Dostupni linkovi

Samoopredeljenje i DSK: Ponovo bez dogovora o Vladi Kosova


Isa Mustafa i Albin Kurti
Isa Mustafa i Albin Kurti

Trosatni sastanak rukovodilaca pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova i u sredu je završen bez dogovora o formiranju zajedničke Vlade Kosova. Nakon sastanka obe partije su potvrdile da ima pomaka i da će se ponovo sastati u četvrtak.

Pokret Samoopredeljenje inače je ranije saopštio da će narednih dana poslati predsedniku Kosova ime mandatara nove vlade, što je odlučeno na zasedanju predsedništva ove partije.

„Volja (za sporazumom) postoji, mogućnosti ima i nadam se da ćemo sada, nakon što su obnovljeni razgovori, ubrzo postići sporazum koji je ionako blizu“, kazao je lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti pred sastanak sa predsednikom DSK Isom Mustafom u sredu.

Kako je saopštila Arberije Nagavci iz Samoopredeljenja, predsedništvo je radnoj grupi Samoopredeljenja za pregovore dalo ovlašćenja za donošenje odluka i nastavak angažmana kako bi se sporazum što pre postigao.

„Najpre treba da znamo šta DSK traži. Mi očekujemo da DSK predloži i šest imena za buduću vladu“, rekla je ona.

Predsednik Kosova Hashim Thaci je nakon konsultativnog sastanka sa Albinom Kurtijem u ponedeljak, putem objave na Fejsbuku, dao rok od 48 sati za podnošenje kandidata za mandatara nove vlade, što je rok koji ističe u sredu. Iz predsednikovog ureda u utorak su rekli da je to politički zahtev, a u cilju formiranja nove vlade.

Kurti je, sa druge strane, rekao kako Thaci tokom konsultativnog sastanka u ponedeljak nije govorio o rokovima. Jedan takav rok inače nije predviđen Ustavom Kosova.

Nakon što Samoopredeljenje obavesti Thacija o kandidatu za mandatara, Thaci imenuje mandatara koji onda ima 15 dana da Skupštini predstavi sastav vlade.

XS
SM
MD
LG