Dostupni linkovi

SAD upozorile: Ne kupujte oružje od Rusa


Potvrđeno je da je Turska, koja pregovara o kupnji sustava oružja S-400 iz Rusije, jedna od zemalja koja je primila upozorenje (Foto: sustav S-400)
Potvrđeno je da je Turska, koja pregovara o kupnji sustava oružja S-400 iz Rusije, jedna od zemalja koja je primila upozorenje (Foto: sustav S-400)

Sjedinjene Države upozorile su vlade širom svijeta da se mogu suočiti sa ozbiljnim posljedicama zbog "značajnih transakcija" koje bi imale sa ruskim vojnim dužnosnicima, navodi se u saopćenju iz Washingtona.

Upozorenje su američki dužnosnici otkrili novinarima u Washingtonu i ono je uslijedilo nakon što je američki State Department ovoga tjedna saopćio da je prijetnja američkim sankcijama ruskoj obrambenoj industriji već je koštala Moskvu oko 3 milijarde dolara, koliko su izgubili zbog nemogućnosti prodaje svog oružja.

Američki dužnosnici, koji su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni, izjavili su kako nekoliko "velikih zemalja" preispituje kupnju oružja od Rusije, nakon što je administracija predsjednika Donalda Trumpa objavila listu sankcioniranih ruskih vojnih i obavještajnih agencija i tvrtki.

Potvrđeno je da je Turska, koja pregovara o kupnji sustava oružja S-400 iz Rusije, jedna od zemalja koja je primila upozorenje. Turska je u međuvremenu saopćila kako također traži i alternativne sustave za kupnju od NATO saveznika.

Glasnogovornik Kremlja prethodno je izjavio da Rusija nije zabrinuta zbog američkih sankcija koje štete prodaji oružja i vojne opreme.

"Mogu samo reći da je sve u redu, sve je u redu", rekao je Dmitrij Peskov novinarima u Moskvi.

Kazao je kako je Rusija "pokušavala zaštititi se od rizika vezanog uz nepoštenu konkurenciju Sjedinjenih Država na tržištu vojno-tehničke suradnje".

Brifing za novinare u Washingtonu trebao je pokazati da se predsjednik Trump oštro postavio prema Rusiji, a ne prijateljski i blagonaklono, kako tvrde medijski izvještaji.

Administracija je nedavno osnovala "radnu grupu "za rješavanje mogućeg ruskog miješanja u predstojeće kongresne izbore u novembru".

Upozorili su da se uskoro može očekivati i više sankcija zbog miješanja u izbore, te zbog cajber napada.

Američke sigurnosne agencije utvrdile su još prošle godine da se Rusija miješala u predsjedničke izbore 2016. Moskva uporno negira te tvrdnje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG