Dostupni linkovi

Lažne vesti o COVID-19 ugrožavaju javno zdravlje


Turisti pored grafita pod nazivom "Mobilni svetski virus" koji prikazuje "La Gioconda", zvanu Mona Lisa, sa mobilnim telefonom i medicinskom maskom, Barselona, 9 mart 2020.
Turisti pored grafita pod nazivom "Mobilni svetski virus" koji prikazuje "La Gioconda", zvanu Mona Lisa, sa mobilnim telefonom i medicinskom maskom, Barselona, 9 mart 2020.

Eksperti Evropske unije (EU) koji se bave dezinformacijama tvrde da lažne vesti oko korona virusa koje nastavljaju da se šire svetom mogu imati štetne posledice po javno zdravlje i efikasnu komunikaciju o krizi.

Posebno telo EU koje se bavi dezinformacijama (EUvsDisinfo) aktivno se bavi lažnim vestima koje kruže oko virusa COVID-19. Prema poslednjoj analizi, ni zemlje EU nisu imune od širenja lažnih informacija.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Širenje lažnih vesti, prema konstataciji evropskih eksperata, cilja "ranjive manjine" i nastoji da podstiče nepoverenje u sposobnost demokratskih institucija. Takođe se zaključuje da neke države i tamošnji političari koriste krizu kako bi unapredili geopolitičke interese, "često direktnim osporavanjem kredibiliteta Evropske unije i njenih partnera".

U trendu narativ - EU okreće leđa regionu

Eksperti EU su na Zapadnom Balkanu, primetili "neviđenu količinu dezinformacija" i teorije zavere o virusu "koje je stvorio čovek" kao i "čudesnim lekovima" sa potencijalno razarajućim efektima na javno zdravlje i socijalnu koheziju.

BLOG UŽIVO O korona virusu

U zemljama regiona, tvrdi se da mediji nastavljaju sa trendom teorija zavere koje sugerišu da je korona virus "biološko oružje Sjedinjenih Američkih Država ili izgovor za stranu invaziju".

EUvsDisinfo poručuje da je kriza nastala zbog COVID-19 "povezana sa postojećim narativom da EU 'okreće leđa' Zapadnom Balkanu". Prema ovdašnjim stručnjacima, širenjem ovih dezinformacija se nastoji da se diskredituje EU.

Narativ prokremaljskih medija oko toga da "EU ne može da se reši pandemije i da će se raspasti", se promoviše kako u državama članicama EU, tako i u zemljama Zapadnog Balkana.

Teorija da "EU koristi krizu kako bi unapredila svoje interese" je takođe prisutna u medijima u regionu, doduše u manjoj meri. Evropski eksperti su primetili da je ova teorija prisutna u kosovskim medijima, gde se stiče ideja da "kriza otkriva prosrpsku pristrasnost Evropske unije".

U poslednjoj analizi EUvsDisinfo se spominje, između ostalog, slučaj Crne Gore, gde se hitne mere vlade predstavljaju kao ciljanje na Srpsku pravoslavnu crkvu.

Situacija u EU

EUvsDisinfo tvrdi da se u državama članicama EU u društvenim medijima šire dezinformacije i lažni zdravstveni saveti oko COVID-19. Kako tvrde briselski eksperti, ovo je u suprotnosti sa zvaničnim uputstvima Svetske zdravstvene organizacije i unutrašnjim politikama mrežnih platformi.

"Na primer, Sputnik Deutschland promoviše tvrdnju na Facebooku i Twitteru da 'pranje ruku ne pomaže'. Dokazi pokazuju da internetske platforme i dalje unovčavaju teorije dezinformacija i zavere vezane za COVID-19", stoji u analizi EUvsDisinfo.

Inače, sve ozbiljniji problemi širenja dezinformacija oko COVID-19 je razlog zašto je Evropska komisija je na zvaničnoj internet stranici pokrenula poseban odeljak koji se bavi odgovorima na sva relevantna pitanja oko korona virusa. Predsednica ove institucije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) se utorak (31. marta) obratila javnosti kako bi građane upozorila na opasnost lažnih vesti oko korona virusa.

Više od 150 slučajeva lažnih vesti iz Rusije

U protekla dva meseca je EuvsDisinfo zabeležila više od 150 slučajeva prokremaljskih dezinformacija oko COVID-19.

"Ruski mediji koji su pod državnom kontrolom premestili su fokus kako bi naglasili spremnost Rusije za borbu protiv epidemije", stoji u analizi i podvlači da je u prokremaljskim medijima, ruska pomoć Italiji bila "obimno pokrivena".

Analiza objašnjava kako na socijalnim mrežama kruže video zapisi na italijanskom jeziku koji prikazuju pojedince kako zamenjuju zastavu EU ruskom zastavom ili prikazuju ruska vojna vozila na italijanskim ulicama.

Rusko-kineska "veza"

U prokremaljskim medijima jača se narativ da su Rusija i Kina "odgovorne moći". Ruski izvori dezinformacija, kako se tvrdi, opisuju kineski "globalni projekat" kao superioran u odnosu na EU.

"Kineski kanali medija i društvenih medija koji su pod kontrolom države snažno su promovisali ideju da je kineski model superiorniji u rešavanju problema COVID-19, istovremeno ističući globalne izraze zahvalnosti za isporuku kineske pomoći, uključujući onu Italiji", stoji u analizi EuvsDisinfo, u kojoj se citiraju mnogi stručnjaci koji tvrde da je, pored stvaranja boljeg međunarodnog imidža, ​cilj Kine i "održavanje socijalne stabilnosti kod kuće".

Evropski eksperti su primetili da u kineskom informativnom prostoru postoje pokušaji da se sugeriše da je virus u regionu Vuhan (Wuhan) doveo američko vojno osoblje, ili da je možda poreklom iz Italije.

Kako protiv lažnih vijesti?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Državni mediji kao i vladini zvaničnici u Kini promovišu nedokazane teorije o poreklu COVID-19, a ističe se zahvalnost koju neki EU lideri izražavaju Kini, kao odgovor na kinesku pomoć, stoji u analizi EUvsDisinfo.

(Ne)uspešna samodisciplina onlajn platformi

Analiza EuvsDisinfo zaključuje da su sve onlajn platforme nastavile sa naporima da povećaju vidljivost Svetske Zdravstvene Organizacije i ostalih nadležnih zdravstvenih organizacija.

"U neviđenom potezu, sve glavne platforme prilagodile su svoju politiku sadržaja kao odgovor na COVID-19", stoji u objavljenoj analizi. Kao primer se spominje socijalna mreža Facebook gde je objavljeno da će ukloniti sve "tvrdnje koje su osmišljene da obeshrabruju lečenje ili preduzimanje odgovarajućih mera predostrožnosti".

Ipak, u ovoj analizi se upozorava da postoje i izazovi oko novih ograničenja sadržaja, posebno u pogledu transparentnosti obrazloženja i primene pravila.

"Glavne platforme nastavljaju da unovčavaju dezinformacije i štetni sadržaj o pandemiji (uključujući i pro-kremljinske web sajtove koje sadrže dezinformacije), tako što dozvoljavaju oglase na web stranicama koje lažno predstavljaju migrante kao uzrok virusa; promovišu lažne lekove ili šire teorije zavere o virusu, stoji u analizi EuvsDisinfo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG