Dostupni linkovi

Zaev: Nemam informacije o ruskom miješanju u Makedoniji


Zoran Zaev
Zoran Zaev

Makedonski premijer Zoran Zaev u ponedjeljak je izjavio kako nema dokaza o ruskom miješanju u Makedoniji.

"Ruska Federacija je prijatelj Republike Makedonije i nema ništa protiv intergracija Makedonije u Evropsku uniju, ali je otvoreno protiv NAT", rekao je Zaev, odgovarajući na novinarsko pitanje na konferenciji posvećenoj slobodi medija u regionu.

Zaev je podsjetio da nema alternative za Makedoniju osim EU i NATO-a, te da Makedonija "želi prijateljstvo sa svim zemljama.

Makedonski premijer je ovo izjavo na dan kada je američki ministar odbrane, na putu za Makedoniju optužio Rusiju da pokušava da se umiješa u predstojeći referendum u Makedoniji.

Matis je novinarima koji su s njim putovali u Skoplje rekao da nema sumnje da je Moskva finansirala grupe naklonjene Rusiji kako bi propao referendum o promjeni imena Makedonije, prenio je AP.

Američki ministar odbrane osudio je, kako je rekao, napore Rusije da iskoristi svoj novac i uticaj da izgradi opoziciju na referendumu, čiji bi ishod mogao da otvori put za ulazak zemlje u NATO, čemu se Moskva protivi.

Matis je poslednji lider koji boravi u Makedoniji kako bi podržao promjenu imena zemlje, nakon generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, njemačke kancelarke Angele Merkel i austijskog kancelara Sebastijana Kurca.

Predreferendumska ofanziva u Makedoniji

XS
SM
MD
LG