Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Porodice boraca iz Sirije u centru kod Prištine


Povratnici iz Sirije na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Povratnici iz Sirije na Kosovu

U Pritvornom centru za strance u Vranom Dolu kod Prištine okružen zelenilom, razdragano se igraju deca različitog uzrasta. Jure za loptom, ali i pomalo uče. Osoblje ovog centra čuje se kako ih uči abecedu.

Sva ta deca, njih 74, su državljani ili poreklom sa Kosova, koji su u noći između petka i subote iz Sirije vraćeni u Prištinu, uglavnom sa svojim majkama. Ukupno su i 32 žene, dok je devetoro dece bez oba roditelja. Svi su oni trenutno smešteni u centru i podvrgavaju se lekarskom pregledu.

Vraćena su i četiri borca koja su trenutno u jednomesečnom pritvoru zbog sumnje da su učestvovali u terorističkim organizacijama.

VIDEO: Pojedine žene povratnice iz Sirije napuštaju Centar kod Prištine

Nailja Arifi iz Prištine došla je u centar sa svojom porodicom da poseti snaju sa petoro dece. U razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da ih nije videla pet i po godine, a da joj je brat poginuo u Siriji pre tri godine. Čeka na osoblje iz centra da joj omogući kratku posetu.

"Rekli su mi da će ih dovesti ispred kapije da ih vidimo", kazala je ona.

Pritom se pojavljuju i bratska deca sa osobljem centra, devojčice sa maramom preko glave, a na kraju i majka pod nikabom, sa prekrivenim licem. U stražarskoj kućici pored ulaznih vrata centra njihov susret trajao je oko tri minute.

"Videli smo ih, elhamdulilah (hvala Bogu), dobro su i jako su ih dobro ovde prihvatili. Zahvaljujem im se na tome. Otišli su pre pet i po godina. Retko smo se čuli. Dobro su i dobro je što su ovde. Jedno dete je polomilo nogu, ali ostali su dobro. Pod jakim su emocijama ali srećni su što su došli", ispričala je Nailja novinarima po izlasku iz dvorišta centra.

Nailja Arifi: Dobro su (rodbina) i dobro je što su ovde
Nailja Arifi: Dobro su (rodbina) i dobro je što su ovde

Nailja je samo jedna od članova porodice koji svakog trenutka pristižu u centar. Posete uglavnom traju samo nekoliko minuta.

Pored njih, tokom celog dana u ponedeljak pristizale su i advokatice. Među njima i Fehmije Gashi Butući koja je po službenoj dužnosti pozvana da brani jednu ženu (N.S.) za koju se sumnja da je učestvovala u terorističkoj organizaciji u Siriji. Njen suprug je ostao u Siriji i nada se da će se i on vratiti.

"Žena koju branim je dosta krhkog zdravlja, majka je četvoro dece. Nažalost, ima i jedno nepokretno dete, u kolicima. Slaba je, govorila je o teškim uslovima kroz koje je prošla. Kao advokat, u sklopu zakonskih odredaba, posavetovala sam je kako da se brani. Nije pokazivala emocije, niti da je srećna ili entuzijasta. Iz razgovora sa pojedinima, shvatila sam da nisu sve porodice izrazile spremnost da prime nazad ove žene i decu", kazala je ona.

Gaši Butući dodaje da istragu vodi Specijalno tužilaštvo Kosova.

Članovi rodbine dolaze u posetu svojoj familiji u centru
Članovi rodbine dolaze u posetu svojoj familiji u centru

Za sada je nepoznato koliko dugo će povratnici iz Sirije ostati u Pritvornom centru za strance, ali, kako je ministar pravde Abeljard Tahiri tokom vikenda izjavio, ovim ženama i ovoj deci nakon teških uslova u Siriji pružena je druga šansa za život i pružiće im se zdravstvena i rehabilitaciona pomoć.

"Ovi građani, žene i dece, bili su žrtve neodgovornosti pojedinaca koji su ih zbog kakvih god interesa iskoristili i onemogućili im budućnost, bez njihove volje, ostavljajući im velike posledice. Ove žene zaslužuju rehabilitaciju radi mirnijeg života i ovoj deci mesto je u školama kako bi se obrazovali radi njihove budućnosti", dodao je Tahiri.

On je, međutim, upozorio da svi oni koji su počinili krivično delo u ratnim zonama, bilo muškarci ili žene, suočiće se sa pravdom.

Akcija povratka kosovskih državljana realizovana je uz pomoć Sjedinjenih Država i na tome se radilo od oktobra prošle godine.

Prema policijskim informacijama, veruje se da se u Siriji i dalje nalazi još oko 30 boraca u konfliktnim zonama, 49 žena i osmoro dece, koji su građani Kosova ili poreklom sa Kosova. Kosovo će takođe raditi i na njihovom povratku.

Od 2012. godine oko 400 osoba sa Kosova priključilo se militantnoj "Islamskoj državi" u Siriji i Iraku. Odlazak mladih na strana ratišta nateralo je kosovske institucije da usvoje poseban zakon kojim se sankcionišu takva krivična dela i kažnjava ih i do 15 godina zatvora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG