Dostupni linkovi

'Isleđivanje' Maje Pavlović u Vladi Srbije


Maja Pavlović na sastanku sa Anom Brnabić u Vladi Srbije
Maja Pavlović na sastanku sa Anom Brnabić u Vladi Srbije

Autorke: Branka Mihajlović i Nevena Bogdanović

"Bilo je to agresivno isleđivanje novinarke koja sa razlogom štrajkuje glađu", ocenjuje za Radio Slobodna Evropa (RSE) sociolog kulture Ratko Božović koji je, poput mnogih, gledao televizijski prenos sastanka predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i članice Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivere Zekić sa Majom Pavlović, vlasnicom i direktorkom novosadske televizije Kanal 9 koja je 23 dana bila u štrajku glađu.

Naši sagovornici kažu da nije bilo ni minimuma empatije prema Maji Pavlović, kao i da su vidljivi različiti aršini vlasti u zavisnosti od toga ko štrajkuje, odnosno ko najavljuje štrajk i povodom čega.

"Oni previđaju da je pred njima biće koje je na graničnoj situaciji sa stanovišta održanja života. Razgovarali su sa njom kao da je došla sa ulice, kao sa siledžijom koju treba ukrotiti. Sve je to dokaz o jednoj gruboj sili koja se na raznim nivoima iskazuje kao nasilje u odnosu na građane", komentar je profesora Božovića.

Način na koji se vodio razgovor sa Majom Pavlović ilustruje nešto skraćeni dijalog premijerke Ane Brnabić uz asistenciju Olivere Zekić iz REM-a.

Brnabić: Majo, ko smo Vi i ja da razgovaramo šta je sud rekao...
Pavlović: Ali, to piše u zakonu. Mi plaćamo…
Brnabić: Majo, idite, budite sudija.
Zekić: Da li Vi znate za osnovnu podelu vlasti…
Brnabić: Kako da idem protiv odluke suda?
Zekić: ...na sudsku, zakonodavnu i izvršnu?
Brnabić: Na kraju krajeva, ko ste Vi da kažete da sud nije u pravu?

Evo delova dijaloga premijerke Ane Brnabić, uz povremene upadice predstavnice REM-a Olivere Zekić i njenu prozivku predstavnika NUNS-a Vukašina Obradovića:

Razgovor u Vladi Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

Prethodnih dana u medijima, pa i na RSE, bilo je reči o tome da li su i koji zahtevi Maje Pavlović opravdani ili ne. Ovoga puta bavimo se načinom komunikacije sa novinarkom koja je posegnula za poslednjim sredstvom - štrajkom glađu, dovodeći u pitanje svoje zdravlje, kako bi sprečila gašenje svoje lokalne televizije.

Predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović je jedini od novinara u Vladi Srbije stao na stranu Maje Pavlović, rekavši da su ton i ponašanje predsednice Vlade i članice REM-a prema vlasnici Kanala 9 tokom sastanka neprimereni. On se Maji Pavlović izvinio što je, kako je rekao, "učestvovao u nagovaranju da ona ipak dođe na sastanak". Za RSE, dan nakon sastanka u Vladi, objašnjava zašto je uputio izvinjenje.

"Pokazalo se da nisam u pravu. Prema Maji Pavlović i premijerka i Olivera Zekić su se odnosile kao, maltene, neprijatelju, a ne kao nekome ko je bio toliko očajan da 23 dana štrajkuje glađu, da svoje zdravlje, pa i život, dovede u pitanje pokušavajući da sačuva medij koji postoji dvadeset i nekoliko godina", kaže Obradović.

Napravljeno pravo čistilište lokalnih medija: Vukašin Obradović
Napravljeno pravo čistilište lokalnih medija: Vukašin Obradović

Vlasnica novosadske televizije štrajkovala je glađu jer smatra da državni organi onemogućavaju rad njene televizije. Ona je tražila da se reši položaj lokalnih emitera i okončanje sudskih predmeta, čije nerešavanje, kako tvrdi, onemogućava opstanak ovog, kao i mnogih drugih medija u Srbiji.

"U poslednjih četiri, pet godina je napravljeno pravo čistilište lokalnih medija. Sa medijske mape Srbije je počišćena većina nezavisnih medija i oni danas predstavljaju statističku grešku. Devedeset odsto medija koji su opstali, naklonjeni su Vladi Srbije", kaže Vukašin Obradović, bivši predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Između ostalog, problem su takse koje su mnogostruko uvećane i čiju ustavnost i zakonitost Pavlović osporava pred sudovima, uključujući i Ustavni sud, kao i zbog sve manje budžetskog novca koji se dodeljuje ovom mediju na konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja. Za vlasnicu novosadske televizije je sporan način propisivanja taksi, kao što su naknada za autorska prava Organizaciji proizvođača fonograma Srbije ili naknada za emitovanje programa. Stoga je, kako kaže, pokrenula više postupaka pred Ustavnim sudom, kako bi se odlučilo da li su takse u skladu sa zakonom ili ne, ali napominje da su procesi koje vodi pred domaćim sudovima "neopravdano dugi". Ona se, kako kaže, od 2015. godine obraća raznim institucijama.

U Vladi Srbije je 7. maja doživela da je premijerka optuži za ucenu.

"Apsolutno ne podržavam štrajk glađu, mislim da je to jedna vrsta ozbiljne ucene", rekla je premijerka.

Međutim, premijerka je sasvim drugačije govorila kada je štrajk glađu u aprilu najavio ministar odbrane Aleksandar Vulin i grupa naprednjaka (pripadnika vladajuće Srpske napredne stranke) nakon višemesečnih protesta i bojkota republičkog i lokalnih parlamenata od strane dela opozicije.

"Svako ima svoj način. Nasilje je u Srbiji eskaliralo, izazvano apsolutno i nedvosmisleno zahvaljujući delu opozicije oko Saveza za Srbiju", rekla je Brnabić kada su je pre nešto manje od mesec dana pitali novinari o najavljenom štrajku glađu njenog ministra, od koga je on kasnije odustao.

"Kad neko želi da vas onemogući da radite svoj posao, kad ne reaguje ni policija ni država, onda morate da ukažete da je stanje alarmantno i da bi državni organi trebalo da reaguju." Ovo nije izgovorila Maja Pavlović, već Vladimir Đukanović, poslanik Srpske napredne stranke (SNS), kao odgovor na pitanje redakcije Insajdera zašto bi poslanici vladajuće koalicije uopšte štrajkovali glađu.

Nakon Vulina, štrajk glađu su najavljivali i poslanici SNS-a, da bi svi od njega odustali na, kako su rekli, "molbu" lidera stranke i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nasleđe podela: Ratko Božović
Nasleđe podela: Ratko Božović

"To je ideološko nasleđe 'mi i oni'. Mi možemo sve, oni ne mogu ništa", komentariše dva aršina profesor Ratko Božović.

Maja Pavlović je "na kašičicu" poslednjih dana štrajka, kada se videlo da po svaku cenu neće odustati, dobijala informacije da su neki od njenih zahteva ispunjeni. Za Radio Slobodna Evropa je nekoliko sati uoči razgovora u Vladi izjavila da su ispunjena tri od četiri zahteva kojima je ona uslovila prekid štrajka.

"Sa ETV (Javnim preduzećem Emisiona tehnika i veze) smo potpisali sporazum koji je produžen za godinu dana. ETV nam, inače, naplaćuje naknadu koja je desetostruko uvećana kada smo svrstani u regionalne emitere. Gradonačelnik Novog Sada je izjavio da neće više biti kažnjavanja Kanala 9 koji, za razliku od drugih novosadskih TV stanica, dobija daleko manje sredstava za finansiranje medija. Od sada ćemo imati ravnopravni pristup sa drugim televizijama. IPTV (Internet Protocol television) nam je danas poslao pismenu potvrdu da je naš zahtev za vraćanje u sistem IPTV Telekoma prihvaćen", kaže Maja Pavlović.

Još je, dodaje, ostao neispunjen zahtev u vezi sa Organizacijom proizvođača fonograma Srbije (OFPS).

"Reč je o vraćanju novca koja su nam skinuta sa računa po presudama koje mi osporavamo pred višim sudovima. Tražimo takođe da se prekinu svi postupci protiv nas do konačne odluke Ustavnog suda. U ovom momentu je samo odblokiran naš račun i ukinuta izvršenja na 30 dana. Reč je o taksama koje naplaćuje Agencija za zaštitu autorskih prava", rekla je za RSE Maja Pavlović 7. maja.

Dakle, zahtev u vezi sa visokim taksama nije ispunjen. Uprkos tome, ona je na kraju sastanka u Vladi Srbije rekla da prekida štrajk, izrazivši nadu da će u saradnji sa državnim institucijama biti rešeni problemi koje ima njena televizija. I ne samo njena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG