Dostupni linkovi

Samoopredeljenje i DSK: Na stolu nove opcije i ponude


Isa Mustafa i Albin Kurti
Isa Mustafa i Albin Kurti

Rukovodioci pokreta Samoopredeljenje (PS) i Demokratskog saveza Kosova (DSK) ni u četvrtak, na trećem sastanku u poslednja tri dana, nisu uspeli da se dogovore o formiranju zajedničke vlade.

I lider PS-a Albin Kurti i DSK-a Isa Mustafa napustili su zgradu Skupštine Kosova bez izjava i najave novog sastanka.

Iz Samoopredeljenja su ponovili da pomaka ima, kao i novih opcija, ali da dogovora još nema.

"Pregovara se sa velikom odgovornošću, sa velikim oprezom, u dobroj i konstruktivnoj atmosferi", naveli su iz Samoopredeljenja za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Pokret Samoopredeljenje inače je ranije saopštio da će narednih dana poslati predsedniku Kosova ime mandatara nove vlade, što je odlučeno na zasedanju predsedništva ove partije.

Iz DSK su posle sastanka saopštili da su pokazali dobru nameru i volju kako bi s epostigao sporazum i da su svoju ponudu o formiranju zajedničke vlasti izneli Samoopredeljenju.

Potpredsednik DSK Agim Veliu izjavio je za RSE da nema potrebe da pregovori traju beskonačno i da je od PS zatraženo da pruži rešenje ovoj situaciji nakon "jednostranih delovanja".

Dodao je da je zahtev DSK da PS pronađe prihvatljivu formulu.

Dve strane još uvek ne mogu da se dogovore oko raspodele ministarstava i drugih pozicija.

Predsednik Kosova Hashim Thaci je nakon konsultativnog sastanka sa Albinom Kurtijem u ponedeljak na Fejsbuku objavio da daje rok od 48 sati za podnošenje imena kandidata za mandatara nove vlade, što je rok koji je istekao u sredu. Iz predsednikovog ureda u utorak su rekli da je to politički zahtev, a u cilju formiranja nove vlade.

Ustav Kosova, naime, kako je za RSE pojasnio i stručnjak za ustavna pitanja Dastid Pallaska, ne predviđa koliko dugo predsednik treba da čeka na predlog za kandidata za premijera političke partije koja je pobedila na izborima.

Kurti je, sa druge strane, rekao kako Thaci tokom konsultativnog sastanka 6. januara nije govorio o rokovima.

Nakon što Samoopredeljenje obavesti Thacija o kandidatu za mandatara, Thaci imenuje mandatara koji onda ima 15 dana da Skupštini predstavi sastav vlade za koji poslanici treba da glasaju.

XS
SM
MD
LG