, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači, na pres konferenciji u Skoplju nakon susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

Predsednik Kosova istakao je da to neće biti lak proces i da istorijski sporazum, odnosno recipročno priznavanje dve strane, može biti postignuto samo putem dijaloga, jer se, kako je rekao, samo tako otvara evropska perspektiva i za Kosovo i za Srbiju i region sa evropskim standardima i evropskim duhom.

"Biće veoma teško postići sporazum, ima mnogo problema i barijera, ali ja sam optimista. Bolje da sada postignemo taj sporazum, nego za dve ili tri decenije. Mi nemamo prava da držimo kao taoca budućnost naše dece i budućih generacija. Zato ću ja učiniti ogromne napore da bi se postigao ovaj istorijski sporazum između Kosova i Srbije, što znači recipročno priznavanje, za evroatlansku budućnost Kosova, Srbije i regiona", rekao je Tači.

Predsednik Kosova je dodao će da svaki sporazum koji bi bio postignut sačuvati evropsku suštinu i biti u interesu i Kosova i Srbije i oba naroda.

"Sačuvaćemo multietničnost na Kosovu i u Srbiji, neće biti rešenja po etničkim linijama ili na etničkom osnovu. Rekao sam premijeru Zaevu: 'U slučaju sporazuma vi ćete se osećati komotno i dobro. Nećemo napraviti sporazum koji bi minirao odnose naših prijatelja Makedonije, Albanije ili Crne Gore i drugih zemalja, već će to biti koordinirani sporazum, kao što vi tu radite, sa EU, SAD i sa svim našim prijateljima i partnerima'", naveo je Tači.

Kosovski predsednik je pozvao građane Makedonije da izađu i glasaju na referendumu o Dogovoru sa Grčkom, zakazanom za 30. septembar. O ovaj poziv, kaže, ne smatra mešanjem u unutrašnje poslove Makedonije.

"Mi kao lideri trebamo nalaziti najbolja rešenja i da njih pozdravljamo i podržavamo", dodao je Tači.

Premijer Makedonije Zoran Zaev govorio je o dobrim bilateralnim odnosima i zajedničkim projektima, a najavio je da će o svemu tome uskoro biti održana zajednička sednica vlada Makedonije i Kosova. Zaev je pozdravio dijalog Prištine i Beograda.

"Napredak u tom smeru smatramo ključnim za održivu regionalnu stabilnost i razvoj. Makedonija podržava pozitivno rešenje o Kosovu, rešenje koje će unaprediti blagostanje i Albanaca i Srba i drugih građana Kosova, koje će ojačati mir, stabilnost i prosperitet Kosova, Srbije i čitavog regiona", konstatovao je Zaev.

Zaev je dodao da je veoma važno da lideri u regionu budu ujedinjeni u svim ciljevima, a to su održiv mir, ekonomski razvoj, regionalna saradnja i članstvo u EU.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG