Dostupni linkovi

Dimitrov: Ustavne promene nisu napisane, niti pregovarane


Nikola Dimitrov na pres-konferenciji, Skoplje
Nikola Dimitrov na pres-konferenciji, Skoplje

Nekoliko dana pre referenduma o Dogovoru sa Grčkom, ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov je razjasnio ključne elemente ovog dokumenta.

On je odgovorio na višednevne tvrdnje iz opozicione stranke VMRO DPMNE da su ustavne izmene, odnosno amandmani, već stigle iz Grčke kao nonpejper, a da ih u Makedoniji dorađuje profesor ustavnog prava.

Ustavne izmene nisu napisane, niti pregovarane i njih će formulisati parlament, rekao je Dimitrov.

On je spomenuo četiri amandmana. Prvi se odnosi na dodavanje odrednice "Severna", drugi na nemenjanje granica, treći na brigu o makedonskoj nacionalnoj manjini u susednim zemljama, koja će se, kao što je rekao, proširiti u brigu o pravima čitave dijaspore.

Četvrti amandman kaže da se u preambuli neće dirati ništa od državno-pravnog narativa, koji počinje od Ilindenskog ustanka u 1903. godini, preko ASNOMA u 1944. i sve do referenduma o nezavisnosti iz 1991. godine, istakao je šef makedonske diplomatije.

"Što više ljudi kaže "da, mi želimo ići napred, želimo ući u NATO-u", toliko će lakši biti politički proces u Sobranju, gde se treba oformiti većina od 80 poslanika. Mi ćemo pokušati da do kraja decembra ove godine završimo taj proces sa ovim ustavnim amandmanima", rekao je Dimitrov.

Pratite blog: Odbrojavanje do istorijskog referenduma u Makedoniji

Dimitrov je naglasio da je razlog o određenim nejasnoćama u vezi Dogovora, postojanje mnogih dezinformacija u javnosti. Termin "nationality" u kome će prema Dogovoru pisati "makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije" će označavati državljanstvo, a ne etničku pripadnost, objasnio je on, dodajući da su identitetske odrednice u drugom članu, gde se kaže da se Makedonija odnosi na našu teritoriju, da je jezik makedonski, da je narod makedonski sa svim odlikama.

Međunarodni kodovi ostaju MK i MKD, sa izuzetkom kod registarskih tablica na vozilima, informisao je Dimitrov.

Slušaju li Makedonci savjete svjetskih lidera oko referenduma?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Ministar spoljnih poslova je komentarisao i stav predsednika države Đorga Ivanova da neće glasati 30. septembra.

"Reći da nećete glasati je sramno begstvo od odgovornosti i to se ne kaže iz Makedonije već preko okeana", stav je Dimitrova.

Ivanov je ovih dana na susretu sa predstavnicima dijaspore u Detroitu rekao da 30. septembra neće izaći da glasa na referendumu o Dogovoru sa Grčkom. Prema njemu, ovim sporazumom "pokušavaju da nas ponize, kao što nijedan drugi narod nije bio".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG