Dostupni linkovi

Merkel Makedoncima: Referendum je vaša istorijska šansa


Angela Merkel u Skoplju
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Trideseti septembar, poručila je Merkel građanima, je "ključan dan za jedinstvo vaše zemlje"

Njemački kancelar Angela Merkel pozvala je u subotu u Skoplju građane Makedonije da izađu na referendum o Dogovoru sa Grčkom, poručivši da referendum otvara vrata evroatlantskih integracija, Evropske unije i NATO-a.

"Potrebno je još mnogo posla, ali je uslov uspješan referendum. Ne želim da se miješam u vašu odluku, ali želim da kažem da je ovo istorijska šansa. Ne ostanite na ovaj istorijski dan kući, iskoristite ovu mogućnost da kažete šta želite za budućnost vaše zemlje", kazala je Merkel.

Ovo je prva posjeta Angele Merkel Makedoniji i dio je podrške međunarodne zajednice pred referendum 30. septembra, na kojem građani Makedonije treba da se izjasne da li podržavaju Dogovor sa Grčkom o imenu države.

Trideseti septembar, poručila je građanima, je "ključan dan za jedinstvo vaše zemlje", te čestitala 27. godišnjicu nezavisnosti Makedoncima, koja se obilježava upravo na dan njene posjete.

"Ljudi 30. septembra imaju mogućnost, slično kao što su napravili prije 27 godina – da glasaju da li žele pridruživanje EU i NATO-u, a to podrazumijeva istovremeno i prihvatanje Dogovora sa Grčkom", rekla je Merkel.

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto se Makedoncima prijeti izolacijom ako budu rekli 'ne' Dogovoru sa Grčkom, ona je rekla kako "nitko ne prijeti izolacijom makedonskim građanima", te da "oni mogu i trebaju sami odlučiti o budućnosti države".

Merkel se sastala i sa liderom opozicione VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim. Prije tog sastanka, ona je rekla da će mu prenijeti istu poruku koju je rekla i premijeru Zaevu.

(Konferencija za novinare Merkel i Zaeva, snimak Vlade Makedonije)

Zaev je, pak, posjetu Angele Merkel Skoplju okarakterisao kao "ohrabrenje za Makedonce da "naprave istinski korak na predstojećem referendumu".

"Ova posjeta je snažna poruka i podsticaj za nas uoči referenduma na kome će građani naše zemlje izabrati budućnost. Ova posjeta je još jedno ohrabrenje da velike sile podržavaju obje strane u dosljednom provođenju Dogovora i potvrda da Dogovor garantuje makedonsku budućnost i naše mesto u EU i NATO-u. Upravo zato smo ohrabreni da uradimo istorijski iskorak", rekao je Zaev.

Merkel je inače prvi njemački kancelar koji dolazi u Makedoniju nakon Gerharda Šredera, koji je kratko boravio u zemlji za vrijeme kosovske krize 1999. godine. Prije nekoliko dana premijer Zaev je najavio direktniju uključenost zvaničnog Berlina u Makedoniji. On je najavio formiranje njemačko-makedonskog upravačkog komiteta, koji će odlučivati o ekonomskim pitanjima, te da će on imati jednog sjavetnika u svom kabinetu, kojeg će predložiti njemačka ekonomska zajednica. Ovu informaciju je potvrdila i Angela Merkel na konferenciji za novinare u Skoplju.

Dok je Skoplje dočekivalo Merkel, u Solunu je Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio kako će realizovanju vizije Soluna kao glavne trgovačke, transportne, energetske i ekonomske tačke Balkana pomoći i Dogovor sa Makedonijom.

"Prvi korak da Solun dobije lidersku ulogu na Balkanu i u okviru tog cilja, da bi realizovali ovu viziju, duboko vjerujem da je dogovor sa bivšom jugoslovenskom Republikom Makedonijom ono što mijenja smjer i orijentaciju grada i sjeverne Grčke", rekao je Cipras u Solunu, u razgovoru sa upravom Međunarodnog sajma, kojeg je ocijenio istorijskim.

Istovremeno su u Grčkoj za subotu uveče najavljeni protesti protiv Dogovora sa Makedonijom. Takođe, već se održavaju protesti kojim se traže promjene reformi za koje radnici tvrde da su povrijedile njihova prava i uvele Grčku u siromaštvo.

Posjeta Angele Merkel daje pečat intenzivnim diplomatskim aktivnostima proteklih sedam dana u Makedoniji
Posjeta Angele Merkel daje pečat intenzivnim diplomatskim aktivnostima proteklih sedam dana u Makedoniji

Posjeta Angele Merkel Skoplju dala je pečat intenzivnim diplomatskim aktivnostima evropskih lidera proteklih sedam dana u Makedoniji, gdje su već boravili generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, ministar vanjskih poslova Luksemburga Žan Aselborn, te austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

U petak je austrijski kancelar Sebastian Kurz pozvao građane Makedonije da učestvuju na predstojećem referendumu i podrže Dogovor sa Grčkom o imenu države i time evropsku perspektivu Makedonije. Rješenje pitanja imena je velika šansa za Makedoniju i cijeli region, poručio je Kurz u Skoplju.

Dan prije, u Skoplju je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio građanima Makedonije da neće biti ulaska u NATO ako Dogovor sa Grčkom ne bude proveden.

"Za nekoliko nedjelja ćete imati referendum na kome trebate odlučiti o budućnosti, o vašem članstvu u EU i NATO-u, a NATO je spreman da vas prihvati kao 30. zemlju članicu", poručio je generalni sekretar NATO-a u petak, tokom dvodnevne posjete Makedoniji.

Stoltenberg u Skopju: 'Izađite na referendum'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Naredne sedmice u Makedoniju stiže američki senator i predsjednik Komisije za državnu sigurnost Ron Džonskon, koji će posjetiti i Grčku, Srbiju i Kosovo i razgovarati sa zvaničnicima tih država.

Džonson je jedan od visoko rangiranih saradnika američkog predsjednika Donalda Trampa, zadužen za specijalne misije, podsjeća agencija Mia. On je predsjedavajući Potkomiteta za evropsku i regionalnu sigurnosnu saradnju. U javnim istupima do sada se zalagao za veliki angažman Vašingtona na Balkanu i integraciju zemalja ovog regiona u EU i NATO.

U međuvremenu, u Makedoniji se vrše pripreme za referendum na kojem će građani odgovoriti na pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem Dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke?".

Dogovor dvije države potpisali su u junu ministri vanjskih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kodzijas i između ostalog predviđa da naziv države bude Republika Sjeverna Makedonija za upotrebu unutar države i u međunarodnim odnosima.

Provedba Dogovora bi se trebalo da odvija etapno, a stupiće na snagu kada obje strane prihvate dokument u saglasnosti sa unutrašnjim procedurama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG