Dostupni linkovi

EU dodala šest ruskih firmi na crnu listu zbog aneksije Krima


Evropska unija danas je na svoju crnu listu dodala šest ruskih firmi povezanih s izgradnjom mosta koji povezuje Rusiju s Krimom, ocenjujući da se tom izgradnjom utvrđuje nelegalno pripajanje Krima od strane Rusije, prenosi Beta.

"Njihovim delovanjem one su podržale učvršćivanje ruske kontrole nad Krimskim poluostrvom koje je ilegalno pripojeno, čime se narušava teritorijalni integritet i suvereniet i nezavisnost Ukrajine", navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Imovina tih šest firmi u EU biće zamrznuta i neće moći da dobiju nikakvo evropsko finansiranje, navodi se u saopštenju.

Šest kažnjenih kompanija ili grupa navedeni su u službenom glasniku EU. Dve firme kontroliše Arkadi Rotenberg koji se smatra jednim od učesnika u destabilizaciji Ukrajine.

Na crnoj listi EU nalazi se 155 ličnosti, medju kojima više bliskih saradnika predsenika Vladimira Putinu, i 44 ruskih firmi ili grupa. Njihova imovina u evropskim bankama je zamrznuta i ukinute su im vize za EU.

EU je uvela tri grupe sankcija posle ruskog pripajanja Krima 2014 godine - zabranila sve evropskie investicije na Krimu i u Sevastopolju, sastavila crnu listu ličnosti i firmi optuženih da učestvuju u destabilizaciji Ukrajine, i uvela niz ekonomskih sankcija protiv Rusije, koje su produžene na još šest meseci na samitu EU 25. juna.

Ekonomske sankcije pogađaju ruske banke, vojne firme i naftne kompanije i zabranjuju Evropljanima investicije u Rusiji.

Rusija je odgovorila uvođenjem embarga na zapadne prehrambene proizvode, koji je u julu produžila do kraja 2019. godine.

XS
SM
MD
LG