Dostupni linkovi

Senatori traže mjere protiv Ankare


Američka ambasada u Ankari

Šest američkih senatora podnijeli su prijedlog zakona kojim će se ograničiti zajmovi međunarodnih finansijskih institucija Turskoj "sve dok turska Vlada ne prekine sa nepravednim privođenjem američkih građana", navodi se u saopštenju senatske komisije.

Potez je uslijedio nakon odluke turskog suda da zadrži američkog pastora Endrua Bransona u zatvoru tokom suđenja za terorizam i špijunažu.

Prijedlog zakona o Turskoj i međunarodnim finansijskim institucijama nalaže američkim šefovima Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj da blokiraju dalje zajmove Turskoj, osim ako je riječ o humanitarnim pitanjima, saopštila je senatska komisija za spoljne poslove.

Ograničenja bi trebalo da ostanu na snazi dok Turska ne prestane sa proizvoljnim privođenjem ili ograničavanjem kretanja američkih građana, uključujući osobe sa dvojnim državljanstvom, i lokalnih radnika misije SAD u Turskoj.

Branson, hrišćanski sveštenik iz Sjeverne Karoline, koji živi u Turskoj više od dvije decenije, optužen je da je pomagao grupu bivšeg imama u ezgilu u SAD Fetulaha Gulena, koga Ankara krivi za pokušaj vojnog udara 2016. godine.

Branson, koji je odbacio optužbe, suočava se sa 35 godina zatvora ukoliko sud utvrdi njegovu krivicu.

XS
SM
MD
LG