Dostupni linkovi

Thaci dao Kurtiju rok od 48 sati


Hashim Thaci i Albin Kurti, tokom susreta u Prištini (6. januar 2020).
Hashim Thaci i Albin Kurti, tokom susreta u Prištini (6. januar 2020).

Predsednik Kosova Hashim Thaci dao je Albinu Kurtiju, lideru pokreta Samoopredeljenje, 48 sati da nominuje kandidata za premijera buduće Vlade Kosova, a "pre nego što poduzme sledeće ustavne i zakonske korake", saopštio je Thaci putem Fejsbuka.

Konsultativni sastanak Thacija i Kurtija u ponedeljak završen je bez zvaničog predloga o budućem mandataru vlade Kosova. Kurti je kazao da će njegova stranka naknadno podneti predsedniku pismeni predlog o imenu budućeg mandatara, a očekuje se da će to biti sam Kurti.

"Potreba za formiranjem vlade od suštinskog je značaja za državu i građane Kosova. G. Kurti danas nije bio spreman da ponudi predlog za kandidata iz pokreta Samoopredeljenje", naveo je Thaci, i dodao da će kao predsednik Kosova sprovoditi ustavni i zakonski autoritet za očuvanje i negovanje političkog i građanskog jedinstva, i euroatlanske orjentacije države Kosovo.

Kurti je u izjavi za novinare nakon sastanka rekao da je na osnovu Ustava Kosova i presude (Ustavnog suda), potrebno da se taj zahtev o mandataru podnese pismeno.

"Prema tome, o tom zahtevu predsednika sa ovog konsultativnog sastanka, ja ću izvestiti predsedništvo Samoopredeljenja i što pre možemo donećemo predlog o budućem premijeru koga će on da mandatuje na osnovu ustavnih obaveza“, kazao je Kurti.

On je dodao da onda kada Samoopredeljenje pošalje pismeni dopis predsedniku o budućem mandataru, počinje da teče rok od 15 dana za predstavljanje nove vlade Kosova Skupštini.

Kurti je nakon sastanka još jednom rekao da želi da se što pre sastanke sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) a kako bi počela nova faza okončanja pregovora, u cilju postizanja konačnog dogovora o zajedničkoj vladi. Kako je kazao, DSK i Samoopredeljenje imaju jedinstvenu i istorijsku šansu da zajedno formiraju vladu.

Kurti je i u ponedeljak rekao da je uveren da bi bilo bolje da se o poziciji predsednika Kosova pregovara onda kada za to dođe vreme, 2021.

Predsedništvo DSK još jednom je izrazilo spremnost da nastavi razgovore sa Samoopredeljenjem na bazi poverenja i partnerstva.

Nakon zasedanja ove partije, saopšteno je da je predsedništvo ocenilo da je u dobrom interesu zemlje implementacija izbornih rezultata od 6. oktobra kao i da odgovornost za formiranje institucija pripada pobedničkoj partiji.

Ova partija takođe smatra da su balansirana vlast i zajedničke odgovornosti od suštinakog značaja za funkcionisanje moguće koalicije.

DSK je pozvao Samoopredeljenje da razmisli ponovo o tom pitanju.

Šta je prethodilo?

Kurti je uoči sastanka saopštio da i na taj susret odlazi bez dogovora sa Demokratskim savezom Kosova.

Isti slučaj je bio i prilikom konstituisanja Skupštine Kosova 26. decembra, 2019.

Kurti je u video poruci objavljenoj uoči zasedanja parlamentarne grupe DSK pozvao tu partiju da što pre pošalje imena za buduće članove zajedničke vlade.

Albin Kurti, lider Samoopredeljenja i Isa Mustafa, predsednik DSK, susret 8. decembra 2019.
Albin Kurti, lider Samoopredeljenja i Isa Mustafa, predsednik DSK, susret 8. decembra 2019.

"I pored mojih neprestanih napora, nisam uspeo da se sastanem sa predsednikom Demokratskog saveza Kosova a pre današnjeg sastanka sa predsednikom države", kazao je Kurti u video poruci.

On je međutim "kao budući premijer Kosova" građanima poručio "da više nema vremena za gubljenje, da vreme koje prolazi nije privatno i individualno vreme, već državno i javno".

"Pozivam rukovodstvo DSK da što pre pošalju imena svojih pet ministara i prvog zamenika premijera", kazao je Kurti.

Dodao je i da je on, kao premijer nove vlade odredio imena budućih članova.

Kandidati za ministre

Primera radi, za drugog zamenika premijera odredio je Haki Abazija, za ministarku pravde Albulenu Haxhiu, za ministra spoljnih poslova i dijaspore, Blerima Reku iz Skoplja, inače nezavisnog kandidata za predsednika Severne Makedonije na izborima 2019. Arben Vitia, bivši direktor Odeljenja za zdravstvo i socijalno staranje u opštini Priština vodio bi Ministarstvo zdravstva i sporta, na čelu Ministarstva finansija i transfera bio bi profesor Besnik Bislimi a ekonomije, trgovine i industrije Rozeta Hajdari.

Kurti je naveo čim DSK bude odredio imena za buduću vladu, on će takođe odrediti i imena dva ministra iz redova manjinskih zajednica, ali i 10 zamenika ministra pokreta Samoopredeljenje.

Thaci čeka mandatara

Kurti i Thaci sastali su na tačno puna tri meseca nakon što je njegova partija Samoopredeljenje ostavarila izbornu pobedu, na vanrednim parlamentarnim izborima 6. oktobra 2019. Samoopredeljenje bi trebalo da predloži Thaciju kao predsedniku Kosova ime mandatara, koga potom on zvanično određuje za formiranje nove Vlade Kosova.

Mandatar potom ima 15 dana da Skupštini predstavi novu vladu, koja treba da se usvoji glasovima 61 poslanika.

Po Ustavu Kosova, predsednik predlaže Skupštini kandidata za premijera a nakon konsultacija sa partijama ili koalicijama koje su dobile neophodnu većinu za formiranje Vlade u Skupštini.

Nema dogovora o novoj Vladi Kosova

Višenedeljni pregovori sa Demokratskim savezom Kosova, drugoplasiranom partijom sa prošlogodišnjih izbora, nisu urodili plodom, a odnosi između dve partije su se još više zakomplikovali nakon konstitutivne sednice Skupštine Kosova 26. decembra, kada je za predsednika te institucije predložen a uz glasove DSK izabran poslanik Samoopredeljenja Glauk Konjufca. Ta pozicija je, na osnovu dotadašnjih vođenih pregovora, trebala da pripadne Demokratskom savezu Kosova.

S druge strane, DSK je za ponedeljak, a pre sastanka Kurti-Thaci zakazao dva sastanka, jedan sa predsedništvom ove partije a drugi sa parlamentarnom grupom.

Ove dve partije, iako su se složile o programu vladavine, nisu uspele da postignu saglasnost prilikom raspodele odgovornosti. DSK je insistirao da pored predsednika Skupštine, prvog zamenika premijera i pola vlade (pet ministarstva), dobije i poziciju predsednika Kosova 2021. godine, kada aktuelnom predsedniku istekne mandat. Samoopredeljenje je bilo mišljenja da se o poziciji predsednika treba pregovarati kasnije.

Dve partije su se takođe bile složile da se u njihovoj vladi broj ministarstva sa 21 smanji na 12, da po pet pripadnu pokretu Samoopredeljenju i DSK, a dva partijama iz manjinskih zajednica kako je Ustavom i predviđeno.

Prethodno su iz DSK rekli da ukoliko Samoopredeljenje ne želi da pristane na njihove uslove, oni će biti spremni da izglasaju samo Kurtijevu vladu, i tada izrazili spremnost da glasaju i za njihovog kandidata za predsednika Skupštine, što se i dogodilo.

U slučaju da Samoopredeljenje i DSK ne postignu dogovor za formiranje zajedničke vlade, preostaje formiranje manjinske vlade ili novi izbori.

Inače, doskorašnji opozicioni pokret Samoopredeljenje je na izborima 6. oktobra osvojio 29 poslanička mandata a Demokratski savez Kosova 28 mandata. Kurti nije pristao da o zajedničkoj vladi pregovara sa partijama koje su u prošlom sazivu bile na vlasti, kao što su Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Alijansa novo Kosovo i Inicijativa za Kosovo. Pored albanskih poslanika, u Skupštini Kosova je i 20 poslanika iz redova manjinskih zajednica, a koji su do sada tradicionalno bili deo vlasti.

Thaci je Kurtiju do sada uputio tri poziva na sastanak. Kurti je tek nakon trećeg poziva predložio novi datum, odnosno 6. januar.

Bez održavanja ovog sastanka, Thaci nije mogao da odredi mandatara nove vlade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG