Dostupni linkovi

Kurti: Branićemo Kosovo od štetnih sporazuma sa Srbijom


Skup Samoopredeljenja u centru Prištine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Skup Samoopredeljenja u centru Prištine

Uz govore i rok nastup, opozicioni pokret Samoopredeljenje bivšeg premijera Aljbina Kurtija (Albin) održao je u petak mirovni javni skup u centru Prištine povodom 21. godišnjice oslobođenja Kosova i 15. godišnjice osnivanja ovog pokreta.

Dan oslobođenja Kosova obeležava se, inače, 12. juna, kada su na Kosovo ušle prve snage NATO.

Iako su prethodno rekli da će se skup održati uz poštovanje fizičke distance i preporuke zdravstvenih institucija usled pandemije, mere nisu bile poštovane među svim okupljenima. Ministar zdravlja u novoj Vladi Kosova Armend Zemaj je uoči početka ovog skupa na Fejsbuku upozorio da skupovi građana mogu da doprinesu širenju virusa.

Skup pokreta Samoopredeljenje je počeo intoniranjem himne Albanije, a prethodno su okupljeni uzvikivali poznate slogane ovog pokreta „Lopovi u zatvor“, „S lopovima nema države“, „Samoopredeljenje“, te „Želimo izbore“.

Sa skupa su poslane poruke o povratku Samoopredeljenja na vlast na novim izborima.

Lider pokreta Aljbin Kurti, obraćajući se okupljenima, rekao je da se danas (12. jun) slavi sloboda dobijena borbama Oslobodilačke vojske Kosova i požrtvovanjem mnogih generacija, ali i da se „na današnji dan prisećamo genocida, ubistva preko 13 hiljada civila, njihovog nestanka, zlostavljanja hiljade lica, masakra i proterivanja, uništenja privatne i javne imovine“.

„Danas smo zahvalni NATO-u i SAD za pruženu pomoć ka pravednom cilju za slobodu i samoopredeljenje, i za pomoć i podršku u izgradnji demokratskog društva."

„Dvanaesti jun je dan oslobođenja Kosova od Srbije, ali nakon tog oslobođenja od spoljnjeg okupatora, počela je jedna vladavina iznutra, najpre preko UNMIK-a koji nije doprineo ni demokratskom razvoju ni ekonomskom napretku, a zatim, preko jedne grupe političara koji su u ime oslobođenja počeli sa iznuđivanjem javne imovine i prouzrokovali siromaštvo naroda“, kazao je Kurti.

On je dodao da „naš izazov 21. godinu nakon oslobođenja od Srbije, preostaje oslobođenje od korupcije i otmičara države“, o čemu će odlučiti građani na izborima.

Samo novi izbori mogu da povrate legitimitet institucijama: Aljbin Kurti
Samo novi izbori mogu da povrate legitimitet institucijama: Aljbin Kurti

Kurti je poručio da su danas svi zajedno za nezavisnu i suverenu državu, nezavisno sudstvo, slobodne izbore, za Mitrovicu, Trepču i Gazivode i za vladu koja će raditi za sve.

Naveo je da je rad njegove vlade prekinut zato što su „oni koji su zarobili državu sa svih strana, ujedinili su se protiv dobre vladavine“.

On je najavio da će njegov pokret „braniti Kosovo i u Skupštini i na trgovima od štetnih sporazuma sa Srbijom“, te da samo novi izbori mogu da povrate legitimitet institucijama.

Kurtijeva vlada oborena je 25. marta, 52 dana od njenog formiranja, na zahtev koalicionog partnera – Demokratskog saveza Kosova (DSK), usled nesuglasica oko mera preduzetih tokom pandemije COVID-19 i odnosa sa SAD-om. Kurti je nakon toga tražio nove izbore, dok su se sve ostale partije izjasnile za formiranje nove vlade. Nova vlada izabrana je 3. juna, a na njenom čelu je Avdulah Hoti (Avdullah) iz Demokratskog saveza Kosova, doskorašnjeg Kurtijevog koalicionog partnera.

Kurti novu vladu smatra nezakonitom jer je, po njegovim rečima, izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova. Ustavni sud je ocenio ustavnim dekret predsednika Kosova Hašima Tačija kojim je Hotija odredio za novog mandatara Vlade.

Kurti i pokret Samoopredeljenje smatraju da se nakon uspešnog izglasavanja skupštine trebaju održati novi izbori, i da je svako formiranje nove vlade bez izbornog pobednika, u ovom slučaju pokreta Samoopredeljenje, neustavno.

XS
SM
MD
LG