Dostupni linkovi

Kurz u Skoplju: Glasajte za evropsku budućnost Makedonije


Kurz je u Skoplje stigao na poziv Zaeva, koji uoči referenduma o imenu ima mnogo susreta sa evropskim zvaničnicima
Kurz je u Skoplje stigao na poziv Zaeva, koji uoči referenduma o imenu ima mnogo susreta sa evropskim zvaničnicima

Austrijski kancelar Sebastian Kurz pozvao je u petak građane Makedonije da učestvuju na predstojećem referendumu i podrže Dogovor sa Grčkom o imenu države i time evropsku perspektivu Makedonije.

Rješenje pitanja imena je velika šansa za Makedoniju i cijeli region, poručio je Kurz u Skoplju, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

"To je odluka svakog pojedinca i ja zaista ne mogu da donesem odluku u ime nekog drugog, ali kao prijatelj Makedonije i zemlja članica EU, smatraćemo jako pozitivnim ako bude velika izlaznost i pozitivan ishod referenduma", rekao je kancelar Austrije koja predsjedava Unijom.

Kurz je poručio da je Austrija prijatelj Makedoniji i želi da imaju zajedničku budućnost.

"Evropska unija neće biti kompletna bez Makedonije i država regiona", doda je Kurz.

Na novinarsko pitanje kakva je njegova poruka opozicionoj stranci VMRO-DPMNE, koja je sestrinska stranka njegove Evropske narodne stranke, a inače se protivi dogovoru Makedonije i Grčke, Kurz je rekao da je ista kao i ona građanima - važno je da Makedonija i balkanske države imaju evropsku perspektivu i da je iskoriste, a dio toga je i rješenje pitanja imena.

Zaev je na koferenciji za novinare nakon susreta sa austrijskim kancelarom rekao kako očekuje da i Grčka završi proces provedbe Dogovora
Zaev je na koferenciji za novinare nakon susreta sa austrijskim kancelarom rekao kako očekuje da i Grčka završi proces provedbe Dogovora

Premijer Zaev je naglasio da je posjeta austrijskog kancelara snažna poruka i poticaj uoči predstojećeg referenduma na kojem će građani, kako je kazao, izabrati budućnost, dajući svoj glas Dogovoru sa Grčkom, koji Makedoniji garantuje mjesto u EU.

Na pitanje šta će se desiti ako dogovor ne bude podržan u Grčkoj, Zaev je rekao kako očekuje da dvije države završe svaka svoj dio posla i da će Dogovor biti ratifikovan u grčkom parlamentu, a proces u cjelosti biti završen.

"To je dobro i za Makedoniju i za Grčku i za region i za EU", konstatovao je Zaev koji, pred referendum planiran za 30. septembar, ima susrete i sa nekoliko drugih evropskih lidera, među kojim i njemačkim kancelarom Angelom Merkel koja u subotu dolazi u Skoplje.

Istovremeno, grčki šef diplomatije Nikos Kodzijas izjavio je da će Dogovor sa Makedonijom o imenu u grčkom parlamentu biti usvojen apsolutnom većinom više od 150 poslanika. On je u intervjuu za Radio Real FM objavljen u petak objasnio da je svjestan da je protiv Dogovora koalicioni partner u grčkoj Vladi, ministar odbrane Panos Kamenos i njegova konzervativna stranka Nezavisni Grci, ali da to neće biti prepreka ratifikaciji Dogovora.

"Imam u vidu ono što kaže koalicioni partner u Vladi, ali odluke u Vladi se donose većinom i veoma je jasno ko ima apsolutnu većinu", rekao je Kodzijas, navodeći da koalicioni partner, naravnom ima demokratsko pravo da iskaže svoj stav.

"Međutim, potvrđujem još jednom da Vlada Grčke, koja je podnijela Dogovor Skupštini na glasanje, ima skupštinsku većinu i još lani sam rekao da Dogovor neće izglasati većina stranaka, nego većina poslanika", naveo je Kodzijas.

Dan prije, u Skoplju je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio građanima Makedonije da neće biti ulaska u NATO ako Dogovor sa Grčkom ne bude proveden.

"Za nekoliko nedjelja ćete imati referendum na kome trebate odlučiti o budućnosti, o vašem članstvu u EU i NATO-u, a NATO je spreman da vas prihvati kao 30. zemlju članicu", poručio je generalni sekretar NATO-a u petak, tokom dvodnevne posjete Makedoniji.

Stoltenberg u Skopju: 'Izađite na referendum'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

U međuvremenu, u Makedoniji se vrše pripreme za referendum na kojem će građani odgovoriti na pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem Dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke?".

Državna izborna komisija u petak zaključuje birački spisak za referendum i biće poznat konačan broj glasača koji mogu izaći na referendum.

Dogovor dvije države potpisali su u junu ministri vanjskih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kodzijas i između ostalog predviđa da naziv države bude Republika Sjeverna Makedonija za upotrebu unutar države i u međunarodnim odnosima.

Provedba Dogovora bi se trebalo da odvija etapno, a stupiće na snagu kada obje strane prihvate dokument u saglasnosti sa unutrašnjim procedurama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG