Dostupni linkovi

EU: 'Prokremlinski napori' na dezinformaciji oko virusa COVID-19


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Posebno telo Evropske unije (EUvsDisinfo) koje se bavi borbom protiv dezinformacija tvrdi da su rasprostranjeni "prokremlinski napori" na dezinformaciji oko virusa COVID-19, tako što se prenose kontradiktorne poruke. Zvanična Moskva je odbacila navode ove publikacije istakavši da je Zapad opsednut anti-ruskim sentimentom.

U publikaciji se spominje da se po ruskim medijima objavljuju nekompatibilne informacije, počev od jednog prokremljevskog izvora koji tvrdi da je "korona virus manje štetan od sezonskog gripa" do drugog izvora koji je takođe blizak Kremlju a koji ističe da će ova zaraza "okončati civilizaciju ovakvu kakvu je znamo".

"Čitamo da je virus moćno biološko oružje, koje aktiviraju SAD, Britanci ili opozicija u Belorusiji. Rečeno nam je da Big Pharma preuveličava epidemiju da bi povećala prodaju; čujemo kako pate slavne ličnosti - Jackie Chan ili Papa Franjo; Vidovnjaci, te da su Baba Vanga i Nostradamus predvideli ovu bolest", ističe se u objavljenoj analizi EuvsDisinfo.

Eksperti ovog evropskog tela, tvrde da je namera ovih medija da se javnost zbuni.

"Informativni prostor je zauzet lažima; magla laži zatamnjuje činjenice. Time zauzima 'praznine'", tvrde eksperti iz EuvsDisinfo.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je odbacio ove navode, i upozorio da se objavljena analiza na oslanja na konkretne primere.

"Opet govorimo o nekim neosnovanim navodima koji su u trenutnoj situaciji verovatno rezultat antiruske opsesije", izjavio je Peskov.

Međutim, evropski eksperti koji se bave problemom dezinformacija iz Rusije tvrde da je važan zadatak prokremljinski medija "sejanje razdora". Prema konstataciji EU eskperata, dezinformacije koje se objavljuju u ruskim medijima, izlažu ciljnoj publici na desetine različitih izjava, verzija, objašnjenja, "curenja", "senzacionalnih otkrića", teorija zavere. Prema njima, sve ovo ima za cilj, da se umanji poverenje u napore zdravstvenog sistema, vlasti, nacionalnih i međunarodnih institucija.

"Sejanje panike i nepoverenja; stvaranje slike predstojećeg kolapsa; sugeriše raspad institucija", podvlači se u objavljenoj analizi i dodaje: "Kada prokremljski dezinformacijski servisi i dalje stvaraju zbrku i nepoverenje, oni se poigravaju sa životima ljudi".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG