Dostupni linkovi

Thaci želi Vladu što pre, očekuje se ime mandatara


Hashim Thaci, predsednik Kosova
Hashim Thaci, predsednik Kosova

Zahtev predsednika Kosova Hashima Thacija Albinu Kurtiju da predloži mandatara buduće vlade Kosova u roku od 48 sati je politički zahtev, pojasnio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ovu odluku kosovskog predsednika jedan od službenika iz njegovog ureda.

Ustav Kosova, naime, kako je za RSE pojasnio i stručnjak za ustavna pitanja Dastid Pallaska, ne predviđa koliko dugo predsednik treba da čeka na predlog za kandidata za premijera političke partije koja je pobedila na izborima.

Međutim, iz ureda predsednika navode da svi priznaju hitnost formiranja nove Vlade Republike Kosova.

"Uzimajući u obzir tu činjenicu, predsednik je Kurtiju dao 48 sati da uloži napore da predstavi svog kandidata za premijera. To je, naravno, bio politički zahtev zasnovan na potrebi da se uspostavi nova vlada koja bi služila potrebama naroda. Nadamo se da će Kurti predložiti kandidata što pre to bolje", kaže ovaj službenik o odluci koju je Thaci doneo u ponedeljak 6. januara, posle sastanka sa Kurtijem.

Kurti: Nije bilo priče o rokovima

Lider Pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti, za kojeg se očekuje da će biti predložen za mandatara, kaže za RSE kako Thaci tokom konsultativnog sastanka u ponedeljak nije govorio o rokovima.

"Tokom jučerašnjeg kratkog konsultativnog sastanka, koji ne može imati pravne efekte, predsednik nije spomenuo nikakve rokove, i nije izgovorio izraz ’48 sati’ koji je kasnije mogao da se pročita u njegovoj Fejsbuk objavi. Tokom sastanka koji je trajao manje od šest minuta, u prostoriji nas je bilo šestoro", kazao je Kurti.

U međuvremenu, sastanak Predsedništva Pokreta Samoopredeljenje na kome treba da se odluči o mandataru nove vlade završen je za utorak i biće nastavljen u sredu pre podne, saopštio je lider te partije Albin Kurti. On je dodao da je do prekida sastanka došlo zbog drugih obavzea. Kurti se zapravo u utorak sastao sa predsednikom Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isaom Mustafa ali detalji sa sastanka nisu saopšteni. Portparol DSK Besian Mustafa saopštio je samo da su se dve strane složile da se 8. januara ponovo sastanu.

Kurti je na konsultacije sa Thacijem u ponedeljak otišao bez dogovora sa DSK, s kojim teži da formira vladu. Na sastanku nije izneo ni predlog za mandatara, rekavši da će Thacija o tome pismeno obavestiti nakon zasedanja Predsedništva Pokreta Samoopredeljenje. Posle toga, Thaci mu je dao rok od 48 sati da iznese predlog mandatara, pre nego što, kako je upozorio, "poduzme sledeće ustavne i zakonske korake".

Još uvek bez dogovora sa DSK

Kurti je u međuvremenu pozvao DSK da nastave pregovore o formiranju zajedničke vlade i postignu dogovor.

DSK je u ponedeljak uveče nakon zasedanja Predsedništva te stranke izrazio spremnost da nastavi razgovore sa Samoopredeljenjem "na bazi poverenja i partnerstva", poručivši da su "balansirana vlast i zajedničke odgovornosti od suštinskog značaja za funkcionisanje moguće koalicije".

Odnosi između ove dve partije zakomplikovali su se nakon konstitutivne sednice Skupštine Kosova 26. decembra, kada je za predsednika te institucije predložen, a glasovima i DSK izabran poslanik Samoopredeljenja Glauk Konjufca, jer se Samoopredeljenje i DSK nisu mogli da dogovore o raspodeli vodećih funkcija u državi. Pozicija predsednika skupštine je, na osnovu dotadašnjih pregovora, trebala da pripadne DSK-u.

Nakon što predsednik Kosova zvanično bude obavešten o kandidatu za mandatara, imenovaće ga dekretom i tog trenutka počinje da teče rok od 15 dana za predstavljanje Skupštini sastava nove vlade.

U Ustavu nema vremenskog roka

Kosovski advokat Dastid Palaska, bivši spoljni savetnik za osnivanje i funkcionalizaciju Ustavnog suda u izjavi za RSE navodi da Ustav ne predviđa koliko dugo predsednik treba da čeka na predlog za kandidata za premijera političke partije koja je pobedila na izborima.

On, međutim, dodaje da politička partija koja je pobedila na izborima mora da deluje efikasno, budući da neopravdana odlaganja mogu da prouzrokuju negativne posledice po zemlju.

"Politička stranka koja je pobedila na izborima je dužna da opravda bilo kakva odlaganja, ukoliko je potrebno dodatno vreme za postizanje koalicionog sporazuma", navodi Pallaska.

On ističe da s pravom za predlaganje kandidata dolazi i obaveza da se to pravo i iskoristi, te shodno tome pobednička partija ne može odlagati nominaciju svog kandidata u nedogled i bez razloga.

Pallaska navodi da, ukoliko politička stranka čak i odustane od odgovornosti da predloži kandidata za premijera u razumnom roku, predsednik može, ali nije dužan, da predloži premijera kojeg je ta stranka iznela tokom izborne kampanje, kako bi se sprečila ustavna blokada. To bi, dodaje, pokrenulo proces formiranja Vlade, ali i omogućilo materijalizaciju ustavnih posledica koje proizilaze iz neuspeha da politička partija koja je pobedila na izborima formira vladu, što znači raspuštanje Skupštine u roku od 60 dana od dana kada je nominovan kandidat za premijera.

Tokom pregovora o zajedničkoj vladi koji su krenuli odmah posle izbora 6. oktobra 2019. godine, Samoopredeljenje i DSK, iako su se složili o programu vladavine, nisu uspele da postignu finalni dogovor.

DSK je insistirao da pored predsednika Skupštine, prvog zamenika premijera i pola Vlade (pet ministarstava), dobije i poziciju predsednika Kosova 2021. godine, kada aktuelnom predsedniku istekne mandat. Samoopredeljenje je bilo mišljenja da se o poziciji predsednika treba pregovarati kasnije, nakon što vlast bude formirana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG