Dostupni linkovi

Majka i dve ćerke osuđene zbog učešća u ratu u Siriji


Na Kosovo je 19. aprila 2019. vraćeno 110 osoba iz Sirije, među kojima 32 žene, 74 dece i četiri bivša militanta koji su odmah uhapšeni
Na Kosovo je 19. aprila 2019. vraćeno 110 osoba iz Sirije, među kojima 32 žene, 74 dece i četiri bivša militanta koji su odmah uhapšeni

Osnovni sud u Prištini kaznio je majku i njene dve ćerke na dve godine uslovne zatvorske kazne, zbog učešća u terorističkoj grupi tzv. Islamska država.

Sve tri su se iz Sirije vratile na Kosovo u aprilu prošle godine, sa još 29 žena i 74 dece.

Kako je sud objasnio presudu?

Shyhrete Tafaj i njene ćerke Meke Tafaj i Valdete Tafaj-Daçaj iz Suve Reke, u centralnom Kosovu, priznale su krivicu, ali se nisu pojavile na ročištu kada je sudija Albina Shabani-Rama saopštila presudu.

„Sud je prilikom izricanja kazne postupio u skladu sa odredbama za ublažavanje kazne jer je kao olakšavajuću okolnost uzeo u obzir priznanje krivice, njihovo ponašanje pre i posle izvršenja krivičnih dela, zato što ni jednom pre toga nisu imale problema sa zakonom, kao i njihovo stanje, pokajanje i obećanje da nikada u budućnosti neće počiniti krivična dela“, rekla je sudija.

U Siriju zbog muževa, tvrde advokati

Po rečima advokata, ove žene su primorali muževi da odu na ratišta u Siriji.

Advokatica Besmira Hoti koja je branila optuženu Meke Tafaj izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je njena klijentkinja, zajedno sa majkom i sestrom, optužena za organizaciju i učešće u terorističkoj grupi tzv. Islamska država a da je njihovo delovanje bilo u službi njihovih supruga.

„Moja klijentkinja lično bila je prisiljena od svog muža, uz obrazloženje da nekome treba da služi. Jednostavno nije znala gde ide. Kada je otišla, nije mogla da se vrati i bila je tamo sve dok se Kosovo nije umešalo u proces njhovog povratka“, kazala je ona.

Sličnost sa drugim procesima

Justina Frrokaj iz Kosovskog instituta za pravosuđe koji inače vrši monitoring rada sudova, izjavila je da se sve žene koje su bile predmetom sudske obrade izjašnjavaju da su se pokajale za ono što su uradile.

„Te žene obično na prvim ročištima priznaju krivicu, ali i kažu da su to uradile jer su bile prisiljene od njihovih porodica, uglavnom od muževa. One su na osnovu optužnice Specijalnog tužilaštva otišle u Siriju kako bi se aktivno uključile u rat“, rekla je Frrokaj.

Dodaje i da se skoro sve presude protiv tih žena iz Sirije svode na uslovne kazne.

U Siriji od 2014. godine

Shyhreta je inače sa svojim ćerkama otišla za Siriju 2014. Prvo su otišle ćerke, a onda im se pridružila i majka sa još dva sina. Jedan sin joj je ubijen, a drugi se vratio na Kosovo i prisustvovao je ročištu u petak.

Međunarodni stručnjak za terorizam, Adrian Shtuni, u razgovoru za RSE je rekao da je većina žena koje su otišle za Siriju bile svesne akcije koju su poduzele.

Sa četrnaest godina sa Kosova u Siriju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:07 0:00

Shtuni ukazuje da postoji i nerazumevanje u načinu na koji se one tumače samo kao žrtve.

„Žene nisu žrtve, neke jesu, ali neke nisu, neke su možda muževi odveli i bez dovoljno znanja, ali jedan dobar broj njih tamo je otišao i bez muževa. Ima i slučajeva da su uzele i decu bez odobrenja od muža i da su otišle“, kaže Shtuni.

Računa se da je u borbama u Siriji i Iraku učestvovalo preko 400 osoba sa Kosova, a preko 100 njih je ubijeno. Kosovo je u aprilu 2019. vratilo 110 svojih građana iz Sirije, među kojima je bilo 34 žena, 74 dece i četvorica bivših militanata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG