Dostupni linkovi

EU čestita novoj vladi Kosova i očekuje brz nastavak briselskog dijaloga


Institucije EU u Briselu
Institucije EU u Briselu

Iz Evropske unije (EU) su čestitali na izboru novoj kosovskoj vladi i naveli kako samo briselski dijalog sa Srbijom garantuje evropsku perspektivu zemlje.

"Brz nastavak dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU i uz podršku specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka je neophodan kako bi se postigla sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Srbijom", poručili su u zajedničkom saopštenju šef evropske diplomatije Žozef Borelj (Jospeh Borell) i evropski komesar za proširenje Olver Varhelji (Varhelyi)

Dodali su kako je "dijalog uz posredovanje EU je jedini način da kosovska evropska budućnost postane realnost za sve građane".

Oni navode kako žele videti napredak Kosova na evropskom putu, ali da će to zahtevati odlučne reformske napore, kako bi se ojačala vladavina prava, posebno borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i promovisanje socioekonomskog razvoja.

Borelj i Varhelji su takođe istakli da pandemija COVID19 ostaje zajednički izazov u bliskoj budućnosti, te da će EU nastaviti da podržava Kosovo i kosovski narod.

Novu Vladu Kosova vodi Avdulah Hoti (Avdullah Hoti) iz Demokratskog saveza Kosova (DSK), koji je bio zamenik premijera u prethodnoj koalicionoj vladi DSK i Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija (Albin Kurti).

Kurtijeva vlada oborena je 25. marta, 52 dana od njenog formiranja, na zahtev koalicionog partnera - DSK usled nesuglasica oko mera preduzetih tokom pandemije COVID-19 i odnosa sa SAD-om.

Novoizabrani premijer Hoti izjavio je da je jedan od prioriteta nove vlade Kosova preuzimanje ustavnih odgovornosti za dijalog sa Srbijom, u saradnji sa EU i SAD, ali "ne dopuštajući promenu granice ili razmenu teritorija".

Hoti je dodao da je je uloga EU i SAD nerazdvojiva u tom procesu i da se oni moraju uključiti u postizanje sporazuma i u njegovo sprovođenje.

"Nemamo dilema sa Amerikom ili nekim drugim. Za nas, partnerstvo sa SAD nema alternativu", dodao je Hoti.

XS
SM
MD
LG