Dostupni linkovi

Stoltenberg Makedoncima: Bez 'da' na referendumu nema NATO-a


Stoltenberg u Skopju: 'Izađite na referendum'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Stoltenberg u Skopju: 'Izađite na referendum'

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je građanima Makedonije pred referendum o Dogovoru sa Grčkom o imenu države da neće biti ulaska u NATO ako Dogovor ne bude proveden.

"Za nekoliko nedelja ćete imati referendum na kome trebate odlučiti o budućnosti, o vašem članstvu u EU i NATO-u, a NATO je spreman da vas prihvati kao 30. zemlju članicu", poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji je boravio u dvodnevnoj poseti Makedoniji.

On je podsetio da su se na samitu u julu sve članice saglasile da Makedonija postane deo Alijanse i počne pristupne pregovore.

"Ako implementirate dogovor o imenu, postaćete zemlja članica NATO-a. Nadam se, kad sledeći put dođem ovde, da ću doći u zemlju članicu Alijanse", rekao je Stoltenberg.

Ovo je, poručio je, istorijska mogućnost za Makedoniju.

"Ovo je jedina šansa da postanete deo NATO-a i deo EU. Razgovori su u toku, članstvo u Alijansi je na dohvat. Ovo je prilika da se ojača mir i stabilnost u zemlji, ali i u regionu. Ideja da se može odbaciti dDogovor sa Grčkom i da opet uđete u NATO-u je potpuna iluzija. Nema drugog puta za članstvo u Alijansi osim prihvatanja dogovora", naglasio je Stoltenberg.

Makedonski premijer Zoran Zaev je izjavio kako je ubeđen da će referendum biti uspesan i da će se zatim moći nastaviti bez odlaganja sa ustavnim izmenama.

"Očekujem da ćemo završiti proces na vreme da bi mogli potpisati protokol za pristup u NATO-u na početku 2019. godine. Zatim bi zemlje članice mogle početi proces ratifikacije. Sa nestrpljenjem očekujemo da zauzmemo zasluženo mesto u NATO-u i da kompletno preuzmemo obaveze i odgovornost u Alijansi", naveo je Zaev.

U toku dana Stoltenberg je imao susrete sa predsednikom Makedonije Đorgom Ivanovim, predsednikom Sobranja Talatom Džaferijem, sa nekoliko ministara, kao i sa liderom opozicione VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim.

Stoltenberg je u Skoplju otkrio ploču sa nazivom ulice po njegovom ocu Torvaldu, koji je bio i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju
Stoltenberg je u Skoplju otkrio ploču sa nazivom ulice po njegovom ocu Torvaldu, koji je bio i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju

Stoltenberg je u Makedoniji drugi put ove godine. Boravio je i u januaru, kada su razgovori sa Grčkom o sporu oko imena zemlje bili intenzivirani, ali nije bilo izvesno da li će dovesti do rešenja. Tada je na pres konferenciji jasno poručio da nema "plana B" za Makedoniju, ističući da nema drugog načina da se uđe u NATO-u, osim sa rešenjem spora o imenu.

Stoltenberg uručio Zaevu pozivnicu za NATO
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

U julu na samitu Alijanse u Briselu generalni sekretar se ponovo sreo sa premijerom Zaevim, ovaj put kako bi mu predao poziv za učlanjenje Makedonije u NATO-o, nakon što su Makedonija i Grčka postigle dogovor o imenu.

U međuvremenu, u Makedoniji traju pripreme za referendum koji će biti održan 30. septembra, a na kome će građani odgovoriti na pitanje “Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem Dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke?”.

Dogovor dve države potpisali su u junu ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kodzijas i između ostalog predviđa da naziv države bude Republika Severna Makedonija za upotrebu unutar države i u međunardonim odnosima.

Provedba Dogovora bi se trebalo da odvija etapno, a stupiće na snagu kada obe strane prihvate dokument u saglasnosti sa unutrašnjim procedurama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG