Dostupni linkovi

'Lex specialis' za zemlje koje ipak kupuju rusko oružje


Ruski proturaketni sistemi S-300 i S-400 (ilustrativna fotografija)
Ruski proturaketni sistemi S-300 i S-400 (ilustrativna fotografija)

Američki Senat je odobrio zakon koji dopušta da predsjednik SAD izuzme od sankcija državu koja kupuje oružje od sankcioniranih ruskih tvrtki, ako ta država traži bliže veze s Washingtonom. Prethodno je zakon usvojio i Zastupnički dom Kongresa i sada se očekuje potpis predsjednika Donalda Trumpa.

Američki ministar obrane Jim Mattis zatražio je od Odbora za sankcije Rusije da donese zakon koji bi mogao pomoći zemljama poput Indije koja je u prošlosti imala bliske veze s Moskvom, ali se sada pokušava "izvući iz ruske orbite."

Mattis je u pismu Kongresu prošlog mjeseca istaknuo da Rusija, kao glavni izvoznik oružja neće od toga izuzeća imati koristi, već "to isključivo ide u prilog SAD-u i zemljama koje su spremne sa Washingtonom razvijati sigurnosne odnose".

Mattis zatražio od Odbora da donese zakon koji bi mogao pomoći zemljama poput Indije
Mattis zatražio od Odbora da donese zakon koji bi mogao pomoći zemljama poput Indije

U okviru zakona o sankcijama Rusiji, koji je predsjednik Trump potpisao prije godinu dana, svaka zemlja koja kupuje oružje od sankcioniranih ruskih obrambenih i obavještajnih firmi suočava se s mogućim sankcijama Sjedinjenih Država.

Zakon je osmišljen kako bi kaznio ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ankesije ukrajinskog poluotoka Krim 2014, sudjelovanja u sirijskom ratu i miješanja u predsjedničke izbore SAD-a 2016. godine.

Tokom rasprave o prijedlogu zakona u Senatu, senator Robert Menendez, demokrat u Odboru za vanjske odnose, izjavio je kako je zabrinut jer smatra da će odredba o izuzeću potkopati američke napore da se pritisne Rusija.

Osim Indije, Vijetnama i Indonezije, za koje bi moglo vrijediti odstupanje od sankcija, tu su i još neke države.

Mattis je tvrdio da je potrebno odstupanje od sankcija, kako bi te zemlje mogle nastaviti kupovati rezervne dijelove potrebne za održavanje arsenala ruskih zrakoplova, tenkova i drugih vrsta oružja koje su kupili u prošlosti, čak i kad razvijaju bliske obrambnene veze sa Sjedinjenim Državama.

Prema odredbi o izuzeću, predsjednik mora potvrditi da zemlja na koju se odnosi izuzeće smanjuje uvoz oružja iz Rusije i širi obrambenu suradnju sa Sjedinjenim Državama.

Zajednička vojna vježba Indije i Rusije "Indra-2016", jul 2016. (ilustracija)
Zajednička vojna vježba Indije i Rusije "Indra-2016", jul 2016. (ilustracija)

Indija je jedna od zemalja koja je tokom prošlosti koristila rusku vojnu opremu, od borbenih aviona do brodova i podmornica. U završnoj je fazi pregovara o nabavi od šest milijardi dolara vrijednog proturaketnog sustava S-400 iz Rusije.

Naime, New Delhi posljednjih godina širi broj zemalja iz kojih nabavlja oružja, prvenstveno se okrećući Sjedinjenim Državama i Izraelu za suvremenu opremu. U posljednjih deset godina Indija je od SAD kupila oružje u vrijednosti od 15 milijardi dolara, a američke tvrtke trenutno ugovaraju prodaju borbenih aviona i helikoptera vrijednih milijarde dolara.

Iako se očekuje da će odredba o izuzeću od sankcija u zakonu o obrani koji je težak 716 milijardi dolara osobito pomoći Indiji, druga odredba zakona ima za cilj kažnjavanje Turske zbog nedavne odluke o kupnji sustava proturaketne obrane S-400 iz Rusije.

Washington je u više navrata upozorio Tursku, dugogodišnjeg saveznika SAD-a i članicu NATO-a, da ruski raketni sustavi ne mogu biti integrirani u zračnu i proturaketnu obranu NATO-a.

Zakon koji je usvojen u Senatu onemogućiti će i isporuku borbenih aviona F-35 koje je Turska kupila, ukoliko ne otkaže narudžbu za nabavu ruskog sustava S-400.

Erdogan upozorio kako će Ankara tražiti međunarodnu arbitražu ukoliko Sjedinjene Države odbiju isporučiti kupljene avione
Erdogan upozorio kako će Ankara tražiti međunarodnu arbitražu ukoliko Sjedinjene Države odbiju isporučiti kupljene avione

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je kako će Ankara tražiti međunarodnu arbitražu ukoliko Sjedinjene Države odbiju isporučiti te avione koji su već kupljeni.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG