Dostupni linkovi

Dan oslobođenja Kosova 


Kosovo u petak obeležava 21. godišnjicu od ulaska NATO snaga. Ovaj dan, 12. juni, obeležava se i kao Dan slobode i oslobođenja Kosova.

Tim povodom kosovski rukovodioci odali su počast ispred spomenika posvećenom stradalim vojnicima KFOR-a na Kosovu od 1999. godine a odrzana je i svečana sednica Skupštine Kosova.

"Pre 21. godinu ostvaren je san mnogih generacija koje nisu samo sanjale slobodu, već su se i borile za nju, ubeđeni da politika istrebljenja i režimsko nasilje nikada ne može da ugasi volju naroda da živi slobodno", kazala je predsednica Skupštine Vjosa Osmani tokom sednice.

"Tog dana na Kosovu su ušle prve NATO trupe nakon 78 dana bombardovanja jugoslovenskih vojnih i policijskih ciljeva, nada je trijumfovala. Kosovo je videlo svetlost slobode, a građani su doživeli ono što se zove kao Dan slobode ili Dan oslobođenja", dodala je ona.

I premijer Kosova Avdulah Hoti je prilikom odavanja počasti ispred spomenika posvećenom vojnicima KFOR-a, rekao da je ovo poseban dan za Kosovo.

"Na ovaj dan, svako od nas se priseća entuzijazma i emocija građana na dan kada su ušle NATO snage na Kosovu. Zahvalni smo našim međunarodnim partnerima za slobodu koju danas uživamo", kazao je Hoti.

Nakon vazdušne intervencije koja je trajala 78 dana, na Kosovu su 12.juna 1999. ušle NATO snage, oko 55 hiljada pripadnika iz 36 država. Do toga je došlo nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, čime je završen rat na Kosovu.

Iz KFOR-a su u petak saopštili da je dramatično poboljšanje bezbednosti na terenu dovelo je do progresivnog smanjenja veličine KFOR-a sa 55.000 u 1999. godini na oko 3.500 u sadašnjem trenutku. Vojnici iz dvadeset i sedam zemalja pod komandom italijanskog generala majora Mikele Risija predstavljaju jaku, verodostojnu i odvraćajuću snagu i sada pokazuju isti duh, posvećenost i entuzijazam svojih prethodnika.

Misija KFOR-a ostaje nepromenjena i dalje ostaje neizostavan faktor stabilizacije za budućnost Kosova i za regionalnu bezbednost.

"Čvrsto verujem da je stabilna situacija iz perspektive bezbednosti neophodan uslov za dijalog i saradnju. KFOR će i dalje davati svoj doprinos premoštavanju situacije ka svetlijoj budućnosti najmlađih generacija Kosova", izjavio je general Risi povodom godišnjice KFOR-a.

XS
SM
MD
LG