Dostupni linkovi

Pavlović za RSE: Od četiri zahteva ispunjena su tri


Maja Pavlović
Maja Pavlović

Vlasnica novosadskog Kanala 9 Maja Pavlović, koja 23. dan štrajka glađu, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su od četiri njena zahteva ispunjena tri, i da će, kad bude ispunjen i četvrti zahtev, a nada se da će biti tokom dana, prestati štrajk glađu.

Za danas popodne je zakazan sastanak sa premijerkom Anom Brnabić sa kojom očekuje razgovor o još pet zahteva čije je ispunjenje neophodno za normalno funkcionisanje lokalnih i regionalnih medija.

Reč je o ogromnim taksama za koje TV Kanal 9 tvrdi da su protivzakonite i neustavne.

“Sa ETV (Javnim preduzećem Emisiona tehnika i veze) smo potpisali sporazum koji je produžen za godinu dana. ETV nam, inače, naplaćuje naknadu koja je desetostruko uvećana kada smo svrstani u regionalne emitere. Gradonačelnik Novog Sada je izjavio da neće više biti kažnjavanja Kanala 9 koji, za razliku od drugih novosadskih TV stanica, dobija daleko manje sredstava za finansiranje medija. Od sada ćemo imati ravnopravni pristup sa drugim televizijama. IPTV (Internet Protocol television) nam je danas poslao pismenu potvrdu da je naš zahtev za vraćanje u sistem IPTV Telekoma prihvaćen. Još je ostao neispunjen zahtev u vezi sa Organizacijom proizvođača fonograma Srbije (OFPS). Reč je o vraćanju novca koja su nam skinuta sa računa po presudama koje mi osporavamo pred višim sudovima. Tražimo takođe da se prekinu svi postupci protiv nas do konačne odluke Ustavnog suda. U ovom momentu je samo odblokiran naš račun i ukinuta izvršenja na 30 dana. Reč je o taksama koje naplaćuje Agencija za zaštitu autorskih prava“, objašnjava Maja Pavlović.

Reč je, objašnjava Maja Pavlović, o problemima koji se tiču svih lokalnih i regionalnh emitera a koji im onemogućavaju opstanak, objašnjava vlasnica Kanala 9. Na pitanje RSE da li se može očekivati da danas prestane sa štrajkom glađu, jer mnoge kolege apeluju da više ne ugrožava svoje zdravlje, Pavlović je odgovorila da se nada da će njena četiri zahteva biti ispunjena i da onda nema razloga da nastavi štrajk.

Maja Pavlović, posle 11 meseci pauze, po drugi put štrajkuje glađu. Zbog oduzimanja lokalne frekvencije vodi postupak pred Upravnim sudom, a godinama ukazuje da su takse za autorska prava (SOKOJ-a, Organizacija muzičkih autora Srbije i OFPS-a, Organizacija proizvođača fonograma Srbije) nerealno visoke za lokalne medije.

U maju prošle godine prekinula je prvi štrajk glađu sa nadom da je otpočeo proces usaglašavanja i izmena medijskih zakona koji će, kako je rekla, omogućiti lokalnim i regionalnim medijima da opstanu.

XS
SM
MD
LG