Dostupni linkovi

Referendum u Makedoniji ispod cenzusa, podrška promeni imena

U Makedoniji se na referendumu na građani izjašnjavali o pitanju "Da li ste za članstvo u EU i NATO, sa prihvatanjem sporazuma između Republike Makedonije i Republike Grčke?".

  • Glasalo 36,79 odsto upisanih birača, na referendumsko pitanje "za" odgovorilo 91,37 odsto građana, zabeležene manje nepravilnosti i incidenti na glasačkim mestima;
  • Da bi referendum uspeo bilo je potrebno da na glasanje izađe polovina upisanih birača plus jedan i da više od polovine glasa „za“;
  • Referendumsko pitanje glasilo je: "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem 'Dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke'?"
  • Premijer Zoran Zaev ocenio da su građani glasali za budućnost Makedonije i rekao da će se, ukoliko ne bude većine u Sobranju za Dogovor, ići na prevremene izbore.
  • Za VMRO DPMNE referendum je debakl. Predsednik Đorđe Ivanov bojkotovao referendum tvrdeći da dogovor sa Grčkom ugrožava makedonsku državnost;
  • Iz Brisela ocene da su građani glasali za budućnost Makedonije i pozivi da se poštuje odluka građana;
00:05 1.10.2018.

Završavamo live praćenje makedonskog referenduma. U ponedeljak u redovnim tekstovima i multimedijskim sadržajima donosimo konačne zvanične podatke referenduma, reakcije i analize.

Zahvaljujemo što ste nas pratili.

00:03 1.10.2018.

Glasalo 36,79 odsto, "za" odgovorilo 91,37 odsto glasača

Državna izborna komisija objavila je da je na osnovu 97 odsto obrađenih biračkih mesta, na referendumsko pitanje sa "za" odgovorilo 593.315 ili 91,37 odsto građana, a "protiv" 36.596 ili 5,64 odsto.

Na referendum se odazvalo 649.376 birača ili 36,79 odsto. Nevažećih listića je 2,99 odsto.

Na poslednjoj konferenciji za novinare za nedelju, predsednik Državne izborne Komisije Olover Derkovski najvio je da će Komisija u zakonskom roku, u ponedeljak ujutro da objavi prve zvanične rezultate.

23:39 30.9.2018.

Stoltenberg pozvao na konstruktivnost i odgovornost stranaka

Generalni sekretar NATO-a izjavio je da će vrata Alijanse ostati otvorena za Makedoniju, ali da sve procedure unutar države treba da budu završene.

"Pozdravljam glas 'za' na referendumu u Makedoniji i pozivam sve lidere i stranke da se angažuju konstruktivno i odgovorno da zgrabe ovu istorijsku šansu", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

23:20 30.9.2018.

Socijalisti i demokrati u EP pozvali da se poštuje volja građana

Grupa Socijalisti i demokrati u Evropskom parlamentu čestitala je građanima Makedonije što su glasali u korist promene imena države na današnjem konsultativnom referendumu.

Uz žaljenje "što je izlaznost ispod 50 odsto, iz različitih razloga", ova grupa pozvala je opoziciju "da poštuje iskazanu volju većine glasača".

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG