Dostupni linkovi

Thaci pisao Kurtiju


Hashim Thaci i Albin Kurti, tokom susreta u Prištini (6. januar 2020).
Hashim Thaci i Albin Kurti, tokom susreta u Prištini (6. januar 2020).

Predsednik Kosova Hashim Thaci je putem pisma od lidera pokreta Samoopredeljenje zatražio ime kandidata za mandatara nove vlade iz te partije, a kako bi se izbegla kašnjenja u formiranju vlade.

Thaci je u pismu zatražio da se obavesti da li će pokret Samoopredeljenje predati ime mandatara za premijera, ili će da odbije da učini tako nešto.

"Kao predsednik Republike Kosova dužan sam da preduzmem akcije bez daljih odlaganja, sledeći sve ustavne korake kako bi građani Republike Kosova što pre dobili vladu", napisao je Thaci.

"Uzimajući u obzir demokratske principe, transparentnost i političku korektnost, pružio sam vam mogućnost i uporno tražio da predložite kandidata/kandidatkinju za premijera", stoji u pismu.

Takođe se pominje i tačka 87 presude Ustavnog suda u kojoj stoji da „nije isključeno da će navedena partija ili koalicija odbiti da prihvati mandat".

Lider pobedničkog pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti na izborima 6. oktobra, inače kandidat tog pokreta sa premijera, u ponedeljak se sastao sa Tačijem a u cilju određivanja mandatara za formiranje nove vlade. Kurti međutim toga danas nije obavestio Thacija ko je mandatar, navodeći da će to da uradi narednih dana. Thaci mu je toga dana dao rok od 48 sati, kao politički zahtev, da određivanje mandatara.

U međuvremenu, Kurti je obnovio razgovore o zajedničkoj vladi sa Demokratskim savezom Kosova, ali trodnevni razgovori još uvek nisu urodili plodom.

Onda kada Thaci bude zvanično obavešten o mandataru vlade Kosova i kada ga dekretuje, počinje da teče rok od 15 dana za predstavljanje sastava vlade Skupštini a u cilju usvajanja.

Kurti bez dogovora sa DSK nema potrebne glasove (61) sa formiranje vlade na čijem čelu teži da bude.

Nakon poslednjeg sastanka ove dve partije u četvrtak uveče, rečeno je da su na stolu nove opcije i nove ponude, i da se pregovara sa velikom odgovornošću. Ono oko čega ove dve partije ne mogu da postignu saglasnost je raspodela resora i pozicija.

XS
SM
MD
LG