Dostupni linkovi

Kurti: Thaci će uskoro biti obavešten o mandataru


Albin Kurti
Albin Kurti

Lider pokreta Samoopredelje Albin Kurti obavestio je predsednika Kosova, Hashima Thacija, da se nalazi u konačnoj fazi postizanja sporazuma sa Demokratkim savezom Kosova (DSK) i da će ga o mandataru buduće vlade obavestiti u bliskoj budućnosti, zvaničnim putem, "čim budemo spremni".

Kurti je to naveo u odgovoru na Thacijevo pismo od 10. januara u kojem je zatražio od lider pokreta Samoopredeljenje, kao predsednika pobedničke partije na izborima 6. oktobra, ime kandidata za mandatara nove vlade "kako bi se izbegla kašnjenja" u njenom formiranju.

Thaci je u pismu zatražio informaciju da li će taj pokret predati ime mandatara ili će da odbije da učini tako nešto, dodajući da je kao predsednik dužan da preduzme "akcije bez daljih odlaganja, sledeći sve ustavne korake", kako bi građani što pre dobili vladu.

Kurti je u vezi sa tim u pisanom odgovoru predsedniku Kosova u ponedeljak konstatovao da takva poruka sadrži preteće upozorenje i da ometa proces formiranja institucija. Naveo je da uloga predsednika u procesu legitimizacije ustavnih institucija treba da bude samo ona koja je predviđena ustavnim sistemom, a ne subjektivno i politički pozicionirana.

Kurti je naveo da Ustav ne omogućava predsedniku diskreciju a ni aktivnu ulogu u procesu određivanju mandatara ili osiguravanja parlamentarne većine za izbor vlade. Dodao je i da predsednik nema ovlašćenja da se obrati ni jednom poslaniku Skupštine, predsedniku partije ili predsedniku parlamentarne grupe s pitanjem da li će da prihvati mandat za premijera ili ne.

Predsednik, kako se navodi u pismu, može da deluje samo onda kada mu se dostavi ime kandidata od političkog subjekta koji ima relativnu većinu, a svako suprotno delovanje može da naruši ustavni poredak.

"Nije u mandatu predsednika selektivno citiranje paragrafa presuda Ustavnog suda u cilju upozoravanja političke strane o tome koji put treba da izabere", dodaje se u Kurtijevom pismu Thaciju.

Kurti, inače kandidat tog pokreta za premijera, 6. januara se sastao sa Tačijem vezano za određivanja mandatara za formiranje nove vlade, ali tada nije obavestio predsednika o imenu, navodeći da će to da uradi narednih dana. Thaci mu je toga dana dao rok od 48 sati, kao politički zahtev za određivanje mandatara.

Nakon tog roka ništa se nije desilo.

U međuvremenu, Kurti je obnovio razgovore o zajedničkoj vladi sa Demokratskim savezom Kosova, ali prošlonedeljni razgovori još uvek nisu urodili plodom.

XS
SM
MD
LG