Dostupni linkovi

NATO pokazao jedinstven front protiv 'ruske agresije'


Mike Pompeo i Jens Stoltenberg u NATO štabu u Briselu, 27. aprila 2018.
Mike Pompeo i Jens Stoltenberg u NATO štabu u Briselu, 27. aprila 2018.

Novi američki državni sekretar Mike Pompeo, susreo se u petak Briselu sa svojim NATO-kolegama iz ostalih 28 članica i generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, na skupu na kojem je iskazan jedinstven front protiv "ruske agresije " u Evropi.

"Postoji konsenzus o ruskoj agresiji, opsegu ruske agresije i to je problem koji zahtijeva odgovor" rekao je visoki zvaničnik Stete Departmenta.

Pompeo je pritisnuo Tursku po pitanju kupovine odbrambenog raketnog sistema S-400 od Rusije. Pompeo je rekao da je odluka Ankare izazvala "ozbiljnu američku zabrinustost". Ruski raketni zemlja-vazduh sistem nije kompatibilan sa NATO-om.

Generalni sekretar NATO-a je poručio da se rasporavljalo o različitim pitanjima kada je riječ o Rusiji, prevashodno o dugoročnim političkim implikacijima na vanjsku i odbrambenu politiku.

"Sedamdest godina NATO je štitio svoje saveznike, ali u isto vrijeme mi vidimo sve više pokušaja zastrašivanja i destablizacije. Uključujući i sajber napade. Najpre da se podriju demokratske institucije, potom propagandu širenja dezinformacija. Čak i upotrebu hemijskog oružja u Salisburiju. Stoga moramo nastaviti da iskazujemo solidarnost i riješenost. Potrebno nam je dalje jačanje naše otpornosti i moramo da razvijemo naše oruđe za suprostavljnje ovim hibridnim prijetnjama"

Stoltenberg je pak naglasio da u isto vrijeme NATO ostaje posvećen dijalogu sa Rusijom. Kada su tenzije visoke dijalog je potrebniji nego ikad.

"Radimo sa Rusijom da popravimo naše odnose. U situaciji smo u kojoj nijesmo bili prije. Jer mi nijesmo u Hladnom ratu, stoga je mnogo značajnije da pošaljemo jasnu poruku i iskažemo jedinstvo u našem pristupu prema Rusiji i istovremeno zadržimo otvoren kanal komunikacije, rekao je Stoltenberg.

Američki državni sekretar, bivši direktor CIA-e, Mike Pompeo u Briselu je izjavio da administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa još nije donijela konačnu odluku o nuklearnoom sporazumu sa Iranom.

"Još nema odluke, tako da tim radi i ja sam siguran da ćemo imati puno razgovora da donesemo ono što je predsjednik jasno naznačio" rekao je Pomepeo.

"Uz odsustvo suštinskih rješenja, odsustvo prevazilaženja mana sporazuma, veoma je neizgledno da će on ostati u tom sporazumu" dodao je američki državni sekretar.

Nakon što francuski predsjednik Emmanuel Macron nije uspio da ubijedi Trumpa da ne izađe iz sporazuma sa Iranom, to će danas pokušati da uradi i njemačka kancelarka Angela Merkel koja je u posjeti Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG