Dostupni linkovi

Kosovu iz Sirije vraćeno 110 državljana


Kosovu vraćeno 110 državljana iz Sirije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Kosovu vraćeno 110 državljana iz Sirije

U noći između petka i subote iz Sirije je u Prištinu vraćeno 110 državljana Kosova, od kojih četvoro boraca, 32 žene i 74 dece. Vraćeno je još devetoro dece koja su izgubila roditelje u ratu, saopštio je na pres konferenciji za novinare direktor policije Kosova, Rašit Ćaljaj.

Četvorica boraca su na zahtev tužilaštva pritvoreni na 48 sati. Ostalima će se pružiti potrebna zdravstvena i rehabilitaciona pomoć, rečeno je na konferenciji. Povratnici se nalaze u centru za azil na periferiji Prištine.

Povratnici iz Sirije smešteni u Vranom Dolu kod Prištine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Prema policijskim informacijama, veruje se da se u Siriji i dalje nalazi još oko 30 boraca u konfliktnim zonama, 49 žena i osmoro dece, koji su građani Kosova ili poreklom sa Kosova. Kosovo će takođe raditi i na njihovom povratku.

Državni tužilac Aleksandar Ljumezi kazao je na konferenciji za novinare da se četvorica kosovskih državljana nalaze u pritvoru zbog toga što su bili deo terorističkih organizacija i što su učestvovali na stranim ratištima.

Protiv njih je, kako je dodao, i ranije vođena istraga, ali je obustavljena jer su bili nedostupni kosovskoj pravdi. Budući da su sada vraćeni iz Sirije, istraga protiv njih je nastavljena rekao je Ljumezi i dodao da je Kosovo do sada podiglo optužnice protiv 119 osoba za koje se sumnja da su učestvovali na stranim ratištima, a protiv 156 se vodi istraga.

Ministar pravde Abeljard Tahiri rekao je da se na ovoj inicijativi radilo od oktobra prošle godine i da je podrška SAD bila od izuzetne važnosti.

Deci i ženama pružena druga šansa za život: Abeljard Tahiri
Deci i ženama pružena druga šansa za život: Abeljard Tahiri

"Uloga SAD je bila od izuzetne važnosti u ovom procesu, kao i ostalih država kada se radi o razmeni informacija i o tome gde se građani nalaze. Zbog osetljivosti cele ove operacije ne možemo govoriti o detaljima. Ali, mogu reći da bez podrške SAD-a, ova operacija ne bi mogla da se realizuje", kazao je Tahiri na konferenciji za novinare.

"Naš cilj je da se svaki građanin Kosova vrati, a svako ko je počinio krivično delo i bio deo terorističke organizacije, suočiće se sa pravdom", kazao je Tahiri.

On je dodao da su deca koja su dugo vremena bila u ratnim zonama bila u jako teškim uslovima.

"Stoga mislim da je ovoj deci i ovim ženama pružena druga šansa za život", kazao je Tahiri.

"Svi oni koji su počinili krivično delo u ratnim zonama, bilo da su muškrarci ili žene, suočiće se sa pravdom", dodao je on.

Kosovo je poduzelo, dodali su ministar i direktor policije, sve mere što se tiče zdravstvenog pregleda i rehabilitacije, i, kako su naglasili, neće dozvoliti da njihovi građani "predstavljaju rizik demokratskom svetu". Dodali su da će Kosovo nastaviti da se bori protiv nasilnog ekstremizma.

"Ovi građani, žene i dece, bili su žrtve neodgovornosti pojedinaca koji su ih zbog kakvih god interesa iskoristili i onemogućili im budućnost, bez njihove volje, ostavljajući im velike posledice. Ove žene zaslužuju rehabilitaciju radi mirnijeg života i ovoj deci mesto je u školama kako bi se obrazovali radi njihove budućnosti", dodao je Tahiri.

"Realizacija ove operacije šalje jasnu poruku da naša zemlja ne zapostavlja svoje građane, ali i da nasilni eksremizam, radikalizam nema ništa sa Kosovom, ni sa našom tradicijom, ni sa realnošću ili državnom i društvenom vizijom", poručio je Tahiri.

Predsednik Kosova Hašim Tači kaže da je povratak kosovskih državljana rezultat odličnog rada kosovskih institucija u saradnji sa međunarodnim partnerima.

“Sada je veoma važno profesionalno tretiranje svih povratnika. Takođe, svaka podrška bližnjih i njihove zajednice, povratnicima će pomoći što bržu reintegraciju u naše društvo”, dodao je on u objavi ma Facebooku.

Ambasada SAD u Prištini čestitala je Kosovu na povratku 110 svojih građana iz Sirije.

"Sa ovom repatrijacijom, Kosovo je dalo značajan primer za sve članove Globalne koalicije za borbu protiv IDIL-a i međunarodnu zajednicu koji treba da se prati. Pozdravljamo njihovo saosećanje koje su pokazali u prihvatanju povratka ovog velikog broja civila. Sjedinjene Države ostaju zahvalne Sirijskim demokratskim snagama na podršci u repatrijaciji i što nastavljaju da humano zadržavaju još stotinu boraca IDIL-a iz desetine zemalja", saopšteno je iz Ambasade.

Dopisnik Radija Slobodna Evropa bio je u toku noći na licu mesta odakle je javio da je na aerodromu bio i jedan avion sa američkom zastavom.

U međuvremenu, na aerodromu "Adem Jašari" u Prištini u noći između petka i subote je bio prisutan veliki broj policijskih snaga.

Vlada Kosova je tokom marta meseca saopštila da sa zabrinutošću prati stanje građana Kosova koji se još uvek nalaze u Siriji.

Veruje se da je tamo više od 150 muškaraca, žena i dece sa Kosova, plus 60 dece koja su tamo rođena a kojima je najmanje jedan od roditelja državljanin Kosova.

U pismenom odgovoru, međutim, nije navedeno da li Kosovo ima nekih konkretnih planova za povratak svojih državljana.

Od 2012. godine oko 400 osoba sa Kosova priključilo se militantnoj Islamskoj državi u Siriji i Iraku. Od tog broja 255 su muškarci, a ostali su žene i deca. Na Kosovo se vratilo 135 osoba. Veruje se da je na ratištu ubijeno oko 70 Kosovara.

Odlazak mladih na strana ratišta nateralo je kosovske institucije da usvoje poseban zakon kojim se sankcionišu takva krivična dela.

Inače, Sirijske demokratske snage (SDF) su krajem marta objavile da su oslobodile posljednje teritorije takozvane "Islamske države" u Siriji.

Hiljade osumnjičenih članova takozvane Islamske države i boraca iz Sirije, Iraka i drugih zemalja su sada uhapšeni i smešteni u zatvore i kampove na severu Sirije.

Kurdske demokratske snage navode da je samo od početka godine uhapšeno više od 5.000 članova takozvane Islamske države ili Daeša, te da je sve teže držati zatvorenima tako veliki broj ljudi.

Pojedini kampovi na severu i severoistoku Sirije su prenatrpani,poput kampa Al-Hol. Prema informacijama SDF-a, 9.000 stranih državljana, od čega 6.500 djece, smešteno je u ovom kampu.

Šta sa povratnicima iz IDIL-a u Evropu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG