Dostupni linkovi

Novinari i novinarke zatražili hitnu zaštitu


Novinari i novinarke ispred zgrade Tužilaštva za visoko tehnološki kriminal u Beogradu
Novinari i novinarke ispred zgrade Tužilaštva za visoko tehnološki kriminal u Beogradu

Predstavnici medija iz Srbije pozvali su pravosuđe sa protesta u Beogradu da hitno reaguje na učestale pretnje novinarima.

Oni su se okupili pred zgradom u Katanićevoj ulici, u kojoj rade Viši sud i tužilaštvo, nakon što se u javnosti pojavio snimak u kom je urednik Balkanske istraživačke novinarske mreže BIRN Slobodan Georgiev označen kao izdajnik, saradnik albanskih političara i strani plaćenik.

"To dolazi iz vlasti. Nemam nikakvu dilemu oko toga jer znamo kako idu te stvari. Izvrgavanje ruglu, prozivke, pa onda neko da te unakazi na ulici ili ne znam već gde. Sa tim mora da se prestane. Predsednik Srpske napredne stranke treba da izađe i da kaže da on to nije uradio. I da premijerka Ana Brnabić kaže da ona sa tim nema nikakve veze. A pravosuđe neka radi svoj posao", rekao je pred zgradom tužilaštva novinar Slobodan Georgiev.

U pomenutom videu kao mete su, pored BIRN-a, označene i redakcije Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK i Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) kroz fabrikovane podatke koje su o njima objavljivali tabloidi za koje se smatra da su bliski vlasti.

Branko Čečen, Tamara Skroza, Jovana Gligorijević i Slobodan Georgiev na protestu u Beogradu
Branko Čečen, Tamara Skroza, Jovana Gligorijević i Slobodan Georgiev na protestu u Beogradu

Tamara Skroza, novinarka nedeljnika Vreme, upozorila je da pravosuđe nije sankcionisalo ni ranije pretnje koje su dolazile tim redakcijama i novinarima.

"Kako možete da ćutite, kako možete da radite, kako možete da se pogledate u ogledalo? I njih će izjesti to što se dešava nama. Mi ćemo nastaviti da radimo kako smo i do sada radili, dignute glave, sa ponosom, a njih neka je sramota za sve ono što rade", poručila je Skroza.

Okupljeni su zaposlenima u tužilaštvima i sudovima poručili da ovaj protest nije pritisak na njih, već podrška da slobodno i profesionalno rade svoj posao, kao i podstrek da institucije počnu da funkcionišu.

Dragan Janjić, glavni urednik novinske agencije Beta, rekao je da je negativan izveštaj međunarodne organizacije Reporteri bez granica o medijskim slobodama i ugroženosti novinara u Srbiji potvrda svega što se ovde događa.

"Odgovornost za to snosi vlast. Kao i što najveću odgovornost treba da snosi za stvaranje klime u Srbiji koja je u najmanju ruku opasna. Namerno se podižu tenzije i pravi se neverovatna mržnja među ljudima", naveo je Janjić.

Okupljeni su podsetili da su ubistva novinara i novinarki u Srbiji ostala nerasvetljena i upitali šta još treba da se desi da bi država reagovala na pretnje i fizičke napade na novinare.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG