Dostupni linkovi

Umesto štrajka glađu, dežurstvo u parlamentu Srbije


Vlast i opozicija o štrajku glađu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Vlast i opozicija o štrajku glađu

Umesto najavljivanog štrajka glađu, predstavnici vlasti organizuju danonoćno dežurstvo u institucijama, Skupštini Srbije i Skupštini Grada Beograda.

To je odlučeno na konsultacijama sa liderom vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopštio je šef poslaničke grupe naprednjaka u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović.

„Ako poslanici Dragana Đilasa (jednog od lidera opozicionog Saveza za Srbiju) odluče da stupe u štrajk glađu da bi ucenjivali državu, da bi ucenjivali predsednika Republike ili Vladu, istoga momenta svi poslanici Srpske napredne stranke stupiće u štrajk glađu“, izjavio je Martinović novinarima u holu Skupštine Srbije.

Ova odluka doneta je nakon što su u prethodna 24 sata, ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavljivali štrajk glađu zbog, kako su navodili "nasilja koje sprovode lideri i pristalice Saveza za Srbiju".

Takođe odluka o „čuvanju“ institucija saopštena je dan uoči antivladinog protesta „1 od 5 miliona“, koji je zakazan za subotu, 13. april ispred Skupštine Srbije i na koji organizatori pozivaju građane da dođu u što većem broju.

„Branićemo Narodnu skupštinu od pokušaja nasilja, od pokušaja upada onih kojima u Narodnoj skupštini nije mesto. Nećemo da dozvolimo da se ponovi 5. oktobar, (kada je srušen režim Slobodana Miloševića, prim.aut.) da se ponovi paljenje zgrade Narodne skupštine, krađa umetničkih slika, fizičko nasilje nad bilo kim“, poručio je Martinović.

U Skupštini bez prestanka

Poslanici SNS-a i njihovih koalicionih partnera biće prisutni u parlamentu i dan i noć kako bi branili Narodnu skupštinu od onih koji pokušavaju „nasiljem, fašizmom, divljaštvom i rušenjem da preuzmu vlast u Srbiji i promene izbornu volju građana“, poruka je vlasti koju je preneo Aleksandar Martinović.

On poručuje da je vlast spremna za izbore i dijalog, ali da neće dozvoliti nasilje.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić „dežuraće“ u Skupštini grada Beograda.

„Moja odluka da stupim u štrajk glađu je motivisana time da skrenem pažnju javnosti na ovo što oni (opozicija) rade. Ta odluka je i dalje na snazi, samo je odložena, biću zajedno sa opštinskim i gradskim odbornicima u Skupštini Grada Beograda. Onog časa, ako vidim, da oni nastavljaju da ucenjuju državu, da oni prete štrajkom glađu, istog časa ću stupiti u štrajk glađu“, obećava Vesić.

"Onog časa, ako vidim, da oni nastavljaju da ucenjuju državu, da oni prete štrajkom glađu, istog časa ću stupiti u štrajk glađu“, obećava Vesić.
"Onog časa, ako vidim, da oni nastavljaju da ucenjuju državu, da oni prete štrajkom glađu, istog časa ću stupiti u štrajk glađu“, obećava Vesić.

On je optužio opoziciju da su manjina koja zbog toga što je prošle godine ubedljivo izgubila izbore za vlast u glavnom gradu Srbije, teroriše većinu građana Srbije, time što onemogućava rekonstruktivne radove u centru Beograda.

Opozicija protestuje i zbog načina na koji gradske vlasti vrše rekonstrukciju pojedinih gradskih trgova i ulica, seče drveća, pretvaranja užeg centra grada u pešačku zonu, izgradnje gondole, odnosa prema kulturnom nasleđu.

Sa Trga republike opozicioni lideri, koji učestvuju u protestima „1 od 5 miliona“, i građani su nekoliko puta do sada uklanjali zaštitnu ogradu i barikade i odnosili ih ispred Skupštine grada. Na taj način su iskazivali svoj revolt zbog načina višemesečne rekonstrukcije Trga republike i okolnih ulica u kojima je od 5. aprila obustavljen saobraćaj.

Protest '1 od 5 miliona' do Skupštine Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

„Svaki dan što budu ometali radove, oni će duže će trajati i onda ćemo pozvati građane Beograda da njih pitaju zašto radovi duže traju“, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je izneo tvrdnju da će radovi na Trgu republike biti završeni 1. septembra, kao i da će tada biti pušteni u saobraćaj i Karađorđeva ulica i Topličin venac uz opasku da su ti rokovi već dovedeni u pitanje zbog „ovih huligana i fašista“.

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, inače funckioner Socijalističke partije Srbije, šefa diplomatije Ivice Dačića, poručio je da ako neko želi da vlada ovim gradom mora da bude bolji od njih.

„Mi smo u skupštini, radimo tekuće poslove i čuvamo institucije od onih koji bi da ih ruše na ulici“, zaključio je Nikodijević.

Prihvatio sam sugestiju svog saborca i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića da odložim planirani štrajk glađu, dok takav štrajk eventualno ne otpočnu predstavnici opozicije
Aleksandar Vulin

Poslednji se oglasio ministar odbrane Aleksandar Vulin, čiji je štrajk glađu prvi najavljivan u medijima.

„Prihvatio sam sugestiju svog saborca, svog koalicionog partnera i čoveka koji je prvi u lancu komadovanja Vojskom Srbije (Aleksandra Vučića) da odložim svoj štrajk, dok to ne počnu ili ako to počnu da rade i drugi", izjavio je Vulin.

Prihvatio sam sugestiju svog saborca i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića da odložim planirani štrajk glađu: Aleksandar Vulin
Prihvatio sam sugestiju svog saborca i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića da odložim planirani štrajk glađu: Aleksandar Vulin

On je rekao da su, predstavnici "novog DOS-a", (Demokratska opozicija Srbije koja je formirana 2000. godine, prim.aut.) odnosno Dragan Đilas, Boško Obradović i Vuk Jeremić, (lideri opozicionog Saveza za Srbiju) nameravali da upadne u Skupštinu Srbije i lokalne samouprave i blokiraju ih, započnu štrajk glađu i tako iznude ono što žele.

Na pitanje novinara zbog čega nisu reagovale nadležne državne institucije, ako već smatra da je država ugrožena, Vulin je rekao da bi u svakoj zemlji institucije reagovale i na upad u Radio-televiziju Srbije, a da se to ovde nije dogodilo.

Maja Gojković poziva na dijalog

Istovremeno predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković poziva na dijalog sve poslaničke grupe u parlamentu. Odredila je i termin u utorak u 10 časova.

„Želim da razgovaramo kako bolje da zastupamo građane, kako da poboljšamo procedure koji je ovaj saziv Skupštine Srbije nasledio od bivšeg režima, kako da bolje uredimo proceduru podnošenja amandmana i da razgovaramo o dopunama dnevnog reda“, rekla je Gojković.

Predsednica parlamenta je zamolila građane da čuvaju Narodnu skupštinu i 13. aprila, kada je zakazan antivladin protest „1 od 5 miliona“ ispred parlamenta, kao i 19. aprila kada se u Beogradu održava skup u okviru kampanje „Budućnost Srbije“ koju vodi predsednik države i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

„Ovo je legalno i legitimno izabrano predstavničko telo svih građana ove države“, poručila je Gojković.

Opozicija za to vreme ne otkriva karte za subotnji protest ispred Skupštine Srbije.

Lutovac: Ne planiramo upad u Skupštinu

Jedan od lidera „Saveza za Srbiju“ Zoran Lutovac pozvao je građane da na sutrašnjem protestu u Beogradu mirno izraze nezadovoljsto prema režimu Srpske napredne stranke.

Lutovac je na konferenciji za novinare u zgradi beogradske opštine Stari grad rekao da će građanima sutra na protestu u Beoradu biti pročitani zahtevi opozicije i nezadovoljnih građana.

Lutvac je rekao da su odbornici Srpske napredne stranke danas upali u lokalne skupštine u Šapcu i Paraćinu, gradovima u kojima naprednjaci nemaju vlast.

Na pitanje da li lideri opozicije planiraju da štrajkuju glađu, kako tvrde predstavnici stranaka na vlasti, Lutovac je rekao da opozicija to nije ni najavljivala, kao ni upad u Skupštinu Srbije da bi je oni branili.

"To je predstava za narod i pokušaj da se skrene pažnja sa suštine", rekao je Lutovac.

O prvobitnoj ideji vlasti o štrajku glađu u opoziciji navode da je jedinstven slučaj u političkoj istoriji čovečanstva da vlast štrajkuje glađu protiv opozicije i građana.

„To da nije tragično, bilo bi komično i ovakvi postupci prosto mogu da uzmu hleb komičarima u Srbiji. Kad je reč o pozadini ovoga, mislim da se vlast trudi da ljude zbuni, da im izbriše moralne i repere normalnosti, tako da budu zbunjeni svim tim ponašanjem“, kaže za RSE Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke.

Jovanović, koji je šef najveće opozicione odborničke grupe u Skupštini grada, odgovara zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću da je rad gradske uprave zaustavio razvoj grada za poslednjih pet godina.

„Mi nemamo nijedan infrastrukturni projekat u Beogradu, nijedan most, ukinuta je čak glavna železnička stanica, bukti divlja gradnja. Ljudi se u Beogradu bune zbog kočenja razvoja Beograda i zbog urbanističkog haosa i nasilja u Beogradu“, kaže Jovanović.

Protesti „1 od 5 miliona“, počeli su nakon prebijanja jednog od lidera „Saveza za Srbiju“ Borka Stefanovića, u novembru prošle godine u Kruševcu. U početku su održavani pod parolom „Stop krvavim košuljama“.

Kako su se iz Beograda, gde je prvi protest održan 8. decembra, proširili na celu Srbiju Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke pokrenuo je kampanju „Budućnost Srbije“ obilazeći gradove širom Srbije. Završnicu te njegove kampanje predstavlja miting u Beogradu 19. aprila. Opozicija je pozvala na veliki protest u Beograd 13. aprila. A dva dana uoči tog protesta lansirana je vest o štrajku glađu vlasti protiv opozicije.

Spasojević: Politički cirkus

“To je jedan potpuno novi nivo političkog cirkusa koji imamo u Srbiji, da vlast štrajkuje glađu, i to ministar odbrane. Potpuno je neutemeljena ta njegova inicijativa i zaista potpuno besmislena – ja ne mogu da nađem nijednu drugu reč. Ta stvar, dakle, štajk glađu, ima za cilj da predupredi eventualni štrajk glađu opozicije, koji se pominje kao neka od opcija za protest koji se održava sutra i to je naprosto jedno taktičko nadmudrivanje koje već mesecima i godinama gledamo od strane SNS-a”, kaže za RSE politkolog Dušan Spasojević.

To je jedan potpuno novi nivo političkog cirkusa koji imamo u Srbiji, da vlast štrajkuje glađu, i to ministar odbrane: Dušan Spasojević
To je jedan potpuno novi nivo političkog cirkusa koji imamo u Srbiji, da vlast štrajkuje glađu, i to ministar odbrane: Dušan Spasojević

On navodi da vlast uvek pokušava da napravi šum i pandan optužbama iz opozicije.

“Kada je napadnut Borko Stefanović, onda vlast izmisli nekakvo nasilje opozicije, izmišljaju svoje civilno društvo, izmišljaju svoje istraživačke medije – naprosto, to je stvaranje jedne paralelne Srbije u kojoj je SNS uvek u pravu i u kojoj vlada SNS”, primećuje Spasojević.

O pozivu predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković svim poslaničkim grupama na konsultacije o daljem radu parlamenta i unapređenju procedura, Spasojević kaže da je deo naprednjačke strategije pacifikacije opozicije.

“Posebno je zanimljivo to što su na dnevnom redu zakoni koji bi bili od značaja i za opoziciju, a i generalno su to dva važna zakona – 'Tijanin zakon' (kojim se predviđaju doživotne kazne zatvora za ubistva dece i tinejdžera, prim. aut.) i zakon o dužnicima u švajcarskim francima – tako da je to dosta intrigantno formulisan poziv za opoziciju, koji donekle odgovara na njihove zahteve i pokušava da ih pacifikuje i da im kaže – evo, vi imate otvorena vrata, dođite da probamo da rešimo probleme”, navodi Spasojević.

Roštiljanje za Vulina
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

On ocenjuje da će deo opozicije verovatno biti dosta izazvan tim pozivom i moguće je da će ga prihvatiti.

“Moguće je čak zapravo i da ga treba prihvatiti jer opozicija jeste u lošijem položaju i mora da koristi svaki prostor, čak i kad je on napravljen iz marketinških razloga”, zaključuje Spasojević.

O tome da li će pristati na razgovor sa predsednicom parlamenta Majom Gojković, u Savezu za Srbiju kažu da će obavestiti javnost na protestu 13. aprila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG